Zo maak je afdrukken van diersporen!

Update op 4 januari 2023
Gipsafdruk_maken_dierenspoor

Zie jij weleens sporen van wilde dieren als je buiten loopt? Hier vertel ik je hoe je afdrukken van diersporen maakt zodat je deze mee naar huis kunt nemen.

Als ik in het bos loop, zie ik elke dag weer nieuwe sporen. Meestal van de das of een ree. Ik ben weleens in het donker met de boswachter gaan wandelen in de hoop dat ik de dieren in levende lijve zou zien. Dat gebeurde niet. Ik was te vroeg, de wind stond verkeerd of we waren niet stil genoeg.

Gipsafdruk dierenspoor

Het is erg leuk om de verschillende sporen te verzamelen en mee naar huis te nemen. Dat kun je doen door een gipsafdruk van te maken. Een foto kan ook, maar met gips heb je een 3D-afbeelding! Met het natte weer in deze periode vind je gemakkelijk sporen van wilde dieren. Hoe maak je een goede gipsafdruk van een dierenspoor? Dat kun je hieronder lezen.

Wat heb je nodig voor een gipsafdruk?

  • Sneldrogend gips
  • Een afzetrand (mal) zodat het gips op de goed plek blijft. Dat kan een plastic bakje zijn van ongeveer 12 centimeter doorsnee waarvan je de bodem uitsnijdt.
  • Een mengbakje, een soortgelijk bakje als de afzetrand, maar dan met bodem. Goedkope diepvriesbakjes zijn heel handig.
  • Een roerstokje (maar je kunt ook gewoon een takje nemen)
  • Water. Volop aanwezig in de natuur, maar ’s zomers is het handig wat mee te nemen.

Hoe maak je de afdrukken van diersporen?

Pootafdruk schoonmaken

Maak de omgeving rond de pootafdruk schoon. Dat doe je door van de afdruk af te vegen zodat je niet juist zand erin veegt. Haal ook takjes en blaadjes uit de pootafdruk. Alles wat in de afdruk ligt, zal de gipsafdruk minder duidelijk en minder mooi maken. Zand wat erin is gevallen, kun je er voorzichtig uithalen of juist in de grond drukken, zodat je de afdruk accentueert. Zorg er wel voor dat de originele vorm van de afdruk niet veranderd!

Gips mengen

Maak het gips aan met water. Of je een dikke of juist dunne substantie maakt, hangt af van de ondergrond. Bij los zand maak je het wat dunner, omdat de dik gips het losse zand wegduwt en zo de pootafdruk veranderd. Bij een kleiige ondergrond kun je een dikker gipsmengsel gebruiken. Meng het water voorzichtig met het gips, beetje bij beetje. Als je alles in één keer bij elkaar gooit, heb je misschien teveel water gebruikt en moet je vervolgens zoveel gips toevoegen dat je teveel aanmaakt. Zorg ervoor dat je zoveel aanmaakt dat je een laag van 1 centimeter kunt gieten.

Dierensporen mee naar huis

Nu moet je wachten, 20 minuten minimaal, langer als het gips dunner was. Doe ondertussen een spelletje of loop een beetje rond. Daarna til je de mal met het gips voorzichtig op en verwijder je met een kwastje of stokje voorzichtig wat zand van de gipsafdruk. De afdruk hoeft niet helemaal schoon, daarvoor is het gips nog te zacht. Wikkel de gipsafdruk in een doek of plastic zakje en neem hem voorzichtig mee naar huis. Na een dag uitharden, kun je de afdruk verder schoonmaken met een borstel met eventueel wat water.

Op deze manier kun je heel wat diersporen verzamelen!

Hieronder zie je iemand die een pootafdruk maakt van de grizzlybeer. Dat is in Alaska. Hij maakt zelf een rand van modder zodat het gips niet wegloopt, dat kan als je veel modder hebt.

Dierensporen van de wolf

In Nederland zul je niet snel een beer tegenkomen, maar de wolf is inmiddels wel mogelijk! Hier lees je hoe je de pootafdruk van een wolf kunt herkennen. Deze is anders dan die van een hond.

En nu lekker naar buiten met een veldgids met diersporen op zoek naar wilde dieren. Je weet nu hoe je hun sporen mee naar huis kunt nemen. 🐺🦊🦝🐗🦌

👉 Maak ook eens een kunstwerk van natuurlijke materialen in de natuur!

Fotocredit:
Pootafdruk ree, Spunqueegirrl

2 gedachten over “Zo maak je afdrukken van diersporen!”

  1. Mooie video. Ik heb dit als kind gedaan, en wilde het geheugen weer opfrissen. Ik kan de video helaas niet delen, want het moet geheim blijven, totdat ik het met de kinderen van het zomerkamp kan doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven