Vlinders fruit voeren

Update op 25 januari 2023
Vlinders dagpauwogen eten fruit

De vlindertelling is geweest en de uitslag was niet heel positief. Mede door droogte waren er de helft minder vlinders. Met deze voederbak kun je eenvoudig de vlinders fruit voeren.

Dit is een van de kinderactiviteiten van de online cursus  Moestuinieren met Kinderen.

Niet eerder werden zo weinig vlinders geteld tijdens de vlindertelling. Veel vlinders vlogen door de warmte eerder dan normaal en waren al vertrokken naar elders. Een andere reden was dat door de droogte minder nectar beschikbaar was in de bloemen.

Vlinders eten fruit

Sommige vlinders eten niet alleen nectar, maar houden ook van rottend fruit. Dat zijn bijvoorbeeld Atalanta’s en dagpauwogen. Je ziet ze in het najaar vaak in boomgaarden, waar rottend fruit op de grond ligt. Je kunt deze vlinders gemakkelijk lokken met rottende pruimen of appels.

Vlinders bekijken

Met deze vlindervoederbak kun je vlinders eenvoudig van dichtbij bekijken. Het is ook leuk voor kinderen om te maken en deze knutsel om vlinders te voeren ziet er vrolijk uit.

Wat heb je nodig?

  • plastic plantenbak
  • een touw of dik draad van 150 cm
  • kralen

Vlinders oud fruit voeren

Zo maak je vervolgens de voederbak voor vlinders:

  1. Neem de plastic plantenbak. Deze moet wel breed zijn, maar niet te diep.
  2. Maak rondom aan de zijkanten een stuk of acht gaatjes waar de touwtjes doorheen komen om hem op te hangen. Je kunt ook wat kleine gaatjes in de bodem maken waardoor regenwater kan weglopen.
  3. Vervolgens rijg je wat kleurige kralen aan de draden waarmee je de vlindervoerbak uiteindelijk wilt ophangen. Je kunt aan de uiteinden van de touwtjes wat tape wikkelen om rafelen te voorkomen zodat het rijgen gemakkelijker gaat.
    Je kunt overigens ook een borduurring gebruiken in plaats van een plantenschaal en deze afdekken met stof.
  4. Dan vul je de voederbak met rottend fruit zoals bananen, ananas, watermeloen en sinaasappel. Wacht tot de vlinders komen die je dan rustig kunt observeren.

Vlinders herkennen

Wil je weten welke soorten je ziet? Dat kan eenvoudig met de app ObsIdentify. Een app voor insecten in Nederkand en België die ook 77 soorten dagvlinders en 1248 nachtvlinders herkent.

Dit is de link voor de app bij Google Play.
Dit is de link voor de app in de App Store.

Bij de Vlinderstichting kun je een herkenningskaart voor vlinders downloaden en eventueel uitprinten.

👉 Ook lezen: zo lok je nachtvlinders om te bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven