Winactie film Onder het Maaiveld

Update op 16 april 2023
Film onder het Maaiveld junior leert kinderen over bodemdiertjes

Deze winactie is helaas voorbij, de winnaar heeft inmiddels bericht gehad.

In de film Onder het Maaiveld Junior zien we een aantal kinderen bodemdiertjes onderzoeken. Aan de hand van prachtige beelden wordt uitgelegd hoe belangrijk deze dieren zijn voor de natuur en voor ons. Ik mag 4 vrijkaartjes weggeven voor deze mooie, leerzame film met unieke beelden. Lees hier hoe je een kans maakt.

In veel blogs pleit ik ervoor kinderen zoveel mogelijk te laten buitenspelen. Want buitenspelen in natuur heeft veel voordelen voor kinderen. 

Meestal denken we bij natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Als je zo door een park of bos loopt, heb je geen idee wat zich allemaal onder je voeten afspeelt. De direct zichtbare flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg van het leven om ons heen.

In de bodem krioelt het van het leven dat wij niet direct zien. Als je bukt en wat graaft kun je al bodemdiertjes tegenkomen, zoals larven van kevers en andere insecten, pissebedden en wormen. Deze dieren behoren net als de muizen en de mol tot het macroleven in de bodem, het leven dat we met het blote oog kunnen zien. Voor die kleine diertjes zijn wij enorme reuzen.

Microleven in de bodem

Maar er zijn nòg kleinere organismen, het zogeheten microleven. Dat zijn de bacteriën, de aaltjes, de protozoën (eencelligen die bacteriën eten) en de schimmels. Het microleven kun je niet met het blote oog zien, alleen met een microscoop of een vergrootglas.

Om je een indruk te geven van de drukte onder de grond, een theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan dat er mensen op aarde leven. Dat zijn er meer dan acht miljard!

Daarnaast leven ondergronds dus nog een flink aantal muizen, insecten(larven) en wat dieper een mol. Al die dieren eten elkaar of worden gegeten. Soms is er sprake van samenwerking ofwel symbiose. Het is een complex systeem waarbij een enorme onderlinge afhankelijkheid bestaat.

De film Onder het Maaiveld gaat over de gezondheid van d bodem

Een gezonde bodem

Het bodemleven is heel nuttig voor het bovengrondse leven. De bodemdiertjes zetten dood organisch materiaal om waarbij mineralen vrijkomen voor planten. Ze zorgen voor een goede structuur van de bodem waardoor er voldoende zuurstof en water is voor de wilde bomen en planten en ook voor de gewassen die we wij eten of die dienen als veevoer. In een gezonde bodem komen genoeg mineralen vrij wat resultaat in gezonde groenten en fruit met veel mineralen voor jou.

Boeren, consumenten en de industrie zullen verstandiger met de bodem moeten omgaan dan we nu doen. De bodem is de basis van ons bestaan. Dat betekent geen of weinig kunstmest gebruiken, want dat put de bodem uit. Bestrijdingsmiddelen helpen al het leven in de bodem om zeep. In je moestuin kun je het beste op ecologische wijze telen. Heb je zelf geen moestuin? Koop dan producten bij een biologische winkel.

Verder is het belangrijk om niet te spitten als dat niet nodig is. Want daarmee maak je al het bodemleven kapot. In de online moestuincursus Moestuinieren met Kinderen leer je hoe je goed voor de bodem zorgt.

 

De film Onder het Maaiveld

Het belang van een gezonde bodem is de achterliggende boodschap van de film Onder het Maaiveld. De filmmakers die eerder De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis maakten, willen met Onder het Maaiveld respect kweken voor die kleine en microscopische wereld onder onze voeten die zo belangrijk voor ons is.

Ze nemen je mee op een fascinerende ondergrondse reis waar je de mooiste beelden ziet van diertjes die je met het blote oog niet ziet. De film bevat humor, mooie muziek en een spanningsboog waardoor het een leuk verhaal wordt. De originele film draait al (kijk voor speeldata en plaatsen op de website van Onder het Maaiveld). Op 19 april komt Onder het Maaiveld junior uit waarin kinderen de bodem onderzoeken.

Leerzame buitenactiviteiten zoals kleine diertjes zoeken zijn waardevol. Kinderen leren op die manier over natuur en hoe deze in elkaar steekt.

 

Onder het Maaiveld Junior is niet alleen leuk en leerzaam voor de kids, maar ook voor de (groot)ouders. Daarom is het extra fijn dat ik je een kans op 4 vrijkaarten mag bieden. Zo kun je met het hele gezin naar deze mooie, interessante film gaan!

Wil jij deelnemen aan de verloting? Dan kun je hieronder vóór dinsdag 11 april je naam achterlaten. Je kunt aangeven interesse te hebben in nieuws van Ouders van Nature. Doe je mee?

4 gedachten over “Winactie film Onder het Maaiveld”

  1. Hallo Chantal, ik heb nu een paar jaar een klein moestuintje en wil zo graag meer weten over het bodemleven. Dmv deze win kaartjes zou ik met drie kinderen hier naar toe willen gaan
    om ze zo kennis te laten maken met het belang van een gezond bodemleven. Heppie moestuingroetjes, José van Heppie Kits

    1. Hallo José, helaas is de winactie voorbij. Als je het formulier invult, zie je erboven staan dat je tot 11 april kon reageren. Ik heb het nog even extra bovenaan gezet. Het is inderdaad een hele mooie film! Ik zou zeker gaan. Als je meer wilt leren over de bodem of leuke kinderactiviteiten wilt, kun je eens kijken bij Moestuinierenmetkinderen.nl. Veel plezier met jullie moestuin!

  2. Enorme interesse om deze film te gaan bekijken. Op mijn werk (Voorziening voor Bijzondere Jeugdzorg) startte ik 3 jaar geleden een moestuin op om samen met de kinderen groenten en planten van eigen kweek te telen. Onze kinderen leren tijdens het moestuinatelier ook het belang kennen van het bodemleven en er anders tegenaan kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven