Kinderen en vuurwerk

Update op 31 december 2023
Kinderen moeten oppassen met vuurwerk

Vandaag is het einde van het oude jaar. Voor kinderen een spannende tijd, ze mogen kindervuurwerk afsteken! Geniet, maar wees ook voorzichtig.

Vuurwerk is voor kinderen een prachtig spektakel. Oorverdovend lawaai en de kleurige vuurwerkshow vinden ze reuzespannend. Ook al mogen ze zelf nog niet afsteken, wees je dan toch bewust van de gevaren.  Neem je je voorzorgmaatregelen met oordoppen, oorkappen en vuurwerkbrillen. Zijn je kinderen oud genoeg om zelf af te steken? Maak dan duidelijke afspraken.

Sterretjes

Kinderen willen vaak zelf iets afsteken en ouders geven dan een sterretje. Dat kan geen kwaad, denken ze en ze zijn minder alert dan zou moeten. Maar wist je dat sterretjes loeiheet zijn? De ‘spetters’ die op je hand komen, voelen weliswaar koud aan, maar dat komt doordat de deeltjes zo klein zijn dat ze al zijn afgekoeld. De kern van een sterretje kan wel 1.500 graden Celsius worden.

Oudjaar 2022 vielen er in totaal 1200 gewonden, waarvan 20% jonger dan 12 jaar. Bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers had trouwens zelf geen vuurwerk afgestoken. Ook als je toekijkt, kan het gevaarlijk zijn. Een vuurwerkbril is een heel goed idee.

Gehoorschade

Naast brandwonden en schade aan ogen, is vuurwerk een gevaar voor de oren. Wist je dat het geluid van een vuurpijl permanente gehoorschade kan veroorzaken?

Dat zit zo:

Het geluid van een wekker is 80 decibel.
Het geluid van een drilboor is 95 decibel.
Het geluid van een sirene is 120 decibel.
Het geluid van een vuurwerkpijl is 160 decibel.

De gemiddelde pijngrens ligt op 140 decibel.
De kans op permanente gehoorschade op 160 decibel.

Kun je je voorstellen wat een knal van een zevenklapper van dichtbij met je gehoor doet? Gehoorbescherming is geen overbodige luxe!

Bang voor vuurwerk

Wist je dat angst bij volwassenen voor vuurwerk vaak is ontstaan in de kindertijd? Heel jonge kinderen kunnen de keiharde knallen niet duiden. Hun instinct zegt dat er gevaar is en ze worden angstig. Een angst die soms niet meer weggaat. Het is belangrijk bange kinderen hierin goed te begeleiden. Dat doe je als volgt:

  • Reageer net zo normaal als je in andere situaties doet. Een kind neemt gedrag van de ouders over en jouw kalmte stelt het kind gerust. Natuurlijk kun je je kind bij je nemen, maar raak niet in paniek bij elke knal en doe alsof de vuurpotten en donderslagen de gewoonste zaak van de wereld zijn.
  • Ontken de angst niet. Iedereen is weleens bang. Bang zijn mag en is niet erg.
  • Bereid je kind voor op oudejaarsavond door naar vuurwerkfilmpjes te kijken of een tekening van vuurwerk te maken. Vertel wat er op Oudejaarsavond gaat gebeuren.
  • Tijdens het vuurwerk kun je je kind afleiden door een film te kijken, een spelletje te doen of muziek op te zetten. Het is handig als je kind het vuurwerk wel een beetje hoort, zodat het eraan kan wennen.
  • Prijs je kind wanneer het minder bang is. Misschien kunnen de gordijnen al een stukje open? Of durft het achter het raam naar een sterretje te kijken?
  • Als het echt niet gaat, ga dan naar een plek waar geen tot weinig vuurwerk wordt afgestoken. Maar probeer je kind de angst te laten overwinnen zonder te pushen. Dat sterkt zijn zelfvertrouwen.

Afspraken maken

Mocht jouw kind al in de leeftijd zijn dat het zelf vuurwerk afsteekt, dan houd je je hart vast. Laat het los en maak afspraken over het soort en de hoeveelheid vuurwerk, de tijd en plek van afsteken en de consequenties als de afspraken geschonden worden. Leer je kind nooit zogeheten weigeraars (vuurwerk dat niet meteen afgaat) opnieuw af te steken.

Tips afsteken vuurwerk

Op de site Veiligheid.nl staan goede tips voor het afsteken van vuurwerk. Zoals de vuurwerkbril, maar ook het etiket lezen bij licht en een vuurwerkpot tussen twee stenen plaatsen.

Ruim de boel de volgende dag goed op en zorg ervoor dat kinderen geen vuurwerkresten kunnen oprapen en afsteken.

Enjoy!

Maar vooral: geniet! Ik weet het, het is een ramp voor dieren, de lucht wordt er niet schoner van, er gaan tientallen miljoenen euro’s de lucht in en er gebeuren ongelukken, maar tot er een verbod op vuurwerk is, wordt er geknald. Dus probeer als je de boel niet kunt ontvluchten, te genieten van het spektakel.

Kijk eerst even naar stuntman Rico die vertelt hoe je wel en niet vuurwerk afsteekt.

Lees ook wat vuurwerk met dieren doet.

Foto van Kroon, Ron / Anefo [CC0], via Wikimedia Commons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven