Insectenhotel

Update op 10 april 2024
In een insectenhotel wonen wespen, bijen en pissenbedden

Kriebelige beestjes die ook nog eens kunnen steken, niet iedereen houdt van insecten. Toch zijn ze heel waardevol en kunnen wij niet zonder. Help daarom de insecten met dit insectenhotel.

Veel mensen houden niet van insecten. Ze zien er kriebelig uit en kunnen steken (al zijn dat er maar een paar). Moestuinders zijn bang dat insecten hun gewassen opeten. Sommigen doen dat ook, zoals rupsen van koolwitjes, luizen en aardvlooien. Deze laatsten eten bij droog weer gaatjes in de bladeren van jonge zaaisels.

Toch kun je in de moestuin niet zonder insecten. Denk aan de bij die bloemen bestuift waardoor er vruchten komen. Zonder bijen ontstaat er een ernstig fruit- en groentetekort. Bijensterfte is een groot probleem en jij kunt in de moestuin de bij helpen door bloemen te zaaien en beschutting te bieden.

Variatie in de moestuin

Variatie in gewassen helpt tegen plagen. Dan hoef je je al minder druk te maken om kleine beestjes die meegenieten van jouw platen.

Bovendien heb je ze dus nodig. Een ander voorbeeld is het lieveheersbeestje dat bladluizen eet. Alle reden dus om de insecten naar je tuin te lokken met een 4-sterren insectenhotel dat misschien ook nog wel geschikt is voor kikkers en padden, muisjes, salamanders en spinnen. De laatste zijn trouwens geen insect, want ze hebben acht poten en insecten hebben er zes.

Hoe maak je een insectenhotel?

Je kunt het simpel houden door een paar holle stengels van 3-8 mm te gebruiken die je bijeen houdt met twee dikke elastieken. Hang ze op een zonnige plek, daar houden insecten van. Op een zonnige dag wordt het hotel drukbezocht.

Leuker voor deze dieren is als je de stengels in een kastje stopt. Je kunt een kant-en-klaar kastje kopen, zelfs in de vorm van een huisje met een zinken dakje. Maar je kunt de stengels ook in een wijnkistje, zelfgetimmerd driehoekje of vierkantje doen.

De stengels moeten minstens 10 cm lang zijn,. je kunt ze vastlijmen, maar insecten houden niet van lijm, dus gebruik er zo min mogelijk van. Een stukje gaas ervoor is een betere optie.

Als je geen stengels hebt, kun je ook gaatjes in een boomstam boren. Die moeten 3-8 mm zijn, zonder rafelranden (dus met een scherpe boor gemaakt) en iets omhoog lopen (niet teveel!) zodat er geen regen in valt. Een boomstam gaat langer mee dan stengels.

Kraamkamers

In de stengels of gaatjes leggen de insecten eieren. De toegang sluiten ze af met gemetselde kleikorreltjes. De drukte in het hotel wordt dan wat minder. Als het eitje uitkomt, kruipt na een poosje een jong diertje naar buiten.

Hier lees je hoe je een bijenhotel maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven