10 activiteiten voor de Buitenlesdag

Update op 3 april 2023
Kinderen zitten in de zomer op een boomstam en lopen op blote voeten in het bos.

Yes, we mogen weer! Want deze week is het de nationale buitenlesdag 🙂 Kinderen jong en oud krijgen dan lessen in het ‘buitenlokaal’. Want ook buiten valt van alles te leren en de kerndoelen kun je er prima toepassen met wat creativiteit. Ik verzamelde 10 leerzame buitenactiviteiten die je kunt vinden op Ouders van Nature.

Voor kinderen zijn buitenlessen een verademing. Ze krijgen letterlijk lucht, kunnen bewegen en hebben de ruimte. Kinderen zouden veel vaker naar buiten moeten gaan, ook op scholen. Het vereist misschien iets meer organisatie, maar het levert zoveel op!
Hier lees je meer over de voordelen voor kinderen (ook pubers!) van vaker buiten zijn.

Hieronder zijn wat voorbeelden van buitenactiviteiten die je kunt gebruiken voor de Nationale Buitenlesdag van het IVN en Jantje Beton. Leerkrachten kunnen er eventueel zelf nog vragen en lessen aan toevoegen.

Tip 1 voor de Buitenlesdag: activiteiten met afval

Binnen vertel je de kinderen hoeveel verschillende soorten afval wij met z’n allen produceren. En hoe lang het duurt voordat een blikje, kauwgom, een bananenschil verteren.

Leer kinderen over afval in de natuur!

Wat zijn de gevolgen voor dieren van afval in de natuur? Genoeg akelige foto’s te vinden, zoals de fles vol muizen die ik vond in het bos. Alle muizen waren verdronken, want ze klommen de fles in, maar konden er niet meer uit. de foto vind je in de link hieronder.

Lees hier hoe jij actief kunt zijn met afval tijdens de Buitenlesdag

Tikspelletjes en renspelletjes voor kinderen

Tip 2 voor de Buitenlesdag: 10 leuke renspelletjes

Je wilt naar buiten en het zonnetje schijnt, maar als jullie lang stilstaan, krijgen sommigen het koud. Dan is een renspelletje tussendoor lekker.

Kinderen krijgen het weer warm, kunnen hun energie kwijt en een goede conditie. En jij ook, als je lekker meerent 😉

Hier vind je 10 leuke renspelletjes voor buiten

natuuractiviteit dennenappel weer voorspellen

Tip 3 voor de Buitenlesdag: voorspel zelf het weer

Als we willen weten of het gaat regenen, checken we snel de app op onze mobiele telefoon. Kijken naar de lucht, voelen en diergedrag interpreteren, we zijn het helemaal verleerd. Vroeger deed men niet anders! Het is heel goed om onafhankelijk van technologische middelen zelf te kunnen inschatten wat voor weer het wordt. Wil je dit ook weer leren aan de kinderen? Klik dan op het linkje hieronder!

Zo kun je zelf het weer voorspellen

Bosspelletjes en spelletjes met bomen

Tip 4 voor de Buitenlesdag: 8 leerzame spelletjes met bomen

Van bomen kunnen wij veel leren. Hoe slaan ze water op, hoe communiceren ze en meer van dat soort biologische vragen. Maar we kunnen ook leren rekenen met bomen! Want hoe meet je hoe groot een boom is, zonder er zelf in te klimmen? En hoe weet je hoe oud de boom is zonder hem om te zagen?

Hier vind je 8 leuke en leerzame activiteiten met bomen

Natuuractiviteit met creativiteit

Tip 5 voor de Buitenlesdag: maak een microlandschap

Ook de kleine diertjes zijn belangrijk! Ze dienen als voedsel voor dieren, zorgen ervoor dat onze bodem gezond is en ruimen dode dieren en planten op. We mogen daarom wel wat meer respect voor ze hebben!

Je kunt kleine diertjes met de kinderen zoeken om te bekijken. Maar ook leuk is om de kinderen te laten ervaren hoe het is om als een mier of een lieveheersbeestje rond te lopen. Welke bergen en rivieren kom je tegen?

Laat de verbeelding spreken en maak een microlandschap!

Gipsafdruk_maken_dierenspoor

Tip 6 voor de Buitenlesdag: zo maak je dierafdrukken

De wolf is weer in Nederland! Loopt hij ook bij jou in de buurt? Je ontdekt het door de spoorzoeken! Maak een gipsafdruk van de sporen die je vindt en onderzoek van welk dier dit is. Ook sporen van een, egel, konijn, ree of een das zijn leuk om te ontdekken.

Zo maak je een gipsafdruk van dierensporen

Kunstwerk van materialen uit natuur

Tip 7 voor de Buitenlesdag: maak een kunstwerk met natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen hebben een verscheidenheid aan structuren en kleuren die je binnen niet vindt. Deze diversiteit vergroot de creativiteit en dat is óók een reden waarom buitenspelen en leren buiten zo belangrijk zijn.

Buiten kun je met kinderen ook creatieve lessen doen. Zoals een kunstwerk maken waarover wandelaars zich vervolgens verbazen. Het is erg leuk om te doen in groepjes.

Lees hier hoe je kunstwerken maakt van natuurlijke materialen

Natuuractiviteit camouflagespel

Tip 8 voor de Buitenlesdag: camouflagespel voor buiten

De volgende buitenactiviteit leert kinderen goed te kijken. Het is een spel dat enige voorbereiding vergt, je zet namelijk een parcours met voorwerpen uit. Je kunt hieraan lessen koppelen over het belang voor dieren van camouflage en voorbeelden in de klas èn in de natuur laten zien.

Bekijk hier het camouflagespel

kinderen houden van boomklimmen.

Tip 9 voor de Buitenlesdag: neem de klimregels in acht!

Met een beetje geluk staan er als jullie buiten zijn wat bomen in de buurt. Met nog meer geluk kunnen kinderen erin klimmen. Dat is erg goed voor hun motoriek en zelfvertrouwen. Moeten volwassenen natuurlijk niet doodsbang naast de boom staan te roepen dat de kindren moeten uitkijken 😉

Als je ze zelf laat gaan, voelen ze goed hoe ver ze kunnen gaan. En met deze klimregels gaan ze veilig de boom in!

Bekijk de boomklimregels

Kinderactiviteit springen in plassen

Tip 10 voor de Buitenlesdag: regent het? Ga toch naar buiten!

Slecht weer bestaat niet zeggen ze altijd in Zweden en Noorwegen. Er zijn daar veel buitenscholen waar de kinderen het grootste deel van de dag buiten doorbrengen. Dat kan prima. Als je ze maar goed kleedt. Veel laagjes en wind- en waterdichte kleding en schoeisel.

Dus regent het tijdens de Buitenlesdag? Ga gewoon naar buiten en kijk wat je doen met de regen!

Bekijk deze activiteiten in de regen

Voor de oudere kinderen: maak een regenmeter

Heel veel (leer)plezier tijdens Buitenlesdag! Wie weet inspireert deze dag je zoiets vaker te doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven