Natuuractiviteit: zoekspelletje

Update op 4 januari 2023
Natuuractiviteit camouflagespel

Dit zoekspelletje gaat over camouflagekleuren en aanpassen. Met dit spel leren kinderen zich te concentreren en goed te kijken.

Bijkomend voordeel is dat kinderen afval eerder zullen zien liggen in de natuur. Met een beetje geluk storen ze zich eraan en zullen zelf niet zo snel afval weggooien.

Het spel is voor 1 tot 30 personen en voor 5 jaar en ouder.

Wat heb je nodig voor dit zoekspelletje?

Stuk of 20 voorwerpen die je meeneemt van huis, opvallende kleur en in kleur van de natuur, en een stuk touw van 20-30 meter

Hoe speel je het camouflagespel?

  1. Kies een gebied uit met niet teveel hoog gras of dicht struikgewas. Je moet de grond kunnen zien. Een terrein met kleine en grote bomen, bladafval, rottend hout en verschillende planten is ideaal.
  2. Langs een pad van 20 tot 30 meter (zorg ervoor dat het breed genoeg is voor 2 personen naast elkaar) plaats je 16 tot 24 meegenomen voorwerpen. Enkele opvallende, zoals felgekleurde ballonnen of fluorescerend roze kakkerlakken. Anderen moeten door de kleur verdwijnen in de omgeving, die zijn moeilijker te vinden. Houd het aantal objecten dat je hebt geplaatst geheim.
  3. Nu lopen de kinderen achter elkaar, met wat ruimte tussen hen in, het pad af. Zo proberen zoveel mogelijk voorwerpen te herkennen, maar mogen niets oprapen. Aan het eind mogen ze in je oor fluisteren hoeveel voorwerpen ze zagen liggen. Dan horen ze hoeveel ze er goed hadden en welke ze hebben gemist.
  4. Hierna kunnen de kinderen het pad nog eens lopen om te kijken of ze de gemiste voorwerpen nu wel zien. Bij heel moeilijk te ontdekken voorwerpen kun je een opvallend voorwerp plaatsen bijvoorbeeld een zakhoek aan een boom.
  5. Als je het parcours opzet, kun je het pad markeren door er een touw langs te spannen. Plaats de voorwerpen niet verder dan een meter achter het touw. Je hoeft niet alles op de grond neer te leggen. Je kunt de voorwerpen op verschillende hoogten plaatsen. Ook kun je iets zo neerzetten/ophangen dat het alleen te zien s als je je omdraait. Zo leren kinderen goed in alle richtingen kijken.
  6. Bij een hele grote groep maak je het parcours wat langer. Eventueel deel je de groep in tweeën en begin je met elke groep aan een andere kant (ze lopen dan langs elkaar heen). Zo hoeft niemand in een rij te staan.
  7. Voor de wat oudere kinderen kun je het moeilijker maken. Een echte uitdaging is bijvoorbeeld een spiegel die je zo kantelt dat hij het bos weerspiegelt. Een tak houdt de spiegel op zijn plek en camoufleert de rand. Knap kind dat de spiegel vindt!
    Andere voorwerpen die moeilijk zijn, zijn roestige kettingen, spijkers, elastiekjes en wasknijpers.

Aan het eind van het spel verzamel je de spullen zelf terwijl je langs het touw loopt. Je raapt pas iets op als de kinderen hebben aangewezen waar het ligt.
Vertel na afloop iets over het nut van camouflage en probeer zelf een paar dieren (spinnetjes, insecten) te vinden die goed gecamoufleerd zijn.

Ook door deze buitenactiviteit leren kinderen goed kijken!

Fotocredit kinderen in bos, THX0477

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven