Een vuurtje stoken vinden kinderen altijd leuk. Het is gezellig en je kunt er op koken of een broodje in bakken. Maar hoe maak je veilig vuur?
Vuur maken in eigen tuin
Wie vuur maakt in een bos- of heidegebied kan een fikse boete krijgen. Want vuur kan zich door rondvliegende vonken razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en heel onverwachts op de grond opduiken. Een vuurtje in een natuurgebied kan zo uitlopen op een allesverwoestende brand. Niet om je bang te maken, maar het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen.
Wie niet bij de scouting heeft gezeten, kiest liever voor een vuurtje in je eigen tuin, een plein in de buurt, de boer of bij vrienden met een grote tuin.
Daarbij zijn de volgende veiligheidstips zijn erg handig (klik op het plaatje voor een vergroting).
Voorbereiding om een vuur te maken
Voor een vuur heb je zuurstof en brandstof nodig. Gebruik geen chemische stoffen zoals brandgel, lampolie, spiritus of petroleum om het vuur aan te maken. En giet nooit benzine op een brandend vuur. Voordat je het weet slaat de vlam in de benzinetank en deze ontploft. Een ander gevaar is dat je vuur door de benzine zo sterk oplaait dat je de controle over je vuur verliest met alle gevolgen van dien.
Leg in het midden van je vuurplaats een bedje van tondel neer. Een tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt. Dat kunnen watjes zijn, maar ook stoffen uit de natuur, zoals verpulverde dennenappels of droge houtkrullen. Je kunt ook samen met de kinderen aanmaakblokjes maken door dennenappels in kaarsvet te dopen.
Zorg ervoor dat je een voorraadje brandhout hebt liggen voor je vuur, van zowel dunne droge takken en twijgjes die snel vlam vatten als dikkere takken die langer branden. Stook met schoon, droog, ongeverfd hout. Als je sprokkelt, neem dan alleen de dode takken.
Aansteken
Vuur stoken gebeurt altijd onder toezicht van een volwassene.
Aansteken van de tondel kan met een lucifer, magnesiumstick of vuursteen uit de buitensportzaak of vuurboog. Je kunt met de stick de kinderen zelf vonken laten maken die op de tondel vallen waardoor deze vlam vat. Blaas eerst voorzichtig tegen de tondel en daarna iets harder om het beter te laten branden. Blaas nooit tegen de wind in en zorg dat de tondel lang genoeg blijft branden.
Vervolgens kunnen de kinderen zelf de takjes op het vuur leggen, eerst de kleine, dan de grotere. Doe dat in de vorm van een wigwam en laat aan de kant waar de wind vandaan komt een opening. Laat zien hoe ze in het vuurtje kunnen blazen. Dat moet je van dichtbij doen, dus pas op voor haren en gezicht.
Brandend houden
Bouw vervolgens je wigwam uit met grotere dikke takken. Laat ook hier de opening vrij.
Zorg dat je er niet teveel tegelijk op gooit. Want dan komt er geen lucht meer bij en gaat het vuurtje uit. Of het gaat enorm roken. Onvolledige verbranding door te weinig zuurstof is een van de oorzaken van rook. Als je vuur warm genoeg is en je geen nat hout of naaldhout gebruikt, zal je vuur zo min mogelijk roken.
Kies je de stookplaats zo dat eventuele rook niet waait over de plek waar je straks gaat zitten.
Sommige houtsoorten branden beter dan andere. Zo kan esdoorn kan in het vuur exploderen. Meer informatie over houtsoorten vind je hier.
Het nadeel van droog dood hout is dat het snel opbrandt. Zorg daarom voor voldoende voorraad. Laat je vuur nooit alleen om hout te halen! Het vuur kan zich ongecontroleerd uitbreiden.
Vuurtje doven
Als je een vuur niet meer nodig hebt is het belangrijk dat je het vuur goed dooft en de as en kooltjes netjes opruimt. Op deze website zie je een beschrijving van hoe je dit netjes aanpakt.
Denk niet dat die laatste paar gloeiende kolen onschadelijk zijn. Een licht briesje kan de smeulende kolen alweer doen ontvlammen en zo kan het hele vuur weer oplaaien. Let wel op dat je een groot vuur of als er nog mensen dicht op staan of zitten niet met een grote hoeveelheid water moet doven. Dit kan leiden tot ernstige brandwonden door de hete stoomwolk. Begin bij een groter vuur met verspreiden van het hout en gebruik droog zand als noodblusmiddel. Let daarbij altijd op boomwortel of heide in de grond zit dat kan gaan smeulen.
Nu weet jij hoe je bijvoorbeeld broodjes of – mjummie! – marshmellows op een zelfgemaakt vuurtje kunt bakken.
Voor wie tijdens een kampeertocht een echt padvindersvuurtje wil maken staan hieronder nog wat bronnen.
Vuurplek maken
Vuurtje aansteken
Soorten vuur
Fotocredits:
Jongens rond kampvuur (licentie) – Vuurtje (licentie)– Houtstapel (licentie) – Marshmellow (licentie)