Vandaag is het 5 mei en vieren we het einde van de Duitse bezetting in Nederland. We doen met eten vandaag niet te ingewikkeld en eten deze soep voor Bevrijdingsdag. Lekker en snel gemaakt.
Bevrijdingsdag heeft in de loop der jaren een ruimere betekenis gekregen dan alleen de viering dat we sinds 5 mei 1945 vrij zijn van oorlog en onderdrukking in ons land. Iets waar we nog altijd dankbaar voor mogen zijn.
Dat is niet overal ter wereld het geval en daar staan we op Bevrijdingsdag ook bij stil. We vieren het belang van vrijheid waar wereldwijd nog lang niet iedereen van mag genieten.
Samen eten op Bevrijdingsdag Amsterdam
In Amsterdam bestaat sinds 2012 het gebruik om op 5 mei samen te eten. De gedachte erachter is dat samen eten verbindt en Amsterdammers tijdens de maaltijd samen stilstaan bij de vraag met wie ze de stad en de vrijheid delen. Een mooi initiatief.
In 2013 kwam op de Dam een grote eettafel met stoelen te staan en werden speciale 5 mei broden gebakken. Dit jaar is het het zevende jaar dat Amsterdam op tal van plekken op 5 mei de tafels dekt voor vrijheidsmaaltijden. In totaal worden 106 maaltijden georganiseerd.
Tijdens deze gezamenlijke maaltijd gaan tienduizend mensen met vrienden, buurtgenoten, kunstenaars en historici het gesprek aan over de geschiedenis en toekomst van hun buurt, stad en land.
Voor wie ernaar toe wil: het Parool koos 5 favoriete maaltijden en hier vind je alle locaties.
Voedselpakketten
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden vele voedselpakketten boven bezet Nederland gedropt. Meestal bestond zo’n pakket uit gedroogde eieren, kaas, melkpoeder, chocolade, margarine, gedroogd vlees, blikken makreel, sardines en tongworst, zout en thee.
Vegetarische soep
Ik kies ervoor zoveel mogelijk groenten te eten. Daarom bestaat mijn Bevrijdingssoep uit pompoen, wortel en linzen.
Kijk hier voor meer lekkere soepen!
Wat heb je nodig voor deze soep voor Bevrijdingsdag?
- ½ oranje pompoen
- 250 gr wortels
- 125 gr rode linzen (of 2 aardappeltjes)
- 1 uitje
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gemberwortel, geraspt
- 2 bouillonblokjes
- 1 eetlepel kokosolie of olijfolie
- 200 ml kokosmelk
- Klein bakje Griekse yoghurt
- 4 naanbroodjes
- Eventueel wat koriander
- Keukengerei: staafmixer
Hoe maak je deze vegetarische soep?
- Was de rode linzen en maak de pompoen schoon. Je hoeft hem niet te schillen.
- Snijd de pompoen met een groot mes in vieren en verwijder de zaden en de zaadlijsten. Snij de helft van de pompoen in blokjes.
- Schraap de wortels en hak in stukjes.
- Verwarm 1250 ml water en voeg de linzen, pompoenblokjes, wortels, bouillonblokjes en gemberwortel toe. Kook dit mengsel ongeveer 15 minuten door zodat alles zacht is.
- Hak ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit deze in een klein scheutje olie lichtbruin.
- Pureer de soep en doe er vervolgens de ui, knoflook en kokosmelk bij.Roer goed door. Voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe en verwarm zachtjes op laag vuur.
- Schep de soep in borden of kommen en doe een eetlepel yoghurt er in.
- Garneer de soep met wat koriander en serveer met naanbrood.
Geniet van je vrijheid en van de soep! Geen zin in soep? Deze vegetarische chili is ook snel klaar en heel gezond!