Huisdier de beste vriend van kinderen

Update op 23 januari 2023
een huisdier is vaak de beste vriend van kinderen

Een huisdier is vaak de beste vriend van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak een betere relatie hebben met hun huisdier dan met hun broer of zus. Zelfs al verstaan de huisdieren hen niet.

Dat is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Cambridge. De wetenschappers onderzochten 77 gezinnen met huisdieren en meerdere kinderen.

Tien huisdieren

Onderzoeker Matt Cassels was op zoek naar een onderzoeksonderwerp voor zijn master in sociale en ontwikkelingspsychologie. Hij wilde weten hoe sterk de band is tussen mens en dier in vergelijking tot mensen en de rest van hun familie.

Ondanks dat hij zelf vroeger minstens tien huisdieren had, wist hij niet hoe belangrijk de relatie tussen kinderen en hun huisdier was. Daar kwam Cassels achter toen een 10-jarige longitudinale studie begon over de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Cassels’ onderzoek naar de band tussen kinderen en hun huisdier is een onderdeel van deze studie.

Voor kinderen is huisdier vaak de beste vriend

De uitkomst verraste hem. Hij had gedacht dat sterke relaties met huisdieren voor gelukkiger kinderen zouden zorgen, maar de waarheid was ingewikkelder.

Cassels ontdekte dat kinderen die tegenspoed in hun leven hadden gehad, zoals een sterfgeval, echtscheiding, instabiliteit en ziekte of een achtergestelde achtergrond, vaker een sterkere relatie met hun huisdier hadden dan hun leeftijdsgenoten. Dit hoewel ze het academisch minder goed deden en vaker last hadden van geestelijke gezondheidsproblemen

Huisdieren stellen geen vragen

Deze kinderen namen hun huisdieren eerder in vertrouwen dan hun vader, moeder of broertjes en zusjes. Ook al spreken dieren geen mensentaal.

Misschien is dat juist een voordeel. Huisdieren stellen geen moeilijke vragen, oordelen niet en je kunt er ook geen ruzie mee maken. ´De kinderen voelen zich daardoor veilig bij hun huisdier’, zegt de Canadese onderzoeker Cassels.

Kinderen praten tegen huisdieren

Vooral meisjes praten met hun huisdier. Dat is gek, want uit eerder onderzoek bleek dat juist jongens een betere relatie hebben met hun huisdier. Volgens Cassels komt dat misschien doordat huisdieren goed kunnen ‘luisteren’ en niet oordelen. Net als een dagboek dat ook vaak door meisjes wordt bijgehouden.

Een andere opvallende uitkomst was dat vooral in huishoudens met een hond minder geruzied werd.

Kinderen met huisdier zijn socialer

Een huisdier is goed voor het welzijn van het kind en voor de sfeer in huis. “De sociale steun die kinderen krijgen van huisdieren maakt ze mentaal sterker’, vertelt Cassels.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat kinderen die een goede relatie met hun huisdier hebben, socialer zijn dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn eerder geneigd anderen te helpen, te delen en samen te werken.

Onderzoek relatie huisdier en mensen

Onderzoek naar huisdierenrelaties gebeurt al een tijdje, maar bij deze studie werd een tool gebruikt die de relatie van mensen met elkaar vergelijkt met die van mensen en dieren. Uit de resultaten blijkt dat deze relatie inderdaad met elkaar te vergelijken zijn.

De studie is recent gepubliceerd in de Journal of Applied Developmental Psychology en is onderdeel van een langer onderzoek naar het effect van huisdieren op het welzijn van mensen.

Lees hier meer over het onderzoek.

👉 Lees ook waar je aan moet denken als jij de aanschaf van een huisdier overweegt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven