Leuke kinderactiviteiten met Pasen

Update op 23 april 2024
Kinderuitjes met Pasen

Help mee deze pagina met paasactiviteiten actueel te houden! Heb je nieuwe informatie? Mail dan naar chantal [at] oudersvannature [punt] nl!

Je kunt tijdens de Paasdagen paasvuren en paasmarkten bezoeken, maar er is meer als je een dagje uit wilt met Pasen. Ik struinde en vond een aantal leuke kinderactiviteiten met Pasen.

Je kunt natuurlijk besluiten tijdens de paasdagen de moestuin vast in te richten (als start van mijn gemakkelijke online moestuincursus), maar je kunt er ook op uit gaan. Onze groentetuin kan een dagje wachten 😉

Met Pasen gaan de meeste pretparken weer open, maar daar wilde ik nu nog even niet aan. Ik zocht wat rustiger uitjes na een aantal drukke weken. En ik wilde de paasdagen doorbrengen met kinderactiviteiten waar het hele gezin blij van wordt.

Ik zocht en vond een aantal leuke paasuitjes. Ik zet de paasactiviteiten die leuk zijn voor kinderen én ouders voor je op een rij.

Lees verder voor

Paasactiviteiten in Friesland
Paasactiviteiten in Groningen
Paasactiviteiten in Drenthe
Paasactiviteiten in Overijssel
Paasactiviteiten in Gelderland
Paasactiviteiten in Flevoland
Paasactiviteiten in Utrecht
Paasactiviteiten in Noord-Brabant
Paasactiviteiten in Limburg
Paasactiviteiten in Zeeland
Paasactiviteiten in Zuid-Holland
Paasactiviteiten in Noord-Holland

Paasactiviteiten Friesland

Eieren zoeken en broodjes bakken

Tweede Paasdag kun je bij openluchtmuseum/themapark De Spitkeet een magisch Pasen meemaken met een muzikale paashaas. Ook kun je houten eieren zoeken en een ei beschilderen. Er is een speurtocht van Mevrouw Haas en je kunt broodjes bakken boven een vuurtje.
Je kunt luisteren naar oude verhalen en smullen van heerlijke paaslekkernijen in de diverse huisjes.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Naar de kermis in Drachten

Traditiegetrouw vindt dit jaar weer de speciale paaskermis in Drachten plaats, van woensdag 27 maart tot en met maandag 1 april. Met botsauto’s, een zweefmolen, eendjes vangen, een spookhuis en touwtje trekken. Kom je ook?

Op Tweede Paasdag is er ook een paasmarkt in het centrum van Drachten met live optredens en lekkernijen als stroopwafels en poffertjes.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paaseitjes en limonade

Kinderen uit Langweer en omstreken kunnen zaterdag tussen 14.30 en 16.30 uur in Langweer paaseitjes komen zoeken. Na afloop kunnen ze limonade drinken en eieren eten bij horecagelegenheid De Drie Zwaantjes in de dorpsstraat van Langweer.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Boerenknechtdiploma halen

In Tijnje kun je zaterdag 30 maart op Kaasboerderij De Gelder een speurtocht doen en daarmee een ritje op een hakselaar winnen. Leuk voor kinderen die van grote machines houden! Ook kun je met een spelparcours het boerenknechtdiploma halen.
Verder kun je knuffelen met koeien en brandjes blussen met de brandweer. Er is een palingrokerij en een proeverij om ideeën op te doen voor de paasbrunch.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paaseieren zoeken in het bos

Op het kabouterpad in het Drents-Friese Wold kunnen kleuters Tweede Paasdag eitjes zoeken en met wat geluk de paashaas zien springen. In het Buitencentrum kunnen kinderen knutselen en luisteren naar een mooi verhaal of de muziekkabouter. Ze krijgen ook iets lekkers. Snel boeken zodat je mee kunt!

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paaseitjes op de kinderboerderij

In Leeuwarden kun je op Eerste Paasdag eieren zoeken op de kinderboerderij. Kun jij de kleurige paaseitjes vinden tussen de dartelende lammetjes, nieuwsgierige geitjes en kakelende kippen? Op de kinderboerderij leren kinderen meteen meer over dieren en de natuur.
Vergeet niet laarzen aan te doen en een mandje of tasje mee te nemen.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paaseieren zoeken op de ijsboerderij

Op ijsboerderij-camping De Geele Bosch kun je zondag 31 maart met de hele familie luisteren naar het paasverhaal verteld door Annie. Daarna kunnen jullie paaseieren zoeken die je later in de stal kunt beschilderen.
Na afloop zijn er limonade en chocolade-eieren. Paasbrunchen kan van tevoren, dan dien je je om 12 uur te melden. Er is beperkt plek en vol is vol.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paasactiviteiten Groningen

GPS-tocht met eieren zoeken (7+ jr)

Voor wat oudere kinderen en de rest van de familie is er op landgoed Ennemaborg bij Midwolda een leuke GPS-speurtocht waarbij je eieren moet zoeken. Voor elk gevonden ei krijg je een code. Met behulp van deze codes vind je de weg terug naar het eindpunt van de speurtocht. Tip: neem je verrekijker mee en trek laarzen aan. De GPS wordt je uitgelegd, je kunt ook een eigen GPS meenemen.

Vanaf 7 jr, voor het hele gezin.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen.

Paaseieren zoeken en paasbrunch

Rond Gasterij Natuurlijk Smeerling in het gelijknamige dorp liggen tientalen eieren verstopt, waaronder één gouden ei. Wie dat vindt, krijgt een leuke prijs.

Na het eieren zoeken, geniet je in deze prachtige oude boerderij van een brunch met streekproducten die grotendeels biologisch zijn. Voor kinderen (3-10 jr) kost brunch en eieren zoeken € 12,50, volwassenen betalen voor de brunch € 24,95. Wel even online reserveren.

Afstand paasroute: 3,8 km

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Spelen en eieren zoeken

Familiepark Nienoord is een landgoed met meer dan 80 attracties en speeltoestellen. Er zijn klimtoestellen, schommels, draaimolens, je kunt springen op het springkussen, kliederen bij de zand- en waterplaats en galopperen op de speelpaardjes. Kleine treintjes rijden de kinderen en hun ouders over het landgoed.

Met Pasen kun je er eieren zoeken, meedoen aan de Paasspeurtocht en paaseitjes raden bij Nieno’s theater. Misschien vinden jullie wel het gouden ei?

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Paasactiviteiten Drenthe

High tea voor kinderen Tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag kunnen kinderen in Speelgoedmuseum Kinderwereld tussen 13 en 16 uur van een heuse high tea genieten. In dit museum kun je ontdekken met welk speelgoed kinderen vroeger speelden. The high tea wordt geserveerd met minibestek en een speelgoedservies. Op minibordjes kun je zelf cupcakes maken. Na de high tea kunnen de kinderen verder spelen op de speelzolder of in de knutselkamer. Buiten op het grote speelplein kunnen ze kennismaken met ouderwets speelgoed.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Kraomschudden bij de Holtinger schaapskudde

Bij de Holtinger schaapskudde is Eerste Paasdag het traditionele kraomschudden. Dat betekent lammetjes aaien, schapen voeren en eieren zoeken. Ook kunnen kinderen zich laten schminken, naar muziek luisteren en een puzzeltocht doen. Er is veel lekkers zoals chocolademelk, patat, suikerspin en ranja.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Ooievaars van dichtbij bekijken

Wil je ooievaars van dichtbij zien? Vanaf Eerste Paasdag is de Lokkerij weer open. Deze boerderij van de familie Lokker is een ooievaarsstation waar je de ooievaars luid kunt horen klepperen en waar je veel leert over het leven en gedrag van de ooievaar. Wist je dat de ooievaar een weidevogel is?

De Lokkerij is ook een heus ooievaarsasiel waar zieke en gewonde ooievaars worden verzorgd. Wie weet zit er wel een ooievaar te broeden op haar ei!

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Kuikentjes tellen op de boerderij

Op Speelboerderij De Flierefluiter zijn heel veel kuikentjes geboren. Kun jij ze tellen? Op Eerste en Tweede Paasdag kun je hier eieren zoeken en prijzen winnen zoals een jaar lang gratis toegang, ponyrijden, rondje met de huifkar en op de foto met de paashaas.

Er is een kinderboerderij, buitenspeeltuin en indoorspeelparadijs.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Paasbrunch met wilde activiteiten

Op 31 maart en 1 april kun je bij Urbangrnd in Emmen voor één bedrag genieten van een paasbrunch en speciale paasactiviteiten. Wat dacht je van Urban Jump, lasergame, disco rollerskate, glow in the dark golf, darten, een pooltafel en een speeltuin?

Genoeg te doen! Van te voren reserveren voor de brunch en twee uur spelplezier.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Paasactiviteiten Overijssel

De Poaskearls van Ootmarsum

In Ootmarsum kun je beide Paasdagen getuige zijn van Poaskerels die vlöggeln. Dit is een ritueel van meer dan 100 jaar waarvan niemand echt de oorsprong weet.

Zaterdag wordt een paasvuur (boaken) opgebouwd en op Eerste Paasdag rond 17.00 uur komen Poaskearls hand in hand rond de boaken lopen. Dan begint het vlöggeln: een lange slinger mensen loopt hand in hand zingend door de straten, de Poaskerels voorop. De eerste, oudste Poaskearl rookt daarbij traditiegetrouw een sigaar.

Aan het einde van de tocht worden de kinderen driemaal opgetild, waarbij telkens ‘hoera’ wordt geroepen. Dit optillen symboliseert de verrijzenis van Jezus Christus. Om 20.30 uur wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Tweede paasdag wordt de rondgang en het vlöggeln herhaald.

Deze traditie is leuk om te combineren met een bezoek aan het openluchtmuseum van Ootmarsum.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Paastaakslepen in Denekamp

Aanvullend is er in Denekamp nog een voor kinderen indrukwekkende, eeuwenoude traditie ter ere van Pasen, waar de Poaskearls bij aanwezig zullen zijn.
Elk jaar worden in Denekamp twee jongens uitgekozen die als Judas en Iscarioth op Eerste Paasdag een boom mogen omhakken (de paastaak) op het landgoed van Huis Singraven. Die dag wordt door de een groep mensen toestemming gevraagd aan de kasteelheer. Het omhakken van de boom gebeurt door iemand met een overerfelijk recht daartoe.

Judas klimt voor het omhakken in de boom om er een touw aan vast te maken km de boom om te trekken. Lukt het Judas niet om hoog in de boom te klimmen dan mag Iscarioth het proberen.

Nadat de boom is omgehakt wordt deze door honderden mensen die een keten vormen richting het dorpscentrum gesleept. De Poaskearl’s die bij de boomstam lopen, zingen ondertussen paasliederen. Na een korte kerkdienst wordt tijdens een schouwspel de boom ‘verkocht’ door Judas. Uiteindelijk wordt de boom verbrand ’s avonds tijdens het paasvuur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Lammetjes en roofvogels

Op Tweede Paasdag kun je bij Schaapskudde Haaksbergen lammetjes bezoeken. Je kunt ook een lammetje adopteren. Tijdens dit evenement Lente in de kooi dat elk jaar wordt gehouden, zijn demonstraties schapen drijven en op verschillende tijden mooie roofvogelshows. Op het erf staat een cateringtent met verschillende zitjes en er zijn er enkele marktkramen met leuke spulletjes.

Honden mogen niet mee, omdat dit teveel onrust brengt bij zowel schapen als roofvogels.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel

Enorm paasvuur Espelo

Traditiegetrouw wordt in Espelo ook dit jaar met Pasen een paasvuur gebouwd. Behalve dat Espelo een vermelding heeft in het ‘Guinness book of World Records’ met het grootste paasvuur ter wereld, strijdt het buurtschap ook mee om de mooiste ‘boake’ van Holten. In deze wedstrijd doen paasvuren een strijd om het meest symmetrische en mooist afgewerkte paasvuur.

Paasvuren, gemaakt van metershoge stapels hout, pallets en hooi, zijn een echte traditie in Twente en delen van de Achterhoek. Ze zijn vaak nog groter dan de Nieuwjaarsvuren. Op Eerste of Tweede Paasdag worden deze boakes aangestoken. Iedereen mag komen kijken.

De eerste paasvuren werden al in 1559 aangestoken!

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Paasactiviteiten Gelderland

Middeleeuwse paasmarkt in openluchtmuseum

Op Eerst en Tweede Paasdag is er van alles te zien en te doen op het middeleeuwse erf Erve Eme.

Zo is er een verhalenverteller en heeft de Vikingenfamilie Bloodaxes of Cweorth er haar kampement opgeslagen. Daar wordt gekookt, spelletjes gedaan, gepraat en gelachen. Schuif gerust aan!

Je kunt kijken naar boogschieten en zwaardvechten en proeven van mede, een drank gemaakt van honing. Deze drank is de oudste drank ter wereld, zelf ouder dan bier en wijn!

Keer even terug in de tijd. De entree is 3 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen. Pinnen is mogelijk.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland.

Paasbroden bakken

Helaas zijn alle activiteiten volgeboekt.

In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem kunnen kinderen op Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Tweede Paasdag hun eigen paashazen van koek bakken.

In het museum kun je op zoek naar chocolade eieren en in het theater geeft bakker Fred een grappige paasshow. In de historische Poffertjessalon kun je poffertjes eten. Er zijn prachtige museumwinkeltjes en een terras waar je iets lekkers kunt nuttigen.

Op Eerste paasdag is het Bakkerijmuseum gesloten.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Paasontbijt tussen de apen

Het paasontbijt is helaas uitverkocht.

Bij de Apenheul kun je elke zondag van 17 april tot 7 november met uitzondering van de zomer ontbijten (tussen 9 en 10 uur) tussen de apen. Nou, niet echt tússen de apen natuurlijk, want je zit wel in een restaurant en dat is maar goed ook! Ze zouden eens je banaantje van je bord kunnen pikken…

Het ontbijt is enorm uitgebreid. Je krijgt croissants, een biologisch zuur-desembroodje, volkoren landbrood en Fries suikerbrood, zoet en hartig beleg, gekookte eieren en scrambled eggs, yoghurt met muesli en vers fruit, koffie, cappuccino en thee, verse jus d’orange en smoothies.

Maar je loopt na het ontbijt zó het park in en dat is erg leuk.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Geheimen zoeken op Fort Pannerden

Geen eieren zoeken, maar te cool om niet te noemen: op zoek naar de geheimen van soldaat Willem Derksen, een soldaat die in Fort Pannerden was gelegerd en er iets heeft verstopt (voor 6-12 jaar).

Fort Pannerden in Doornenburg is een dreigende heuvel vol kanonnen en een verborgen bouwwerk onder de grond van wel vijf verdiepingen hoog! Vroeger was Fort Pannerden bedoeld om de naastgelegen rivieren Rijn en Waal te beheersen. Nu is het fort een toeristische attractie waar je een rondleiding kunt volgen of zelfstandig een audiotour kunt doen met verhalen van vroegere bewoners.

In Fort Pannerden kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Met één ticket kun je meedoen aan allerlei interactieve programma’s. Zoals de reallife game Elements (minstens 3 personen), een mysterie vanaf 12 jaar om op te lossen. Het enige wat je krijgt om je op weg te helpen, is een kist vol oude instrumenten. Tip: draag warme kleding en reserveer vooraf.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Vind het gouden ei

Op kasteel Doorwerth liggen gespikkelde eieren verstopt. Eén ervan is een schat: het gouden ei! Kun jij deze vinden?

Vroeger zochten mensen in de natuur de eieren van wilde vogels om te gebruiken in de keuken. Nu mag dat niet meer, wilde vogeleieren zijn beschermd. Daarom hebben we nu een traditie dat we met Pasen zelf voor gekleurde eieren zorgen, van kipjes, of zelfs van chocola.

De speurtocht kost € 2,00 en is te koop aan de kassa.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Zoek de gestolen eieren

Op kasteel Rosendael kun je meedoen met de digitale “Lotje Familie Paasspeurtocht” en de gestolen paaseieren zoeken. De ‘Kippenbende’ wil de Paashaas een hak zetten en heeft de paaseieren gestolen. Die moeten natuurlijk worden teruggevonden! Help jij mee met het opsporen van de eieren? Een familiespeurtocht vol vrolijke paasbeleving, muziek, het paasverhaal, lentegevoel, grapjes en raadsels.

De speurtocht & scorekaart is bij de receptie van de kasteelwinkel op te halen. De scorekaart heb je nodig om aan het eind de code van het slot te kunnen kraken.

Reserveren voor de speurtocht & parkentree is niet nodig.
Wil je naast het park ook het kasteel bezoeken? Dan kan je vooraf een ticket voor het park & kasteel kopen. De speurtocht koop je dan ter plekke in de kasteelwinkel.

Je bent ongeveer 1,5 tot 2 uur bezig met de speurtocht. Zorg ervoor dat je een opgeladen mobiele telefoon bij je hebt! Tijdens de paasdagen is er ook een paasfair op het kasteel.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Over eieren en kruisjes

Op kasteel Hernen leer je deze Paasdagen alles over de middeleeuwse gewoonten en gebruiken rond Pasen. Kinderen kunnen er paashazen zoeken. Wil je rondlopen door het kasteel? Neem dan de ‘pratende lamp’ mee als gids en ontdek het geheim van de ‘verdwenen toren’.

Op maandag Tweede Paasdag is de groep ‘Levende Historie Harderwijk’ aanwezig met diverse historische figuren. Zo waan je je weer helemaal in het verre verleden.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Paasactiviteiten Flevoland

Buitendag met veel spektakel voor jong en oud

In het Kuinderbos vindt ook dit jaar weer op Tweede Paasdag de Buitendag plaats. Oudere kinderen kunnen hier de survivalbaan trotseren, met een ATB-bike door het bos racen of de klimtoren bestijgen. Voor jonge kinderen is er de paashaas, eitjes zoeken of een nestkastje timmeren.

Met nog veel meer op het programma zoals de Ridders van de IJssel.

Lees meer over deze paasactiviteit in Flevoland

 

In de Beverbus naar de paasbrunch

Wil je eens lekker worden verwend en niet al te ver lopen? Dan kun je met de Beverbus een tochtje maken door de bossen en over het landgoed. Het ritje voert door het Almeerderhout. Dat zijn een aantal stadsbossen bij Almere met elk een eigen sfeer. Je ziet er haviken en buizerds vliegen, met wat geluk spot je een ree en ruikte er de heerlijke kamperfoelie en wilde clematis. In het voorjaar geven de kikkers elke dag een kwaakconcert.  Aan het eind van de rit staat een lekkere paasbrunch voor je klaar. De bus is ook toegankelijk voor mindervaliden.

Let op: alleen Eerste Paasdag nog te boeken!

Meer informatie over deze paasactiviteit in Flevoland

Boerengolf met paaseieren

Gewapend met een boerengolfstick en een bal volg je een leuk parcours met verschillende opdrachten. Onderweg word je beloond met heerlijke paaseieren als je ze kunt vinden. Bewaar een paar, want ze zijn aan het eind van het spel erg belangrijk!

Er is ook een treasure hunt waarbij je leert boogschieten en navigeren. Met het hele gezin ga je op expeditie over het terrein. Iedereen werkt samen bij het verzamelen van aanwijzingen en uitvoeren van de opdrachten die je helpen om de schat te vinden. Lukt het jullie om weer terug te komen en de puzzel op te lossen?

Vergeet niet te reserveren! De zondag zit al vol.

Er is een kleine markt met kraampjes, je kunt na afloop iets drinken in de Pandahut en je kunt een kleurplaat afhalen.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Flevoland

Paasactiviteiten Utrecht

Festival in de Werkspoorkathedraal

Van vrijdag 15 april tot en met Tweede Paasdag kun je bij de Werkspoorkathedraal genieten van een festval me reuzenrad, muziek, hapjes en drankjes. Voor kinderen is er een kookworkshop en een animatiebus waar ze een stopmotion video kunnen maken. Ook kunnen ze zich verkleden en lekker gek uitgedost een zelfportret maken.

De entree is gratis, maar de kookworkshop bijvoorbeeld die een kwartier duur kost 10 euro inclusief het zelfgemaakte gerecht. Zaterdag gaat het feest voor volwassenen door tot 1 uur ‘s nachts.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Klompengolf op de boerderij

Op kampeerboerderij De Boerinn in Kamerik kunnen kinderen op Eerste Paasdag op zoek gaan naar paaseieren die op het terrein van De Boerinn liggen verstopt. Op Tweede Paasdag kunnen de kinderen mee met de dierenverzorgster om de dieren te voeren.

In de omgeving kun je heerlijk in de mooie natuur wandelen of kanoën. Op de boerderij kun je lekker eten en Klompengof spelen met 18 holes. Klompengolf is afgeleid van reguliere golf, maar nu speel je tussen de koeien en de schapen in het weiland. in plaats van met een golfclub speel je met een houten klompje aan een stok en een bal van een groter formaat.

Het verschil tussen Klompengolf en Boerengolf is dat bij Klompengolf iedereen een eigen club met een bal krijgt en iedereen een individuele score krijgt. Bij Boerengolf werk je met één club en één bal voor een gezamenlijke teamscore.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Lammetjes op landgoed Heidestein

Bezoekerscentrum Schaapskooi Heidestein is op eerste en tweede paasdag geopend voor publiek. Op eerste paasdag kun je in de middag deelnemen aan de Vossenjacht. Kinderen gaan op zoek naar vier zoogdieren die zich in het bos hebben verstopt.

Er is een Schapenroute met vragen over onze Drentse heideschapen (wandeling van ongeveer 1 km).
Voor de allerkleinsten is er een leuk beestenbos waar ze meer te weten komen over de bosdieren.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Paasactiviteiten Noord-Brabant

Traditionele boerenmarkt

Heerlijk ouderwets is de traditionele Boeremèrt in Liempde. Ouderwetse gezelligheid op Tweede Paasdag met authentieke volksdansen, klederdracht en een nostalgische kermis. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld poppenkast kijken met Jan Klaassen en zijn er dieren om me te smoezen in de knuffelhoek.

Er zijn allerlei bezienswaardigheden. Topattractie dit jaar zijn de Lions of Steel: geharnaste zwaardvechters die in Europa furore maken met hun historical medieval battle.

Verder zijn er klompenmakers, een hoefsmid en optredens van dansgroepen en troubadours. Kortom, een reis terug in de tijd toen het tempo wat lager lag.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant.

‘Echte’ eieren zoeken in het bos

Op Eerste en Tweede Paasdag kun je bij Bezoekerscentrum Oisterwijk een leuke speurtocht doen. Het is Pasen en dus ga je eieren zoeken. Maar het is óók het vogelbroedseizoen en dus zoek je geen chocolade eieren, maar eieren die er uitzien alsof ze echt zijn.

Je banjert flink door bos en struikgewas, dus trek goede kleding en schonen aan. Controleer na afloop op teken.
Deze speurtocht is leuk vanaf 4 jaar. je kunt van tevoren online een kaartje kopen (slechts 1 kaartje per gezin), maar het mag ook ter plaatse.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

Eieren, kuikentjes en ambachten

In het Brabantse Boerenbondsmuseum kunnen kinderen samen met de paashaas echte eieren zoeken om die vervolgens te verven. Ook zijn er lieve kuikentjes te bewonderen. Op beide paasdagen is er live muziek met zang in onvervalst Brabants dialect. Ook zijn er ambachten te zien zoals klompen maken en een smederij.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

 

Het PreHistorisch Dorp is een leuke vakantietip voor kinderen.

Opening preHistorisch Dorp

Vanaf Pasen gaat het preHistorisch Dorp in Eindhoven weer open. Tijdens de eerste drie openingsdagen is er extra veel te beleven in het museum. De historische bewoners staan te trappelen om je mee terug in de tijd te nemen met hun verhalen en oude technieken. Neem een kijkje bij de pottenbakkers en leer hoe je kan werken met klei, schuif aan bij het vuur om zelf een broodje te bakken en geniet op meerdere plaatsen in het museum van de verhalen van ambachtslieden die graag hun kennis met je delen. Ook kun je je uitleven op de boogbaan, speerwerpen of pennen slaan.

Nieuw is een Middeleeuws Labyrint waarbij je langs de verschillende middeleeuwse rangen en standen dwaalt totdat je de uitgang vindt. Verder kun je middeleeuwse spelletjes spelen en voorwerpen maken.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

Paaseieren tussen de aardbeienplantjes

In Rijsbergen kun je op Goede Vrijdag, zaterdag en eerste en tweede paasdag in een privékas paaseieren zoeken tussen de aardbeienplantjes. Je kunt dit combineren met een picknick en een speurtocht. Ook is hier een speeltuin.

Verder kun je een smokkelschat zoeken, Woody’s avonturenpad lopen en je eigen aardbeienplantje planten.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant.

Paasactiviteiten Limburg

Ontdek de lente met de boswachter

Op Eerste Paasdag kun je mee met de boswachter om de lente te ontdekken op Landgoed Mookerheide. De boswachter vertelt je welke vogels er wonen en jullie gaan ze samen zoeken. Ook leer je hoe plantjes groeien. De tocht start om 14 uur en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar.
Kinderen mogen alleen of met hun ouders meedoen et de excursie. Draag kleding die vies mag worden en stevige schoenen. Honden mogen niet mee.

Door jouw deelname aan deze excursie steun je het behoud van de natuur, het jachtslot en de kassen van het Landgoed Mookerheide.

Lees meer over deze paasactiviteit in Limburg

Kabouterfeest in de Groote Peel

Leuk voor kleuters zijn de activiteiten in Buitencentrum De Pelen Op eerste paasdag. Zo kunnen ze tussen 11.50 en 15.30 uur eieren zoeken op het Kabouterpad. Daarmee zijn ze ongeveer een uurtje zoet. Er kan geknutseld worden en de kinderen krijgen iets lekkers. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Vanaf 3 jaar, kosten € 6,50

Lees meer over deze paasactiviteit in Limburg

Ridders en jonkvrouwen

Geen eieren zoeken, maar alles te weten komen over de wijze waarop Limburgers feest vieren en vierden.

In de familietentoonstelling Feest! ontdek je met allerlei spelelementen welke feesten er in Limburg worden gevierd. Maar ook hoe, met wie, waarom én op welke manier die feesten door de tijd heen veranderen.

Verkleed je voor de Boérebroélof, ontwerp je eigen ramadan-lamp, schiet met een buks op een boom vol bölkes of dans in de silent disco.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Limburg

Spelen in Kasteeltuinen Arcel

In de Kasteeltuinen Arcen geniet je niet alleen van de prachtige flora en fauna, maar het is ook een leuk dagje uit voor de hele familie. Kinderen gaan op ontdekkingstocht in het park met de speurtocht, vertonen hun kunsten op de avontuurlijk aangelegde minigolfbaan, ravotten op het speelstrand met trekvlot en voeren de dieren in de aaiweide.

Dit paasweekend kun je er paaseieren zoeken.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Limburg

Paasactiviteiten Zeeland

Zoek virtuele dieren

Perfect Earth Animals is een app waarmee je virtuele dieren kan vangen in alle natuurgebieden van Nederland, waaronder die van Staatsbosbeheer. Er zijn 120 verschillende dieren in 10 categorieën. De app is ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. In Nederland zijn tienduizend virtuele dieren verstopt. Zo ook in Zeeland.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zeeland.

Paasactiviteiten Zuid-Holland

Paaseieren zoeken bij de Melkschuur

Vanuit Melkschuur Zuidpolder bij Rodenrijs is een gezinswandeling uitgezet van ongeveer een uur. Samen speur je naar de nesten en onderzoek je welke vogel de eieren heeft gelegd! Ook de Paashaas heeft eieren achtergelaten

Tip: trek laarzen en dikke sokken aan, het kan een beetje drassig zijn in de polder. De route is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en ook niet geschikt voor buggy’s. Neem je verrekijker mee, misschien zie je nog veel meer vogels.

Voor of na het eieren zoeken kun je lammetjes aaien bij Belevenisboerderij Schieveen, dit ligt op 15 minuten wandelen vanaf de Melkschuur.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Tijdens de paasdagen tovert Natuurmonumenten het onbewoonde eiland De Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen om tot Paaseiland. De paashaas heeft op dit eiland eieren van verschillende vogels verstopt. Net als bij paaseieren hebben deze vogeleieren verschillende kleuren. Je gaat met een speurkaart op pad om bij al die eieren de juiste vogels te vinden. En wie weet kom je ergens ook nog chocolade-eieren tegen.

Er wordt trouwens gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat klopt niet. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Als je je verrekijker meeneemt kun je misschien al vogels zien broeden.

Tip: kleed je goed warm aan en trek laarzen of waterdichte schoenen aan.

Deze activiteit duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Dit is inclusief de overtocht van en naar het eiland. Deelnemers moeten uiterlijk een kwartier voor aanvang aanwezig zijn in het bezoekerscentrum. Reserveren is noodzakelijk.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Meelopen tijdens Palmpasen in Archeon

Op 1e en 2e Paasdag trekken broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond het jaar Onzes Heren 1350. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding meedoen. Dan dien je je om 11 te melden bij het klooster.

De Paasprocessie start om 13:00 uur bij het middeleeuws Klooster.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland

Paasactiviteiten Noord-Holland

Eieren zoeken en bloemen knippen

In de Zomerbloemen Pluktuin bij Nes aan de Amstel (dichtbij Amsterdam) kunnen kinderen tijdens de Paasdagen van alles doen. Ze kunnen een vaasje beschilderen en bloemen plukken voor in de vaas. Popcorn en hotdogs bakken. En een ritje met een pony maken en natuurlijk eieren zoeken. Het kinderfeest start om 14.00 uur.

Kom je ook voor de paasbrunch dan kun je vanaf 11.00 uur al terecht. Alleen op tweede Paasdag is daar nog plek. Snel reserveren dus!

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken in de Schoorlse duinen

De Paashaas heeft paaseitjes verstopt in de Schoorlse Duinen. Op Eerste en Tweede paasdag kun je die met je kinderen gaan zoeken.

Voor je kinderen op zoek gaan, knutselen ze een paasmandje waarin de eieren verzameld kunnen worden. Daarna gaan ze lekker naar buiten om te zoeken. Niet alleen eieren, maar ook de vogelsporen van een leuke speurtocht.

Voor 3-10 jaar, start regelmatig tussen 12.30 en 15.00 uur. Kosten € 6,-, duur 1,5 uur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken op Pampus

De paaslunch is helaas uitverkocht! Wel is het restaurant ook geopend voor een lunch a la carte.

Op Pampus wordt speciaal op eerste en tweede paasdag een heerlijke paaslunch geserveerd. Ga eerst de paaseieren zoeken en schuif vervolgens met knorrende magen aan voor de lunch.

Gidsen leiden je beide paasdagen graag gratis rond om je extra informatie te geven over het fort en zijn geschiedenis. Extra speciaal is de attractie Het geheime Wapen van Amsterdam: je maakt een virtuele luchtballontocht over de Stelling van Amsterdam.

Ook leuk zijn de Blacklight speurtocht en de Pampussleutel, waarmee kinderen interactieve spellen kunnen doen. De speurtocht en de sleutel zijn te koop in de museumwinkel.

Je kunt om 11 uur of om 13 uur brunchen. Tijdig reserveren wordt aanbevolen.

Voor de lunch alleen betaal je €25,- (en €15,- voor kinderen tot 12 jaar). daar komt de entree voor het fort eventueel nog bij.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Lammetjes kijken op Texel

Texel is een echt schapeneiland. Tijdens het paasweekend kun je er nu nog volop genieten van lammetjes. Er is een Lammetjesfietsroute van 35 km die je leidt langs de plekken waar de meeste lammetjes rondspringen. Tijdens de tocht kom je langs schapen met lammetjes in de weiden, schapenboeten en tuinwallen.  Het startpunt is in den Burg, bij de VV kun je de route ophalen. In onderstaande link kun je de losse routekaart downloaden.

Op paasmaandag biedt de vereniging Het Gouden Boltje een lammetjes wandeltocht aan van 5, 10 of 15 km. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis meedoen. Er is ook een lammetjesradar die aangeeft waar je de meeste lammetjes kunt zien.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Blijf je thuis? Dan heb ik nog deze 7 grappige spelletjes met eieren voor je. Of je kunt een schilderij met verf in eierschalen maken.

Foto van Niagara Falls Air Reserve Station

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven