We willen allemaal een leuke ouder zijn en ons kind gelukkig maken. Maar in de hectiek van het leven lukt dat niet altijd en perfect zijn we ook al niet. Dit lijstje helpt je meer rust en gezelligheid in huis te creëren.
We zijn al best goed bezig: gezond eten, buitenspelen, streven naar wederzijds respect en begrip, en een uitdagende, gezellige omgeving… Toch zijn er altijd ingesleten gewoontes en automatismen die het contact tussen jou en je kind en het welzijn van je kind beïnvloeden.
Dit zijn mijn voornemens voor het nieuwe jaar. Het zijn tips voor meer aandacht en rust en minder haast in het contact met je kind.
Meer geduld
Oh, wat heb ik toch een hekel aan dat wachten.. even snel iets doen is er niet bij. Kinderen nemen overal de tijd voor: naar de wc gaan, in de winkel rondlopen, jas aantrekken. En dat komt slecht uit als je een gevulde agenda hebt met dagen waarin van alles moet. Eigenlijk dwingen kinderen je tot mindfulness en dat is goed. Kinderen brengen je tot rust, als je er maar aan toe geeft. Minder stress, beter voor jezelf, beter voor je kind.
Meer aandacht, beter luisteren
‘Kijk eens mama wat ik heb getekend!’ Net als je bezig met een belangrijk mailtje naar een opdrachtgever of een afspraak aan het maken bent met de tandarts. ‘Even niet kind’, hoor je jezelf te vaak zeggen. Maar voor je kind – dat geen inzicht heeft in jouw belangrijke bezigheden op dat moment – is aandacht heel belangrijk. Voor zelfvertrouwen, maar ook voor hechting. Teveel afwijzingen zijn funest.
Meer samen knutselen
Toen ik aan mijn zoontje vroeg wat ik beter kon doen als ouder, antwoordde hij ‘Meer knutselen!’. Knutselen is geweldig en heel belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit en motoriek. En ook weer voor de eerder genoemde gehechtheid door de aandacht die je geeft. Ik ben er niet zo handig in, maar internet biedt uitkomst. Je vindt er talloze voorbeelden om na te bootsen. Zoals deze knutsels van herfstbladeren.
Meer voorlezen
Voorlezen is niet alleen gezellig en leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Oók als ze zelf al goed kunnen lezen. Voorlezen geeft rust, je kinderen krijgen onverdeelde aandacht krijgen en leren luisteren.
Meer zakgeld
Of eigenlijk: regelmatiger zakgeld. Het schiet er regelmatig bij in. Op verjaardagen en feestdagen krijgen ze al zoveel cadeaus dat de noodzaak ergens voor de sparen een beetje wegvalt. Toch is zakgeld leerzaam. Bij het Nibud kun je richtbedragen vinden.
Minder vaak uitvallen
Iedereen wordt weleens boos op zijn kind en dat is menselijk. Maar je onvrede over andere dingen afreageren op je kind, zoals vermoeidheid, stress van de dag, aangebrande aardappels of een opdracht die je niet kreeg, is weliswaar menselijk, maar niet eerlijk. En als dat te vaak gebeurt misschien zelfs schadelijk. Goed om je hiervan bewust te zijn en wat vaker tot 10 te tellen.
Minder haast
Heeft alles te maken met het eerste voornemen: meer geduld. Het leven is nu eenmaal druk voor een werkende moeder als ik die ook voldoende tijd wil doorbrengen met haar kind. En ietwat perfectionistisch is. Perfectionisme loslaten helpt als je tijd wilt overhouden.
Net als minder doen op een dag. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Net zoiets als afvallen of stoppen met roken. Maar met concrete stapjes als minder vaak of minder lang social media, de mail gebundeld lezen en regelmatig pauzeren en voldoende slapen om effectiever te kunnen werken, kom je al ver. Zeg vaker ‘nee’ tegen jezelf en anderen en focus op wat belangrijk is. Een hele uitdaging.
Minder telefoon
De telefoon is mijn camera, agenda, notitieboek, en o ja, ook nog het ding om contacten te onderhouden met mensen. Ik gebruik het apparaat om met mensen af te spreken en nog iets als een sociaal leven te hebben. En dat is vaak een flinke puzzel die heel wat tijd kost. Ik kijk dus vrij vaak naar beneden. Ook als ik praat met mijn kind. En dan kan dus eigenlijk niet. Want als je praat, kijk je iemand aan. Toch? Je aandacht gelijktijdig verdelen tussen kind en telefoon is geen goed voorbeeld.
Minder helpen
Als ik haast heb, heb ik soms de neiging taken uit handen te nemen. ‘ik strik je veters wel even.’ Of ‘Ik doe je jas wel even dicht’ als we nu meteen weg moeten. Maar zo word een kind natuurlijk minder snel zelfredzaam.
Adem in, adem uit en bedenk dat je zelf ook ooit alles moest leren. En dat niet lukt als altijd maar alles voor je wordt gedaan. Je mist dan ook het mooie moment je kind te prijzen als iets wel lukt, wat weer goed is voor het zelfvertrouwen.
Haal uit deze tips wat jij als goede voornemens kunt gebruiken. En kijk wat het jou en je kind oplevert.
Meer tips zijn welkom! Plaats ze onder de blog.
Lees ook hoe je kinderen helpt zelf goede voornemens te maken.