Buiten broodjes bakken

Update op 30 september 2022
Buiten broodjes bakken is een leuke buitenactiviteit voor kinderen.

De donkere dagen is dé tijd voor vuurtjes en broodjes bakken op een stok. Gezellig bij elkaar, tamme kastanjes poffen. Doe je mee?

Wat is dan leuker dan gezellig bij elkaar zitten met een vuurtje? Dan ook nog je eten klaarmaken op dat vuurtje is voor kinderen een waar feest! Broodjes bakken kunnen alle kinderen, jong en oud.

Het allerlekkerst worden je kastanjes en broodje natuurlijk op een zelfgemaakt houtvuurtje. Maar omdat het garen zelf al lang genoeg duurt en er misschien niet zoveel tijd is, is het misschien gemakkelijker een lekker-snel-aan vuurtje te maken met kooltjes in een barbecuebak. Dat doe je als volgt:

  • Zorg ervoor dat je een paar droge takjes met wat papier hebt liggen en steek daar eerst een klein vuurtje mee aan. Natuurlijk gebruik je geen oude planken die geverfd zijn, de brandende verf kan gevaarlijk zijn.
  • Begin dan met een klein hoopje kolen, dichtbij elkaar in het midden.
  • Gebruik geen vloeibare brandstoffen zoals spiritus, benzine of petroleum als aanmaakmiddel. Gebruik eventueel aanmaakblokjes zoals zipp-blokjes. Het beste is een lange lucifer.
  • Als je een redelijk vuur hebt gooi je er meer kolen bij.
  • Reken op minstens een half uur voordat je kunt beginnen met roosteren.
  • Wanneer de kolen wit worden verspreid je ze over de volledige bak.
  • Zodra de kolen gloeien en er geen vlammen meer te zien zijn kan je beginnen bakken.
  • Blaas zachtjes in de kolen. Als je een mooie rode gloed ziet, gaat het goed.

Het deeg voor de broodjes kneed je ’s morgens al. Zo maak je deeg voor volkorenbroodjes. Superleuk voor je kroost om mee te helpen en te zien hoe brood gemaakt wordt!

De lange stokken om de broodjes op te doen, kun je ook samen met de kinderen zoeken. Haal de twijgen eraf en maak er een punt aan of laat de kinderen dat doen.
Als de stok klaar is, kun je een (vegetarisch) worstje erop prikken, in de lengte. Vervolgens plak je het deeg eromheen.

Dan duurt het zo’n 10-15 minuten voordat deze (vegetarische) hotdog klaar is.
Met een beetje geluk ‘mag’ je af en toe de stok ook vasthouden van je kind. De stok houd je boven de smeulende kolen, er hoeven geen vlammen te zijn. Het liefst ligt er een rooster boven zodat je wat eraf valt nog kunt redden.

CC_tamme_kastanjes_geroosterd

Ook  kun je boven het vuur tamme kastanjes poffen die je in de herfst in het bos hebt gezocht. Maak eerst een inkeping in de kastanjes. Rol ze vervolgens in een stukje zilverfolie en laat ze zo’n 20 minuten liggen. Je kunt ze ook zonder zilverfolie op een rooster leggen. Pellen doe je als ze nog warm zijn, hoe kouder de kastanjes, hoe lastiger het pellen wordt.

Tip: een heerlijk drank hierbij is thee van verse kruismunt of citroenmelisse.

Fotocredits:
Broodje van dichtbij (licentie)Broodjes boven kolen (licentie) – Geroosterde tamme kastanjes (licentie)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven