Natuuractiviteit: maak een microlandschap

Update op 7 januari 2023
microlandschap als creatieve natuuractiviteit

Bij dit spel laat je je kind zich overgeven aan zijn verbeelding. Door zich te verplaatsen in een insect of een kabouter leert je kind anders kijken naar de omgeving. Een boomstam wordt zo een uitdagend landschap.

Je blinddoekt je kind en leidt het naar een mooie plek waar je kind zijn blinddoek moet ophouden. Kies een microlandschap dat bestaat uit een stuk boomstam, een plas water of een tak met blad. Vertel dat je het landschap zult beschrijven en dat het kind moet proberen het voor zich te zien.

Verbeeldingskracht

Dan beschrijf je een prachtig landschap vanuit het perspectief van een insect, dat bestaat uit tinten groen en andere kleuren, heuvels en dalen, stroompjes water en weelderige begroeiing. Je beschrijft het alsof je een prachtig panorama ziet: ‘Ik zie een bochtige weg (kronkelige tak) met struikgewas (blaadjes).’ Of: ‘Ik zie een meer met stilstaand water (plas) met oevers van modder waar boomstammen (takjes) in drijven. Er zijn ook wat rotsen in de buurt (stenen). Vanaf het meer heb je een fantastisch uitzicht op het strand aan de overkant.’

Natuuractiviteit microlandschap in het zand

Vervolgens laat je je kind de blinddoek afdoen. Het zal verbaasd zijn dat wat het ziet anders is dan wat je hebt beschreven. Dan leg je uit dat je een microlandschap beschreef alsof je er rondliep als een mier. Beschrijf nog eens wat je zag en laat zien wat je bedoelde. Nu zal je kind jouw beschrijving herkennen.

Natuuractiviteit: maak je eigen microlandschap

Je kind heeft zojuist ontdekt dat in een microlandschap net zoveel te zien is als in een groot landschap.

Zoek samen een natuurlijke plek met veel afwisseling (reliëf, begroeiing) en baken het af met een touw van een meter of 4. Doe alsof je een klein diertje bent, een mier, een lieveheersbeestje, dat rondloopt door het gebied.

Natuuractiviteit met creativiteit

Wat kom je allemaal tegen? Een klein hoopje zand is voor de mier al een enorme berg! Een klein plasje water is een enorm meer. Zo maak je samen een insectenwandeling vol bezienswaardigheden. Met een camera die je op de grond plaatst, maak je een beeldverhaal vanuit een insectenperspectief. Voor de grap kun je er een klein poppetje in plaatsen.

Als je met een paar kinderen bent, kunnen die elk hun eigen wandeling maken en deze vervolgens aan elkaar laten zien.

Heb jij leuke foto’s van microlandschapjes die je maakte? Laat ze zien in de Facebookgroep Van Ouders van Nature!

👉 Tip: leer ook hoe je kunstwerken in de natuur maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven