Leuke kinderactiviteiten met Pasen

Update op 8 april 2023
Kinderuitjes met Pasen

Help mee deze pagina met paasactiviteiten actueel te houden! Heb je nieuwe informatie? Mail dan naar chantal [at] oudersvannature [punt] nl!

Je kunt tijdens de Paasdagen paasvuren en paasmarkten bezoeken, maar er is meer als je een dagje uit wilt met Pasen. Ik struinde en vond een aantal leuke kinderactiviteiten met Pasen.

Je kunt natuurlijk besluiten tijdens de paasdagen de moestuin vast in te richten (als start van mijn gemakkelijke online moestuincursus), maar je kunt er ook op uit gaan. Onze groentetuin kan een dagje wachten 😉

Met Pasen gaan de meeste pretparken weer open, maar daar wilde ik nu nog even niet aan. Ik zocht wat rustiger uitjes na een aantal drukke weken. En ik wilde de paasdagen doorbrengen met kinderactiviteiten waar het hele gezin blij van wordt.

Ik zocht en vond een aantal leuke paasuitjes. Ik zet de paasactiviteiten die leuk zijn voor kinderen én ouders voor je op een rij.

Lees verder voor

Paasactiviteiten in Friesland
Paasactiviteiten in Groningen
Paasactiviteiten in Drenthe
Paasactiviteiten in Overijssel
Paasactiviteiten in Gelderland
Paasactiviteiten in Flevoland
Paasactiviteiten in Utrecht
Paasactiviteiten in Noord-Brabant
Paasactiviteiten in Limburg
Paasactiviteiten in Zeeland
Paasactiviteiten in Zuid-Holland
Paasactiviteiten in Noord-Holland

Paasactiviteiten Friesland

Op zoek naar de T.rex

Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is beide Paasdagen geopend. Je vindt er vier verdiepingen met interactieve tentoonstellingen voor het hele gezin. Daar valt veel te ontdekken: van een kleine pissebed tot het veertien meter lange skelet van een potvis. Van albinodieren tot schelpen en van zeezoogdieren tot … poep. Hoogtepunt is de tentoonstelling T.rex in Town (4+) met een wetenschappelijk model van het skelet van de T. rex. Skeletten van een T. rex behoren tot de zeldzaamste fossielen ter wereld. Extra zijn de activiteiten voor 4+: een dino-masker maken met en een stickervel met dinotanden. En voor 8+: de speurtocht naar het T. rex spoor met opdrachten.

Lees meer over de paasactiviteit in Friesland

Naar de boer met Pasen

Een leuk uitje is naar de boer in het midden van Friesland. Er is een beleefroute, een speeltuin met traptrekkers en skelters en je leert alles over koeien en kalfjes. De boerderij grenst aan natuurgebied De Deelen waar je met lekker weer lekker kunt wandelen en picknicken. Toegang voor kinderen jonger dan 4 jaar is gratis.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Eieren zoeken, lammetjes aaien en broodjes bakken

Bij openluchtmuseum/themapark De Spitkeet kun je op Tweede Paasdag houten eieren zoeken. Heb je er vijf gevonden? Dan ruil je ze bij de Paashaas in voor een echt ei dat je kunt beschilderen. Je kunt lammetjes aaien en broodjes bakken. Ook is er een speurtocht waarbi je een leuke prijs kunt winnen.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Naar de kermis in Drachten

Traditiegetrouw vindt dit jaar weer de speciale paaskermis in Drachten plaats. Met botsauto’s, een zweefmolen, eendjes vangen, een spookhuis en touwtje trekken. Kom je ook?

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paaseitjes en limonade

Kinderen uit Langweer en omstreken kunnen zaterdag tussen 14.30 en 16.30 uur in Langweer paaseitjes komen zoeken. Na afloop kunnen ze limonade drinken en eieren eten bij horecagelegenheid De Drie Zwaantjes in de dorpsstraat van Langweer.

Lees meer over deze paasactiviteit in Friesland

Paasactiviteiten Groningen

Paaseieren zoeken in een klimpark

In het Breakout Grunopark kun je eieren zoeken op een andere manier. Op de verschillende routes, hoogtes en obstakels zijn paaseieren verstopt.

Er zijn 3 verschillende parcoursen. Elk parcours bestaat uit uitdagende hindernissen. Je loopt bijvoorbeeld van platform naar platform over verschillende obstakels. Er is een brug met losse balkjes, een verticaal net, een evenwichtsbalk en een V-brug met 1 touw laag en 2 touwen hoog. Klimmers worden met een continue zekeringssysteem vastgezet aan de “life-line” om de veiligheid te waarborgen.

Op Eerste Paasdag heb je tussen 13:00 – 17:00 heb je 2 uur de tijd om in het klimpark eieren bij elkaar te zoeken. Op Tweede Paasdag kan dat tussen 11:00 en 17:00. Laatste start is 14.30 uur. Kosten: €19,00 per persoon. Even bellen om te reserveren, online boeken kan ook.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Vogelwandeling met eieren zoeken (4+ jr)

Op Tweede Paasdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur in het natuurgebied Bourtange met de boswachter kijken en luisteren naar de vogels. Vanwege Pasen liggen er voor de kinderen paaseieren verstopt in het veld. De echte vogeleitjes moet je laten liggen. Veel vogels veel vogels zijn terug van hun winterverblijf en je kunt ze horen zingen. Samen met deskundige vogelgidsen herken je de zang van de veldleeuwerik en geelgors.

Deelname is gratis, trek stevige wandelschoenen aan!
Afstand is 3 km.
Vanaf 4 jaar.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

GPS-tocht met eieren zoeken (7+ jr)

Voor wat oudere kinderen en de rest van de familie is er in Midwolda een leuke GPS-speurtocht waarbij je eieren moet zoeken. Voor elk gevonden ei krijg je een code. Met behulp van deze codes vind je de weg terug naar het eindpunt van de speurtocht. Tip: neem je verrekijker mee en trek laarzen aan. De GPS wordt je uitgelegd, je kunt ook een eigen GPS meenemen.

Vanaf 7 jr, voor het hele gezin.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen.

Paaseieren zoeken en paasbrunch

Rond Gasterij Natuurlijk Smeerling in het gelijknamige dorp liggen tientalen eieren verstopt, waaronder één gouden ei. Wie dat vindt, krijgt een leuke prijs.

Na het eieren zoeken, geniet je in deze prachtige oude boerderij van een brunch met streekproducten die grotendeels biologisch zijn. Voor kinderen (3-10 jr) kost brunch en eieren zoeken € 12,50, volwassenen betalen voor de brunch € 24,95. Wel even online reserveren.

Afstand paasroute: 3,8 km

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Paashindernisbaan en eieren zoeken

In Familiepark Nienoord kun je eieren zoeken, meedoen aan de Paas Hindernisbaan of een Dierenspeurtocht doen. Ook zijn er pasgeboren lammetjes met schapenmoeders.

Er zijn paasactiviteiten voor kinderen tot 4 jaar en ouder dan 4 jaar.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Paasactiviteiten Drenthe

High tea voor kinderen Tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag kunnen kinderen in Speelgoedmuseum Kinderwereld tussen 13 en 16 uur van een heuse high tea genieten. In dit museum kun je ontdekken met welk speelgoed kinderen vroeger speelden. The high tea wordt geserveerd met minibestek en een speelgoedservies. Op minibordjes kun je zelf cupcakes maken. Na de high tea kunnen de kinderen verder spelen op de speelzolder of in de knutselkamer. Buiten op het grote speelplein kunnen ze kennismaken met ouderwets speelgoed.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Paaseieren zoeken in de dierentuin in Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen is de opvolger van het bekende Dierenpark Emmen. Er zijn vier verschillende werelden met een uiteenlopend klimaat. Jungola met veel groen, touwbruggen, olifanten en slingerapen. Serenga, de savanne met giraffen, leeuwen, bavianen en stokstaartjes. In het koude Nortica vind je ijsberen en pinguïns. En in Animazia kun je klimmen en klauteren tussen naakte molratten, tropische vissen en groene zeeschildpadden.

In de jungle kun je paaseieren zoeken. Elk ei geeft antwoord op een vraag. Het gouden ei ligt in de buurt van de oplossing. De oplossing gooi je in de ton waaruit de winnaars van 10 verrassingspakketten worden geloot.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Kraomschudden bij de Holtinger schaapskudde

Bij de Holtinger schaapskudde is Eerste Paasdag het traditionele kraomschudden. Dat betekent lammetjes aaien, schapen voeren en eieren zoeken. Ook kunnen kinderen zich laten schminken, naar muziek luisteren en een puzzeltocht doen. Er is veel lekkers zoals chocolademelk, patat, suikerspin en ranja.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Ooievaars van dichtbij bekijken

Wil je ooievaars van dichtbij zien? Vanaf Eerste Paasdag is de Lokkerij weer open. Deze boerderij van de familie Lokker is een ooievaarsstation waar je de ooievaars luid kunt horen klepperen en waar je veel leert over het leven en gedrag van de ooievaar. Wist je dat de ooievaar een weidevogel is?

De Lokkerij is ook een heus ooievaarsasiel waar zieke en gewonde ooievaars worden verzorgd. Wie weet zit er wel een ooievaar te broeden op haar ei!

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Kuikentjes tellen op de boerderij

Op Speelboerderij De Flierefluiter zijn heel veel kuikentjes geboren. Kun jij ze tellen? Op Eerste en Tweede Paasdag kun je hier eieren zoeken en prijzen winnen zoals een jaar lang gratis toegang, ponyrijden, rondje met de huifkar en op de foto met de paashaas.

Er is een kinderboerderij, buitenspeeltuin en indoorspeelparadijs.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Wortel werpen en paaseieren zoeken

Bij Urban Grnd kun je op Eerste Paasochtend van 10 tot 12 uur eieren zoeken, paashaasje prikken, paashaas hoppen, wortel werpen en knutselen. Na afloop kun je op de foto met de paashaas.

Het is voor kinderen tot 9 jaar. Wel even reserveren.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Paasactiviteiten Overijssel

De Poaskearls van Ootmarsum

In Ootmarsum kun je beide Paasdagen getuige zijn van Poaskerels die vlöggeln. Dit is een ritueel van meer dan 100 jaar waarvan niemand echt de oorsprong weet.

Zaterdag wordt een paasvuur (boaken) opgebouwd en op Eerste Paasdag rond 17.00 uur komen Poaskearls hand in hand rond de boaken lopen. Dan begint het vlöggeln: een lange slinger mensen loopt hand in hand zingend door de straten, de Poaskerels voorop. De eerste, oudste Poaskearl rookt daarbij traditiegetrouw een sigaar.

Aan het einde van de tocht worden de kinderen driemaal opgetild, waarbij telkens ‘hoera’ wordt geroepen. Dit optillen symboliseert de verrijzenis van Jezus Christus. Om 20.30 uur wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Tweede paasdag wordt de rondgang en het vlöggeln herhaald.

Deze traditie is leuk om te combineren met een bezoek aan het openluchtmuseum van Ootmarsum.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Paastaakslepen in Denekamp

Aanvullend is er in Denekamp nog een voor kinderen indrukwekkende, eeuwenoude traditie ter ere van Pasen, waar de Poaskearls bij aanwezig zullen zijn.
Elk jaar worden in Denekamp twee jongens uitgekozen die als Judas en Iscarioth op Eerste Paasdag een boom mogen omhakken (de paastaak) op het landgoed van Huis Singraven. Die dag wordt door de een groep mensen toestemming gevraagd aan de kasteelheer. Het omhakken van de boom gebeurt door iemand met een overerfelijk recht daartoe.

Judas klimt voor het omhakken in de boom om er een touw aan vast te maken km de boom om te trekken. Lukt het Judas niet om hoog in de boom te klimmen dan mag Iscarioth het proberen.

Nadat de boom is omgehakt wordt deze door honderden mensen die een keten vormen richting het dorpscentrum gesleept. De Poaskearl’s die bij de boomstam lopen, zingen ondertussen paasliederen. Na een korte kerkdienst wordt tijdens een schouwspel de boom ‘verkocht’ door Judas. Uiteindelijk wordt de boom verbrand ’s avonds tijdens het paasvuur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Lammetjes en roofvogels

Op Tweede Paasdag kun je bij Schaapskudde Haaksbergen lammetjes bezoeken. Je kunt ook een lammetje adopteren. Tijdens dit evenement Lente in de kooi dat elk jaar wordt gehouden, zijn demonstraties schapen drijven en op verschillende tijden mooie roofvogelshows. Op het erf staat een cateringtent met verschillende zitjes en er zijn er enkele marktkramen met leuke spulletjes.

Honden mogen niet mee, omdat dit teveel onrust brengt bij zowel schapen als roofvogels.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel

Paasbroden bakken

In het Nederlands Bakkerijmuseum in Zwolle kunnen kinderen op Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Tweede Paasdag hun eigen paasbroden bakken.

In het museum kun je op zoek naar chocolade eieren en in het theater geeft bakker Fred een grappige paasshow. In de historische Poffertjessalon kun je poffertjes eten. Er zijn prachtige museumwinkeltjes en een terras waar je iets lekkers kunt nuttigen.

Lees meer over deze paasactiviteit in Zwolle

Enorm paasvuur Espelo

Traditiegetrouw wordt in Espelo ook dit jaar met Pasen een paasvuur gebouwd. Behalve dat Espelo een vermelding heeft in het ‘Guinness book of World Records’ met het grootste paasvuur ter wereld, strijdt het buurtschap ook mee om de grootste ‘boake’ van Holten. In deze wedstrijd doen paasvuren vanaf een hoogte van 4,5 meter mee.

Paasvuren, gemaakt van metershoge stapels hout, pallets en hooi, zijn een echte traditie in Twente en delen van de Achterhoek. Ze zijn vaak nog groter dan de Nieuwjaarsvuren. Op Eerste of Tweede Paasdag worden deze boakes aangestoken. Iedereen mag komen kijken.

De eerste paasvuren werden al in 1559 aangestoken!

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Paasactiviteiten Gelderland

Voorjaarsspeurtocht in het speelbos

Beide Paasdagen kunnen kinderen een leuke speurtocht doen in het speelbos bij het informatiecentrum ‘t Leesten bij Ugchelen. Ze leren alles over jonge dieren en hoe deze opgroeien. Heb je de antwoorden op de vragen die je onderweg tegen kwam? Dan krijg je bij het informatiecentrum een leuke prijs. Het bos is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Voor kinderen 4-10 jaar.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Middeleeuwse paasmarkt in openluchtmuseum

Op Eerst en Tweede Paasdag is er van alles te zien en te doen op het middeleeuwse erf Erve Eme.

Zo is er een verhalenverteller en heeft de Vikingenfamilie Bloodaxes of Cweorth er haar kampement opgeslagen. Daar wordt gekookt, spelletjes gedaan, gepraat en gelachen. Schuif gerust aan!

Je kunt kijken naar boogschieten en zwaardvechten en proeven van mede, een drank gemaakt van honing. Deze drank is de oudste drank ter wereld, zelf ouder dan bier en wijn!

Keer even terug in de tijd. De entree is 3 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen. Pinnen is mogelijk.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland.

Paasontbijt tussen de apen

Bij de Apenheul kun je elke zondag van 17 april tot 7 november met uitzondering van de zomer ontbijten (tussen 9 en 10 uur) tussen de apen. Nou, niet echt tússen de apen natuurlijk, want je zit wel in een restaurant en dat is maar goed ook! Ze zouden eens je banaantje van je bord kunnen pikken…

Het ontbijt is enorm uitgebreid. Je krijgt croissants, een biologisch zuur-desembroodje, volkoren landbrood en Fries suikerbrood, zoet en hartig beleg, gekookte eieren en scrambled eggs, yoghurt met muesli en vers fruit, koffie, cappuccino en thee, verse jus d’orange en smoothies.

Maar je loopt na het ontbijt zó het park in en dat is erg leuk. Kinderen kunnen alleen op Eerste Paasdag in de speeltuin van de Apegaap naar eieren zoeken.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Geen eieren zoeken, maar te cool om niet te noemen: op zoek naar de geheimen van soldaat Willem Derksen, een soldaat die in Fort Pannerden was gelegerd en er iets heeft verstopt (voor 6-12 jaar).

Fort Pannerden in Doornenburg is een dreigende heuvel vol kanonnen en een verborgen bouwwerk onder de grond van wel vijf verdiepingen hoog! Vroeger was Fort Pannerden bedoeld om de naastgelegen rivieren Rijn en Waal te beheersen. Nu is het fort een toeristische attractie waar je een rondleiding kunt volgen of zelfstandig een audiotour kunt doen met verhalen van vroegere bewoners.

In Fort Pannerden kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Met één ticket kun je meedoen aan allerlei interactieve programma’s. Zoals de reallife game Elements (minstens 3 personen), een mysterie vanaf 12 jaar om op te lossen. Het enige wat je krijgt om je op weg te helpen, is een kist vol oude instrumenten. Tip: draag warme kleding en reserveer vooraf.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Over eieren en kruisjes

Op kasteel Hernen leer je deze Paasdagen alles over de betekenis van het kruis en het ei als symbolen van Pasen. Wat hebben deze eeuwenoude symbolen te maken met onze vrolijke paashaas en de paasboom? Je leert over de gewoonten en gebruiken rond Pasen en kunt oosters-christelijke kruisjes en mooi versierde eieren bewonderen.

Voor de kleinste kinderen is er een en ze kunnen er paaseieren tellen. Wil je rondlopen door het kasteel? Neem dan de ‘pratende lamp’ mee als gids en ontdek het geheim van de ‘verdwenen toren’.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Paasactiviteiten Flevoland

Paaseieren zoeken in speeltuin Lelystad

Bij de speeltuin Schateiland, ooit een initiatief van buurtbewoners in Lelystad, nu gerund door vrijwilligers, kunnen kinderen op Eerste Paasdag paaseitjes zoeken. Van 11 tot 12.30 uur mogen ouders hun kinderen van 0 tot 6 jaar helpen zoeken. Tussen 14 tot 16 uur is het de beurt aan de wat oudere kinderen van 7 tot 12 jaar. Hier mogen de ouders niet helpen en dienen ze op de bestrating te blijven.

Elk kind mag maximaal 25 eitjes rapen. Wat meer geraapt wordt, gaat terug de speeltuin in. Het is de bedoeling dat ouders in de gaten houden dat hun kinderen niet meer dan 25 paaseieren rapen.

Van 12:00 tot 15:00 uur kan er ook geschminkt worden. Ook wil de Paashaas graag met kinderen op de foto.

Lees meer over deze paasactiviteit in Flevoland

Buitendag met veel spektakel voor jong en oud

In het Kuinderbos vindt ook dit jaar weer op Tweede Paasdag de Buitendag plaats. Oudere kinderen kunnen hier de survivalbaan trotseren, met een ATB-bike door het bos racen of de klimtoren bestijgen. Voor jonge kinderen is er de paashaas, eitjes zoeken of een nestkastje timmeren.

Met nog veel meer op het programma zoals de Ridders van de IJssel.

Lees meer over deze paasactiviteit in Flevoland

 

In de Beverbus naar de paasbrunch

Wil je eens lekker worden verwend en niet al te ver lopen? Dan kun je met de Beverbus een tochtje maken door de bossen en over het landgoed. Het ritje voert door het Almeerderhout. Dat zijn een aantal stadsbossen bij Almere met elk een eigen sfeer. Je ziet er haviken en buizerds vliegen, met wat geluk spot je een ree en ruikte er de heerlijke kamperfoelie en wilde clematis. In het voorjaar geven de kikkers elke dag een kwaakconcert.  Aan het eind van de rit staat een lekkere paasbrunch voor je klaar. De bus is ook toegankelijk voor mindervaliden.

Let op: alleen Eerste Paasdag nog te boeken!

Meer informatie over deze paasactiviteit in Flevoland

Boerengolf met paaseieren

In Almere kun je op eerste en tweede paasdag met een boerengolfstick en een bal op zoek naar eieren. Terwijl je het parcours volgt met allerlei opdrachten kun je naar paaseieren zoeken. Bewaar ze, want aan het eind heb je ze nodig!

Geschikt vanaf 3 jaar, duur 1 uur.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Flevoland

Paasactiviteiten Utrecht

Festival in de Werkspoorkathedraal

Van vrijdag 15 april tot en met Tweede Paasdag kun je bij de Werkspoorkathedraal genieten van een festval me reuzenrad, muziek, hapjes en drankjes. Voor kinderen is er een kookworkshop en een animatiebus waar ze een stopmotion video kunnen maken. Ook kunnen ze zich verkleden en lekker gek uitgedost een zelfportret maken.

De entree is gratis, maar de kookworkshop bijvoorbeeld die een kwartier duur kost 10 euro inclusief het zelfgemaakte gerecht. Zaterdag gaat het feest voor volwassenen door tot 1 uur ‘s nachts.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Klompengolf op de boerderij

Op kampeerboerderij De Boerinn in Kamerik kunnen kinderen op Eerste Paasdag op zoek gaan naar paaseieren die op het terrein van De Boerinn liggen verstopt. Op Tweede Paasdag kunnen de kinderen mee met de dierenverzorgster om de dieren te voeren.

In de omgeving kun je heerlijk in de mooie natuur wandelen of kanoën. Op de boerderij kun je lekker eten en Klompengof spelen met 18 holes. Klompengolf is afgeleid van reguliere golf, maar nu speel je tussen de koeien en de schapen in het weiland. in plaats van met een golfclub speel je met een houten klompje aan een stok en een bal van een groter formaat.

Het verschil tussen Klompengolf en Boerengolf is dat bij Klompengolf iedereen een eigen club met een bal krijgt en iedereen een individuele score krijgt. Bij Boerengolf werk je met één club en één bal voor een gezamenlijke teamscore.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Lammetjes op landgoed Heidestein

Tijdens beide Paasdagen is er bij de schaapskooi op landgoed Heidestein bij Zeist van alles te doen. Eerste Paasdag organiseren vrijwilligers een vossenjacht met pratende dieren in he bos aan wie kinderen vragen kunnen stellen over hoe ze leven. Na afloop krijgen de kinderen iets lekkers.

Op Tweede Paasdag kun je de lammetjes van de schaapskooi bekijken. Ook kun je helpen met voeren van de Drenthse heideschapen. Er is en wandelroute van 1 kilometer met vragen over de Drenthse heideschapen en hun lammetjes.

De allerkleinsten kunnen in het beestenbos meer te weten komen over de dieren die in de bossen leven.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Paasactiviteiten Noord-Brabant

Traditionele boerenmarkt

Heerlijk ouderwets is de traditionele Boeremèrt in Liempde. Ouderwetse gezelligheid op Tweede Paasdag met authentieke volksdansen, klederdracht en een nostalgische kermis. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld poppenkast kijken met Jan Klaassen en zijn er dieren om me te smoezen in de knuffelhoek.

Er zijn allerlei bezienswaardigheden. Topattractie dit jaar zijn de Lions of Steel: geharnaste zwaardvechters die in Europa furore maken met hun historical medieval battle.

Verder zijn er klompenmakers, een hoefsmid en optredens van dansgroepen en troubadours. Kortom, een reis terug in de tijd toen het tempo wat lager lag.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant.

‘Echte’ eieren zoeken in het bos

Op Eerste en Tweede Paasdag kun je bij Bezoekerscentrum Oisterwijk een leuke speurtocht doen. Het is Pasen en dus ga je eieren zoeken. Maar het is óók het vogelbroedseizoen en dus zoek je geen chocolade eieren, maar eieren die er uitzien alsof ze echt zijn.

Je banjert flink door bos en struikgewas, dus trek goede kleding en schonen aan. Controleer na afloop op teken.
Deze speurtocht is leuk vanaf 4 jaar. je kunt van tevoren online een kaartje kopen (slechts 1 kaartje per gezin), maar het mag ook ter plaatse.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

Poppenkast en kuikens kijken

In het Boerenbondmuseum in Gemert is beide Paasdagen van alles te doen. Op de kinderboerderij kun je kuikentjes kijken en missschien zelfs aaien. Op Eerste Paasdag is de paashaas in het museum en kun je me hem op de foto. Ook kun je met de paashaas oren maken, eieren zoeken en verven. Op Tweede Paasdag is er poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen in de hoofdrol door Poppenkast Pluim van Annemieke Brouwers.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

Foodfestival en oude

Tijdens Pasen, van 16 t/m 18 april, tovert het preHistorisch Dorp in Eindhoven zich om tot een plek voor foodies. Bij Historisch Foodfest staat de geschiedenis van eten bereiden, bewaren en vergaren namelijk centraal. Je leert over vegetarisme door de eeuwen heen, eiergerechten uit andere tijden, zuivel in Romeinse tijd of het garen van vlees in de prehistorie.

Je leert hoe de Romeinen hun legers in Nederland voedden, hoe de jager-verzamelaars ervoor zorgden dat er altijd eten in de buurt was en hoe een gedekte tafel er in een middeleeuwse herberg uitzag. je kunt zelf kruidenboter maken en theebuiltjes met verschillende kruiden. Ook kun je zoete broodjes bakken bij het vuur en je eigen marsepein maken.
Verder zijn er allerlei lekkere, veelal zelfgemaakte lekkernijnen te koop.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant

Paaseieren tussen de aardbeienplantjes

In Rijsbergen kun je op Goede Vrijdag, zaterdag en eerste en tweede paasdag in een privékas paaseieren zoeken tussen de aardbeienplantjes. je kunt dit combineren met een picknick en een speurtocht. Ook is hier een speeltuin.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Brabant.

Paasactiviteiten Limburg

Ontdek de lente met de boswachter

Op Eerste Paasdag kun je mee met de boswachter om de lente te ontdekken op Landgoed Mookerheide. De boswachter vertelt je welke vogels er wonen en jullie gaan ze samen zoeken. Ook leer je hoe plantjes groeien. De tocht start om 14 uur en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar.
Kinderen mogen alleen of met hun ouders meedoen et de excursie. Draag kleding die vies mag worden en stevige schoenen. Honden mogen niet mee.

Door jouw deelname aan deze excursie steun je het behoud van de natuur, het jachtslot en de kassen van het Landgoed Mookerheide.

Lees meer over deze paasactiviteit in Limburg

Kabouterfeest in de Groote Peel

Leuk voor kleuters zijn de activiteiten in Buitencentrum De Pelen Op eerste paasdag. Zo kunnen ze tussen 11.00 en 14.30 uur eieren zoeken op het Kabouterpad. Daarmee zijn ze ongeveer een uurtje zoet. Er kan geknutseld worden en de kinderen krijgen iets lekkers. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Vanaf 3 jaar, kosten € 5,-

Lees meer over deze paasactiviteit in Limburg

Ridders en jonkvrouwen

Geen eieren zoeken, maar alles te weten komen over middeleeuwse kastelen in Limburg tussen 1050 en 1600.

In Limburg stonden en staan nog steeds talloze kastelen. Ooit werden ze bewoond door kasteelheren, ridders en jonkvrouwen. Horigen kwamen naar het kasteel voor veiligheid en om belasting te betalen. Hoe was het leven op een kasteel? Leefden de bewoners in grote weelde? Wat aten ze? Klopt het dat de middeleeuwse ridders stoer en strijdlustig waren? En hadden alle kastelen kantelen, torens en dikke muren? Ontdek het in het Limburgs Museum.

Er is ook een tentoonstelling te zien over het stadsleven in Limburg tussen 1350 en 1795.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Limburg

Ridderspektakel in Kasteeltuinen Arcel

Wapengekletter en galopperende paarden tijdens de Paasdagen op het landgoed Arcen. Want dan vindt in de kasteeltuinen een heus ridderspektakel plaats.

Rondom het kasteel en op het toernooiveld kun je kijken naar veldslagen, riddersteekspelen en wapendemonstraties. Ook kun je zien hoe de ridders en hun gevolg wonen in de kampementen en de vaardigheden van ambachtslieden bewonderen.

Het thema van dit jaar is de verwoesting van het klooster ‘Barbara’s Weerd’’, het in 1452 door Franciskanen gestichte klooster aan de Maas tussen Lomm en Arcen. De processie start om 14.00 uur in het klooster.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Limburg

Paasactiviteiten Zeeland

Zoek virtuele dieren

Perfect Earth Animals is een app waarmee je virtuele dieren kan vangen in alle natuurgebieden van Nederland, waaronder die van Staatsbosbeheer. Er zijn 120 verschillende dieren in 10 categorieën. De app is ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. In Nederland zijn tienduizend virtuele dieren verstopt.

Tweede Paasdag kun je met het hele gezin samen met de boswachter speuren naar de digitale dieren op de Kabbelaarsbank. Natuurlijk ga je ook op zoek naar de levende dieren van dit gebied. Tijdens deze familie-excursie bepalen de kinderen aan de hand van een kaart samen met de boswachter de route.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zeeland.

Paasactiviteiten Zuid-Holland

Paaseieren zoeken bij de Melkschuur

Vanuit Melkschuur Zuidpolder bij Rodenrijs is een gezinswandeling uitgezet van ongeveer een uur. Samen speur je naar de nesten en onderzoek je welke vogel de eieren heeft gelegd! Ook de Paashaas heeft eieren achtergelaten

Tip: trek laarzen en dikke sokken aan, het kan een beetje drassig zijn in de polder. De route is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en ook niet geschikt voor buggy’s. Neem je verrekijker mee, misschien zie je nog veel meer vogels.

Voor of na het eieren zoeken kun je lammetjes aaien bij Belevenisboerderij Schieveen, dit ligt op 15 minuten wandelen vanaf de Melkschuur.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Tijdens de paasdagen tovert Natuurmonumenten het onbewoonde eiland De Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen om tot Paaseiland. De paashaas heeft op dit eiland eieren van verschillende vogels verstopt. Net als bij paaseieren hebben deze vogeleieren verschillende kleuren. Je gaat met een speurkaart op pad om bij al die eieren de juiste vogels te vinden. En wie weet kom je ergens ook nog chocolade-eieren tegen.

Er wordt trouwens gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat klopt niet. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Als je je verrekijker meeneemt kun je misschien al vogels zien broeden.

Tip: kleed je goed warm aan en trek laarzen of waterdichte schoenen aan.

Deze activiteit duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Dit is inclusief de overtocht van en naar het eiland. Deelnemers moeten uiterlijk een kwartier voor aanvang aanwezig zijn in het bezoekerscentrum. Reserveren is noodzakelijk.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Meelopen tijdens Palmpasen in Archeon

Een stukje historie krijgen kinderen mee in Archeon, het museum waar je je lopen in de geschiedenis. Daar wordt op Palmpasen (14 april) de intocht van Jezus in Jeruzalem nagespeeld vanuit het klooster in het stadje Gravendam.

Volwassen en kinderen in Archeon kunnen meedoen. Ze kunnen helpen met het uitdelen van de palmtakken, de kleden uitspreiden, apostel en leerling zijn of zingend meelopen.

Voor de kinderen zijn er verse broodhaantjes. Met de broodjes en ander lekkers versieren ze hun zelfgemaakte palmpasenstok.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland

Paasactiviteiten Noord-Holland

Eieren zoeken en bloemen knippen

In de Zomerbloemen Pluktuin bij Nes aan de Amstel (dichtbij Amsterdam) kunnen kinderen tijdens de Paasdagen van alles doen. Ze kunnen een vaasje beschilderen en bloemen plukken voor in de vaas. Popcorn en hotdogs bakken. En een ritje met een pony maken en natuurlijk eieren zoeken. Het kinderfeest start om 14.00 uur.

Kom je ook voor de paasbrunch dan kun je vanaf 11.00 uur al terecht. Alleen op tweede Paasdag is daar nog plek. Snel reserveren dus!

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken in de Schoorlse duinen

De Paashaas heeft paaseitjes verstopt in de Schoorlse Duinen. Op Eerste en Tweede paasdag kun je die met je kinderen gaan zoeken.

Voor je kinderen op zoek gaan, knutselen ze een paasmandje waarin de eieren verzameld kunnen worden. Daarna gaan ze lekker naar buiten om te zoeken. Niet alleen eieren, maar ook de vogelsporen van een leuke speurtocht.

Voor 3-10 jaar, start regelmatig tussen 10.30 en 15.30 uur. Kosten € 6,-, duur 1,5 uur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken op Pampus

Op Pampus wordt speciaal op eerste en tweede paasdag een heerlijke paasbrunch geserveerd. Ga eerst de paaseieren zoeken en schuif rond 13.00 uur met knorrende magen aan voor de brunch.

Gidsen leiden je beide paasdagen graag rond om je extra informatie te geven over het fort en zijn geschiedenis. De foto-expo ‘Forten van Boven’ toont je in vogelvlucht alle forten van de Stelling van Amsterdam én van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Extra speciaal is de nieuwe attractie: ‘vliegen’ over Het geheime Wapen van Amsterdam in een luchtballon die deel uitmaakt van de nieuwe belevingsroute die verhaalt over de Stelling van Amsterdam. Bezoekers maken dit weekend bovendien kans op op een echte ballonvaart.

Je kunt om 11 uur of om 13 uur brunchen. Tijdig reserveren wordt aanbevolen.

Voor de brunch alleen betaal je €19,50 (en €10,50 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar). daar komt de entree voor het fort eventueel nog bij.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Lammetjes aaien op Texel

Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje organiseert op Tweede Paasdag een Lammetjeswandeltocht. Je kunt kiezen voor 5, 10,15, 25 of 40 km.

Tijdens de tocht kom je langs schapen met lammetjes in de weiden, schapenboeten en tuinwallen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Blijf je thuis? Dan heb ik nog deze 7 grappige spelletjes met eieren voor je. Of je kunt een schilderij met verf in eierschalen maken.

Foto van Niagara Falls Air Reserve Station

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven