Waterdiertjes vangen tijdens de Slootjesdagen

Update op 4 juni 2023

Doe je mee komende week aan de Slootjesdagen? Zeven dagen lang kun je door heel Nederland samen met IVN-gidsen waterdiertjes vangen en onderzoek doen. Zo help je wetenschappers het waterleven en de waterkwaliteit in kaart te brengen.

In onze sloten zitten op veel plekken nog steeds teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen. Niet goed, want gezonde sloten zijn belangrijk voor onze natuur.

“Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving,” aldus Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit. Minder soorten dieren en planten in het water dus, terwijl diversiteit de natuur juist sterk maakt.

Waterdiertjes zoeken

Op ruim 80 plaatsen in Nederland staan van 5 tot en met 11 juni IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot.

Om een goede indruk te krijgen van de kwaliteit van onze slootjes, beken en plassen, kunnen kinderen waterdiertjes zoeken. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. De resultaten kun je meteen via de mobiel doorgeven aan Waterdiertjes.nl.

Het aantal soorten waterdiertjes en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit van de slootjes.

waterdiertjes zoeken met schepnet en zoekkaart

Secchischijf

Ook kun je proefjes doen in de sloot. Zo met een zogenoemde Secchi-schijf de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem meten.

Door het onderzoek op zoveel plekken in het land tegelijk te doen, krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes?

Nieuwsgierige onderzoekers

Door mee te doen aan de Slootjesdagen en jouw bevindingen door te geven, help je onderzoekers van Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit en Waterschappen om een beter beeld te krijgen van het Nederlandse waterleven. Zij kunnen dan werken aan maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Daarnaast ontdekken kinderen door zelf op zoek te gaan op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland.

Je eigen sloot onderzoeken

Je kunt ook op eigen gelegenheid je favoriete slootje onderzoeken en de gegevens doorgeven via Waterdiertjes.nl. Hoe je de Secchischijf maakt die je erbij nodig hebt, staat hier beschreven.

Op haar website heeft het IVN ook nog een handige zoekkaart met waterdiertjes en handleiding voor een zelfgemaakt schepnet.
Voor de groepen 6 t/m 8 is voor basisscholen een gratis lespakket Slootjesonderzoek beschikbaar. Zo kun je met de kinderen ook doordeweeks slootjes onderzoeken.

Wil je weten waar je onder begeleiding van een IVN gids een Slootjesdag-activiteit kunt doen? Hier vind je verschillende activiteiten met water door het hele land.

2 gedachten over “Waterdiertjes vangen tijdens de Slootjesdagen”

  1. Goed initiatief. Het is belangrijk dat we de natuur om ons heen beter leren kennen, vooral de kinderen. Dan weten we het ook beter te respecteren. Ik vraag me daarnaast ook af of de kwaliteit van het water dermate is verbeterd dat er ook echt meer te vinden is dan voorgaande jaren. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven