Hoe helpt reiki hooggevoelige kinderen?

Update op 17 januari 2024
Reiki maakt hooggevoelige kinderen rustig.

Het moderne leven brengt een razendsnelle stroom van informatie, geluiden en beelden met zich mee. Voor hooggevoelige kinderen kan deze overdaad aan prikkels een overweldigende en vermoeiende ervaring zijn. Zij nemen de wereld om hen heen intenser waar. Reiki kan voor hen een mooie oplossing zijn. Met behulp van reiki leren deze kinderen hun energie in balans te brengen en te beheersen. Leerkracht en reikibehandelaar Saskia Nuij legt uit hoe dit werkt.

Kinderen van nu worden dagelijks blootgesteld aan een ongelooflijke hoeveelheid informatie en prikkels. Uit onderzoek blijkt dat het bewuste deel van ons brein ongeveer 40 bits per seconde kan verwerken, terwijl je onbewust maar liefst 11 miljoen bits per seconde te verwerken krijgt. Dat is een waanzinnige hoeveelheid.

Onze zintuigen fungeren als poortwachters van deze stroom van prikkels. Het brein laat alle prikkels eerst door deze poortwachters filteren. En alleen dat wat relevant is voor ons wordt doorgelaten en bereikt ons brein. Daardoor raken we niet overweldigd en kunnen we goed functioneren.
Maar wat als die poortwachters niet kunnen functioneren en alle prikkels ongefilterd doorlaten? Dan raken we overweldigd door die enorme hoeveelheid. Geluiden komen dan ineens harder binnen of een zachte aanraking voelt pijnlijk aan.

Bij hooggevoelige kinderen werken de poortwachters vaak minder goed. Hun zintuigelijke verwerking heeft geen filter. Zij absorberen alle indrukken als een spons en zijn daarin niet selectief. Daardoor kan deze voortdurende stroom van prikkels leiden tot overprikkeling.
Dit kan zich vervolgens uiten in symptomen zoals angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Door de overprikkeling krijgen hooggevoelige kinderen moeite met slapen, kunnen ze zich minder goed concentreren en zeer emotioneel reageren.

Het geven van Reiki is een eenvoudige manier om te zorgen voor meer balans en rust, vooral voor hoogsensitieve kinderen. Reiki kan helpen bij het herstellen van de balans in hun energiesysteem, dat vaak extra gevoelig is. Een reikibehandeling zorgt ervoor dat de energie in de meridianen van het kind weer goed kan stromen. Het heft blokkades op die daar door verschillende manieren zijn ontstaan, waardoor de prikkels van de wereld om hen heen beter kunnen worden verwerkt.

Het is belangrijk om je kind te helpen met het vinden van een goede balans van zijn eigen energie en hooggevoeligheid. Wanneer je je kind leert omgaan met die energie en gevoeligheid kan het beter omgaan met alles om zich heen en zichzelf ook beter begrijpen. Je leert een kind om op zichzelf te vertrouwen en zichzelf te beschermen als dat nodig is.

Hoe werkt reiki?

Ik werk als behandelaar met de levensenergie, oftewel ‘ki’. Met reiki kun je kinderen op verschillende manieren ondersteunen. Bij hooggevoelige kinderen kan de energie uit balans zijn door de overmatige prikkels.
Reiki helpt dan bij het herstellen van de energetische balans, wat kan resulteren in een gevoel van kalmte en welzijn.

Twee praktijkvoorbeelden

Ik geef graag twee voorbeelden uit mijn praktijk.

Iris (8 jaar) was prikkelbaar wanneer ze thuiskwam uit school. Ze raakte snel geïrriteerd en ontplofte soms ogenschijnlijk zonder reden. Op school ging het prima met haar. Ze speelde leuk met klasgenoten en was een heel sociaal ingesteld kind. Bij de eerste sessie merkte ik al dat ze ‘vol’ zat. Haar poortwachters werkten niet zoals het hoorde, daardoor kwamen geluiden uit haar klas harder binnen dan bij een ander kind. Haar brein raakte overprikkeld door de constante geluiden van klasgenoten, spelende kinderen op het plein en het digibord.
Door middel van de reikibehandelingen en door te leren wat energie is en dat je die van iemand anders kunt opmerken en voelen, begon ze geleidelijk aan meer rust te ervaren. Haar bewust te laten worden van al deze geluidsprikkels en het laten begrijpen van de impact ervan was de eerste stap naar het bieden van de ondersteuning. Iris had er weliswaar last van en was regelmatig boos, maar was zich er niet bewust van dat dit kwam door overprikkeling.

Het herkennen van de geluiden en haar leren hoe hiermee om te gaan, stelde haar in staat om haar emoties beter te begrijpen. Geleidelijk ontwikkelde ze Reiki-vaardigheden en kon ze zichzelf kalmeren wanneer ze overweldigd was door prikkels.

Ze weet nu hoe ze kan aarden en tot zichzelf kan komen door reikihandelingen als ademtechnieken en handoplegging. Ze weet dat de geluiden en haar reactie hierop tijdelijk zijn en dat ze na de onrust weer kan ontspannen.

Leah (9 jaar) is een gevoelig meisje dat snel overweldigd raakt. Een dag op school is voor haar heel heftig. De (onverwachte) geluiden van haar klasgenoten, de felle kleuren van kleding, speelgoed en speelmateriaal en alle bewegingen van iedereen komen ongefilterd binnen.
Het zingen voor een verjaardag is voor haar zeer onprettig! Vooral het “Hoera!” roepen aan het eind zorgt ervoor dat ze haar handen tegen haar oren duwt, vertelt haar moeder.

Ze klaagt steeds vaker over hoofdpijn en buikpijn. En ze raakt sneller geïrriteerd en barst om het minste en geringste in huilen uit. Ze kan ’s avonds niet in slaap komen en ze ziet er steeds minder gezond uit. Haar ouders weten niet meer wat te doen.
Wanneer ze bij mij de praktijk binnenstapt ziet ze er moe, bleek en een beetje bang uit.
We praten over van alles, bouwen het vertrouwen rustig aan op. Ze vertelt me wat ze voelt, denkt en ervaart. We praten over positieve en negatieve energie. En uiteindelijk ligt ze op de behandeltafel. Wanneer ik 5 minuten met Reikibehandeling bezig ben en haar voeten vast heb kijkt ze me verrast aan. Ik vraag haar wat ze denkt of voelt. “Het voelt alsof alle energie zo in stukjes van me af breekt en via mijn voeten wegstroomt,” zegt ze. In de behandelingen die volgen praten we over energie, hoe je jezelf kunt beschermen en we oefenen met Reiki.
De 5e keer dat ze komt, straalt ze. Ze heeft een verjaardagslied meegezongen en niet eens haar handen tegen haar hoofd gehouden!

Reiki voor hooggevoelige kinderen

Hoewel Reiki geen wondermiddel is, kan het een waardevolle aanvulling zijn op de zorg en begeleiding van hooggevoelige en overprikkelde kinderen. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor energie en ze zijn in staat om te voelen met hun lichaam, iets wat volwassen mensen alweer vergeten lijken te zijn. Met behulp van Reiki kun je zorgen voor rust en balans, zodat deze hooggevoelige kinderen de prikkels die op hen afkomen beter kunnen reguleren. Zo staan ze steviger in het leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven