10 buitenactiviteiten voor kinderen bij regen

Update op 30 september 2022
Roze regenlaarzen op de trap, Ouders van Nature.nl

Volwassenen hebben vaak een hekel aan regen. Maar kinderen zitten er meestal niet mee en hebben juist de grootste lol. In de regen kun je juist heerlijk buitenspelen! Bekijk deze spelletjes maar eens.

Dat het regent wil nog niet zeggen dat je de hele dag binnen moet zitten. Integendeel. In de natuur kun je als het regent niet alleen eindeloos lol hebben, maar ook veel leren.

Alles ruikt, klinkt en voelt anders in de regen en ziet er anders uit. Met nat zand kun je andere dingen doen dan met droog zand. Er is modder. Oppervlakten zijn glad en zompig. Er ontstaan plassen. Er komen dieren zoals regenwormen, slakken en soms kikkers tevoorschijn. De wereld ziet er anders uit!

Dus ga lekker met ze naar buiten en speel met de modder, de druppels en de plassen.
Ik geef je een aantal ideeën.

Zoontje speelt in de plassen na de regen.

Zet een tentje op

Zodra de wolken samenpakken, zet je een tentje op in de tuin waar jullie lekker kunnen schuilen. Eenmaal binnen, genieten jullie van de rustgevende ritme van de regendruppels als ze de tent raken. Zorg voor iets lekkers te eten en drinken en doe een spelletje. Je kunt ook met een zaklamp een schaduwspel doen. Een knus en gezellig avontuur!

Wormen vangen

Een regenachtige dag is perfect om wormen te zoeken. Als het regent, komen ze boven te grond om te paren. Hongerige vogels maken handig gebruik van deze eigenschap door met de pootjes te stampen en regen na te bootsen!

Hoeveel kunnen jullie er vinden? Durft je kind er een vast te pakken? Durf jij dat eigenlijk? Wie niet vies is van wormen kan een wormenhotel maken. Zo krijgen de wormen ook wat rust en je kunt er je eigen afval mee composteren. Een leuke activiteit in het Jaar van de Bodem (2015). Meer over wormenhotels vind je hier (de wedstrijd is al geweest).

Maak moddertaartjes

Modder is niet vies, modder is leuk! Met bordjes en kommetjes kun je taartjes bakken die je versiert met bladeren , stokken, zaden en stenen. Wie speelt met modder gebruikt al zijn zintuigen. Het stimuleert creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Maak een modderlandschap

Breng speelgoed naar buiten en gebruik modder, bladerhopen, plassen en andere natuurlijke vormen om in te spelen. Met dinosauriërs bouw je je eigen Jurrasic Parc. Of een racebaan met auto’s of met een tractor en speelgoeddieren een boerderij. Met stokken kun je omheiningen maken. Of maak een modder-/zandkasteel met ridders, prinsessen en draken.

Moddersurfen

Modder surfen vereist vaardigheden zoals evenwicht, doorzettingsvermogen en liefde voor vuil. Om goed te surfen moet je precies de juiste vaart maken, anders schiet je door of val je om. Je kunt moddersurfen in een modderpoel, maar ook in het natte gras. En in de zomer maak je gewoon zelf een modderpoel met de tuinslang!

Laat de regen schilderen

Laat kinderen op karton wat verfpigment (of druppels kleurstof) uitstrooien. Een verstrooier van zout of cacao werkt hiervoor het beste. Kies voor twee of drie kleuren. Leg vervolgens de vellen voorzichtig in de regen op een plastic zak. Kijk hoe de regen er prachtige kunstwerken van maakt. Neem als je tevreden bent over het resultaat de kunstwerken mee naar binnen om te drogen.

Een variatie hierop is een regenboog tekenen met stoepkrijt en zien hoe de kleuren in elkaar overlopen en vervagen. Heel anders dan wanneer de stoep droog is!

Fotograferen in de regen

Als je waterproof (wegwerp)camera’s in huis hebt, kunnen jullie naar buiten gaan om te fotograferen. Maak landschapsfoto’s van kleurrijke wolkenformaties, reflecties in de plassen en mooie regenbogen of fotografeer details zoals regendruppels op bladeren of een spinnenweb. Je kind leert goed kijken en je hebt een blijvende herinnering aan een leuke tijd.

Ook kun je elkaar fotograferen. Hier vind je goede tips voor leuke, spontane kinderfoto’s.

Druppels aan takken door de regen.

Maak muziek in de regen

Luister naar de druppels die vallen op verschillende ondergronden. Vind een ritme en bedenk een gekke regendans of doe de Regendans van kabouter Plop. Je kunt ook spullen neerzetten zoals pannen en potten om extra leuke geluidjes te creëren.
Regenliedjes zingen houdt de sfeer erin. ‘Het regent, het regent’ en ‘Hansje Pansje Kevertje’ ken je vast nog wel. Of anders Singing in te Rain van Gene Kelly!

Vang de druppels

Zet allemaal een kopje neer en kijk wie de meeste druppels vangt. Zijn het er evenveel? Raad van te voren tot waar het kopje gevuld zal zijn als de regen stopt.
Of vang de druppels met je tong en je handen. Kijk waar de druppels die je niet vangt naartoe gaan. En hoe verandert alles waar de druppels op vallen, zoals de grond, de bladeren en het gras?

Speel in de plassen

Sommige ouders verbieden hun kinderen in de plassen te springen terwijl dit nu juist zo leuk is! Verras je kind door springen in plassen aan te moedigen. Doe lekker mee en kijk wie de grootste spetters kan laten rondvliegen. Spring, ren en tapdans door de plassen.

Kijk zo:

Ook leuk is een verspringwedstrijdje te doen. Wie kan er over die grote plas springen?

In een plas of – nog uitdagender – een stroompje kun je ook een bootje of andere voorwerpen laten drijven. Laat je kind dammetjes maken en kijken wat er dan gebeurt.

Zo zijn er nog talloze activiteiten te bedenken die je met kinderen in de regen kunt doen. Doe waterdieren na zoals de eend, de kikker en de vis. Zoek dierensporen in de modder, maak met kwast of vingers een modderschilderij op papier, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Zolang de kinderen er maar op gekleed zijn – water- en winddichte jas en regenlaarzen – vermaken ze zich prima. Want slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

Welke regenspelletjes kun jij bedenken? Wil je ze hieronder met me delen?

2 gedachten over “10 buitenactiviteiten voor kinderen bij regen”

  1. Super leuk stoepkrijt en in de plas.
    Teken vissen, waterspel en een op z’n kop eend met waterplanten en nog veel meer……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven