11 tips voor spelen in de tuin

Update op 3 juni 2023
Spelen met de sproeier als het warm is, is fijn.
Gastblog

Spelen in speeltuintjes of op het pleintje om de hoek is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. De straat en het plein moeten concurreren met het beeldscherm. Om spelen in de tuin te stimuleren, geef ik je deze spelideeën.

Maar buiten zijn is belangrijk. Hoe meer kinderen buitenspelen, hoe beter. Kinderen kunnen buiten hun energie kwijt en buitenspelen is gezond. Natuurlijk kan je met kinderen naar het bos, park of strand. Maar heb je weinig tijd of is er rond het huis niet echt een veilige plek om te spelen, dan is buitenspelen in de de tuin ideaal.

Er zijn genoeg leuke activiteiten te bedenken voor in je eigen achtertuin. Ik heb 11 leuke buitenspelletjes en tuinideeën voor je op een rij gezet.

Spelen met een waterglijbaan is fijn als het warm is.

1. Maak je eigen waterglijbaan.

Veel plezier voor weinig! Veel is er namelijk niet nodig om je eigen waterglijbaan te maken. Met een stuk zeil en water maak je makkelijk je eigen buikschuifbaan. Leg het zeil natuurlijk wel op een zachte ondergrond zoals bijvoorbeeld gras.

Helemaal leuk is het wanneer de waterglijbaan het verlengde wordt van de gewone glijbaan die je al in de tuin hebt staan, een superglijbaan! Geen zin in gedoe? Dan bestel je gewoon een waterglijbaan online.

Deze activiteit is niet geschikt bij langdurige droogte.

2. Klauteren door een touwparcours

Maak een hindernisbaan met touwen. Span de touwen kriskras door elkaar en probeer door het parcours te klauteren zonder de touwen te raken. Verzin er een verhaaltje bij, de kinderen zijn de boeven en op de vlucht voor de politie dus moeten ze zo snel mogelijk door het touwparcours zien te komen zonder een van de touwen aan te raken. Super spannend!

Wolken kijken samen met je kind is een leuke activiteit voor in het weekend

3. Wolken kijken en knutselen

Naast actief bezig zijn en bewegen is ontspannen net zo belangrijk. Wolken kijken is een perfecte manier om te ontspannen, lekker languit liggen in de tuin, welke vormen zie je? Kan je er misschien een dier uithalen? Je kan je fantasie lekker de vrije loop laten. Het enige wat je nodig hebt is een dekentje en het weer moet een beetje mee zitten, met een strak blauwe lucht of een te bewolkte dag wordt het natuurlijk lastig.

Laat de kinderen tekenen of schilderen wat ze zien. Het is ook leuk om de vormen van de wolken na te maken in een knutselwerkje met watten op een blauw vel papier.

4. Speel tuinbingo

Ook in je eigen tuin kan je de natuur ontdekken. Mits je tuin een beetje groen is. Er is een leuke tuinbingo te downloaden op de website van natuurmonumenten.

Houden de kinderen van tekenen en kleuren dan is het extra leuk om zelf een tuinbingo te maken. Laat de kinderen zelf bedenken wat ze in de tuin zouden kunnen tegen komen, planten, bloemen, vogels, insecten… Zijn de zelf ontworpen kaarten klaar? Haast je dan de tuin in, want wie als eerste zijn of haar kaart vol heeft, heeft gewonnen!

Spelen in de tuin is fijn in de zomer, zeker in de coronatijd

5. Natuurversiersels maken

Breng wat kleur in de tuin en vrolijk de boel een beetje op. Door bijvoorbeeld stenen te beschilderen of takken te versieren. Ga buiten op zoek en verzamel grote stenen in allerlei vormen en beschilder ze met bijvoorbeeld gezichtjes, dieren of schilder je naam. Lastig om stenen te vinden? Je kan ze ook kopen in de winkel of online in shops voor huisdecoratie. Takken kan je versieren met kralen, omwikkelen met gekleurd garen of vrolijke masking tape.

Let er wel op dat de materialen niet in de natuur achterblijven. Maak ze goed vast en kies voor verf die niet afbladdert.

Met een insectenhotel help je de bijen, vlinders en andere insecten een handje.

6. Zelf een insectenhotel maken

Waarom zou je een insectenhotel maken? Door de toenemende bebouwingsdichtheid wordt het voor insecten steeds lastiger een plekje te vinden om te verblijven en overwinteren. Door een insectenhotel te maken kan je deze kleine diertjes helpen.

Daarnaast is het een leuke en leerzame activiteit om met kinderen te ondernemen. Wat je nodig hebt: een oud vogelhuisje of kistje, dennenappels, stro, houtsnippers, bamboestokjes en gaas. Kijk hier hoe je het maakt. Het beste hang je een insectenhotel op een plek waar veel zon staat.

7. Hondje, hondje waar is je bot?

Een leuk spelletje om met meerdere kinderen te spelen in de tuin. Een kindje speelt de hond en gaat met zijn of haar rug naar de groep zitten op een stoel, geblinddoekt. Onder de stoel ligt een voorwerp wat het bot van de hond moet voorstellen. Iemand uit de groep steelt zachtjes het bot onder de stoel vandaan en verbergt het achter zijn rug.

Dan zingt iedereen: “Hondje, hondje, waar is je bot? Wie heeft het gestolen uit de grot?” Iedereen staat met zijn handen achter zijn rug en kijkt schuldig alsof hij iets te verbergen heeft. De hond mag drie keer raden wie zijn bot gestolen heeft. Degene die het bot heeft mag nu de hond zijn.

Rennen door de tuinsproeier is leuk voor kinderen als het warm is.

8. Door de sprinkler rennen

Soms kan het zo simpel zijn en is er weinig voor nodig om leuk te spelen in de tuin. Wanneer het heerlijk zomers weer is zet je de sprinkler of tuinsproeier aan, garantie voor veel waterpret! De kinderen kunnen er door heen rennen, springen en met water kliederen.

Ook deze activiteit is niet geschikt tijdens langdurige perioden van droogte wegens watertekort.

9. Plant een zonnebloem

Breng de zomer in je tuin met zonnebloemen! Ze zijn makkelijk zelf te zaaien, hier lees je hoe je zonnebloemen teelt. Kinderen vinden het vaak leuk om de verantwoordelijkheid en zorg te hebben voor hun eigen plant of bloem en het bijbehorende groeiproces te volgen. Laat ze een dagboekje bijhouden van het groeiproces, zo zien en leren ze hoe bloemen en planten groeien. Niet per se spelen in de tuin, wel leuk en leerzaam!

10. Knutsel zelf een bloempot

Laat kinderen zelf een leuke bloempot of plantenbak knutselen. Waarom oude conservenblikjes weggooien als je er nog iets moois van kan maken? Hup, etiketje eraf, verf ze in vrolijke kleuren of beplak ze met stof of masking tape. Leuk voor kinderen om te doen en de tuin knapt er van op!

Biologische ballonnen zijn niet afbreekbaar

11. Waterballon piñata

Een leuke activiteit om lekker af te koelen tijdens een warme zomermiddag. Vul ballonnen met water en knoop ze dicht. (Om het milieuvriendelijk te houden kan je kiezen voor 100% biologisch afbreekbare ballonnen.)

Zoek een plek in de tuin waar je een touw of koord kan spannen en waar voldoende ruimte is. Hang de ballonnen aan het touw, met voldoende ruimte ertussen en laag genoeg voor kinderen om er met een stok tegenaan te kunnen slaan.

Hangen de ballonnen gevuld en wel aan het touw? Dan kan de waterballonnen piñata beginnen! Laat de kinderen met een stok tegen de ballonnen slaan tot het water uit de ballon spat en iedereen kliedertje nat is. Dat wordt gillen en gieren! Zorg uiteraard wel dat iedereen op veilige afstand staat van degene die aan de beurt is.

Let op! Ruim alle ballonnen netjes op. Want ook al kies je voor zogeheten biologisch afbreekbare ballonnen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn deze niet afbreekbaar.

Kinderen in de speeltuin door Jlbirman1 / CC BY-SA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven