Waar let je op bij de aanschaf van een huisdier?

Update op 27 januari 2023
Kies het juiste huisdier voor jouw kind!

Een huisdier is goed voor de emotionele ontwikkeling van kinderen en gewoon erg gezellig. Maar hoe leer je kinderen goed met het huisdier omgaan?

Veel kinderen hebben baat bij het hebben van een huisdier. Het dier kan hen troosten als de verdrietig zijn en is vaak hun beste vriend. De zorg voor een huisdier brengt bovendien kinderen verantwoording bij, mits ze daarbij geholpen worden. Anders kan het een mislukking worden en hen slecht laten voelen.

Huisdieren hebben hun hele leven geduld, liefde en aandacht, voedsel en water, verzorging, lichaamsbeweging, speelplezier en medische zorg nodig. Het is goed dat kinderen leren dat huisdieren levende wezens zijn waarvoor je een dierenleven lang met liefde en aandacht zorgt. Maar hoeveel verantwoording je jouw kind geeft voor het huisdier hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind. Uiteindelijk blijf je als ouder eindverantwoordelijke voor een goede verzorging.

Wil je jouw kind leren goed voor jullie huisdier te zorgen, let dan op de volgende aandachtspunten.

Benadering

Alle dieren moeten met geduld en vriendelijkheid benaderd worden. Honden hebben een leider nodig om zich veilig te voelen, maar leiderschap van kinderen accepteren ze pas vanaf ongeveer 8 jaar. Volg samen een training en laat je hierover informeren.

Leiderschap bij honden betekent overigens niet schreeuwen, slaan, verwaarlozen of een negeren. Honden leren luisteren beter als ze vriendelijk worden benaderd en worden beloond voor wat ze goed doen. Een vertrouwensband is essentieel voor een goede relatie, dat geldt voor alle dieren.

Drukke kinderen

Kinderen kunnen soms druk zijn. Leer ze dieren rustig te benaderen. Leer hen ook de signalen van dieren herkennen als er teveel drukte is of het dier met rust gelaten wil worden.

Een huisdier is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar is het kind ook goed voor dit huisdier? Zoek een dier dat past bij het karakter van het kind zodat het dier niet overprikkeld raakt en wellicht op niet te verstane wijze een grens aangeeft. Deze site over het houden van huisdieren  kan daarbij helpen.

Verantwoording

Als ouder ben je eindverantwoordelijke voor de verzorging, maar met een huisdier kan je kind wel al verantwoording leren. Maak het hem gemakkelijk door een schema te maken, met pictogrammen te werken en op voedselbakjes te schrijven hoeveel voer gegeven moet worden.

Zorg ervoor dat je niet teveel van hem vraagt zodat het leuk blijft voor je kind. En hij zelfvertrouwen krijgt van het volbrengen van taken in plaats van dat hij zich slecht voelt omdat het niet lukt. vertel het hem als het goed gaat. Dat stimuleert en is goed voor de eigenwaarde.

Informatie

Zoek samen informatie op over het ras van jullie kat, bekijk, video’s over hoe je je hond of vogel kunt trainen en lees over de beste voeding en huisvesting voor jullie huisdier. Laat je kind er een spreekbeurt over houden.

Bij elke hond is het zinvol samen een hondencursus te volgen. Elke hond is anders, het is altijd zoeken naar de juiste benadering. Bovendien is het goed om je kennis weer eens op te frissen en een ander te laten kijken naar de interactie tussen de hond en zijn nieuwe eigenaar. Ten slotte versterkt een hondentraining de band tussen hond en baasjes.

Opruimen

Dieren maken rommel. Ze knoeien met eten, gooien planten om, kauwen speelgoed kapot en meer. Ruim dit samen met je kind op. Laat ook zelf niet teveel spullen slingeren. Dieren kunnen ermee spelen, het kapot maken of het gaan markeren (erop plassen). Teveel rommel in huis kan dieren (net als kinderen) ook onrustig maken.

Ook als een huisdier zijn eigen, gesloten leefomgeving heeft, moet er worden opgeruimd of verschoond. In een aquarium moeten filters,, water en grind en in een kooi voedsel- en waterbakjes schoon en netjes worden gehouden.

Regels en routine

Het helpt als je alle informatie op een rij zet.

  • Waar mag het huisdier wel/niet komen in huis?
  • Wat mag het wel/niet eten?
  • Wat mag je wel/niet met het dier doen?
  • Wanneer laat je het dier met rust?

Dieren gedijen op routine: regelmatige maaltijden (dezelfde tijd, dezelfde plaats, hetzelfde gerecht), beweging en spelen – zelfs ochtend- en avondrituelen – zijn allemaal belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van jullie huisdier. Dat is soms lastig te combineren met de drukte van een gezin. Maak een schema of een vrolijke huisdierenkalender waarin je alle taken vermeld en hang dit goed zichtbaar op.

De perfecte ouder

De beste manier om kinderen te leren verantwoordelijke huisdierverzorgers te zijn, is door het goede voorbeeld te geven. Net als bij al die andere vaardigheden die je je kind graag aanleert 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven