Hoe kun je zelf het weer voorspellen?

Update op 23 januari 2023
Zelf het weer voorspellen

Als je wilt weten wat voor weer het wordt, kijk je op je smartphone of computer, of je luistert naar het weerbericht. Dat is gemakkelijk, maar het is veel leuker om zelf het weer te voorspellen.

Het weer voorspellen kun je ook doen zoals mensen het altijd al deden: door goed te kijken naar hoe planten en dieren reageren op veranderingen in luchtdruk, luchtvochtigheid, windrichting en temperatuur. Zij nemen dergelijke veranderingen waar zonder de meetinstrumenten die wij daarvoor nodig hebben.

Dieren voorspellen het weer

Ook dieren reageren op veranderingen in vochtigheid, temperatuur, luchtdruk en wind.

Deze veranderingen voorspellen een weersverandering. Zodra het weer anders wordt, nemen dieren maatregelen om te overleven of om aan voedsel te komen. Door goed naar de dieren te kijken, kunnen wij zien wat voor weer het wordt.

Als zwaluwen hoog vliegen is het mooi en droog weer, vliegen ze laag, dan komt er vandaag nog regen. De oorzaak is de stijgende warme lucht bij mooi weer die insecten mee omhoog neemt. De zwaluwen gaan de insecten achterna.

Wanneer koeien, kippen en schapen buiten staan en niet meteen schuilen bij een bui, dan blijft het lang regenen. Zoeken ze meteen een schuilplaats, dan duurt het buitje meestal niet zo lang.

Vissen komen bij mooi weer naar boven, omdat het zuurstofgehalte in het opwarmende water dan
afneemt.

Let ook op deze dieren:

  • Dansende muggen voorspellen hitte.
  • Eenden die zich zeer veel invetten voorspellen regen.
  • Vogels en andere dieren die stil worden, voorspellen regen op zeer korte termijn.
  • Luid kwakende kikkers voorspellen mooi weer.

Met wolken zelf het weer voorspellen

Wolken vertellen je ook iets over het weer. Regenwolken zijn gemakkelijk te herkennen. Maar er zijn meer soorten wolken. Zoals vederwolken die als lange witte veren hoog in de lucht staan. Als je deze wolken ziet slaat het weer binnen 24 uur om. Vooral als ze uit het westen komen, betekent dit regen.

Stapelwolken of schapenwolken zien eruit als plukjes watten. Ze staan hoog in de lucht en voorspellen goed weer. Als de stapelwolken donkere koppen krijgen (`s zomers), krijgen we onweer.

Zelf het weer voorspellen met de windrichting

Komt de wind uit het westen of zuidwesten dan heb je kans op regen. Omdat de wind dan van zee komt en veel waterdamp heeft meegenomen.

Noorden- en oostenwind geven in de zomer mooi weer, maar in de winter vorst of sneeuw. De lucht komt dan namelijk uit de pool streken of uit het koude Siberië.

Bij zuiden- of zuidoostenwind volgen warme dagen. Dit komt doordat de wind warme lucht over land aanvoert vanuit het Middellandse Zeegebied.

Eigenlijk kun je dus zeggen dat als de wind uit een windrichting komt waar oost in voorkomt, je goed weer krijgt. Als de wind dan door het noorden richting oost gaat blijft het weer zelfs langere tijd goed. Men noemt dit een ruimende wind. Tegenovergesteld bij een krimpende wind – dus veranderend van oost naar noord – wordt het weer juist slechter.

De ochtendzon

Een oude weerspreuk zegt ‘Morgenrood, water in de sloot’. Als het rood bij de opkomende zon donker is voorspelt dat regen. Zijn er daarnaast ook gele randen te zien, dan is er kans op storm.

En zo zijn er meer manieren om te zien wat voor weer het wordt met planten, dieren de zon en zelfs de maan.

Als je er een beetje in verdiept, heb je geen weerbericht meer nodig!

Erop uit met de kinderen

Ga met de kinderen naar buiten en maak er een sport van het weer te voorspellen aan de hand van de voorbeelden hierboven beschreven. Wie had het uiteindelijk met het rechte eind?

👉 Lees ook de blog over hoe je regen kunt voorspellen met dennenappels.

4 gedachten over “Hoe kun je zelf het weer voorspellen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven