Ga je mee waterdiertjes zoeken?

Update op 25 januari 2023
waterdiertjes zoeken met schepnet en zoekkaart

Het is heerlijk weer en misschien ga je vandaag wel naar het water. Vergeet dan niet een schepnetje en een ondiepe bak mee te nemen. Want in dat water zitten allerlei interessante waterdiertjes die je kunt zoeken.

Vijvers en slootjes krioelen in deze periode van de grote en kleine waterdiertjes. Ze schuilen voor de roofdieren tussen de plantenwortels en bladeren. Het klinkt misschien eng: het water vol diertjes. Maar natuurliefhebbers begrijpen dat elk dier zijn rol heeft in het ecologisch systeem en watervlooien, muggenlarven en watertorretjes nuttig zijn voor planten en dieren.

Wat heb je nodig om waterdiertjes te zoeken?

  • Een zo stevig mogelijk schepnet, liefst fijnmazig met een maaswijdte van niet meer dan 1 mm;
  • een ondiepe witte bak of doorzichtige bak met wit papier eronder;
  • een loep;
  • een zoekkaart of veldgidsje over waterdiertjes om ze te herkennen;
  • als je meedoet met de waterdiertjestelling (zie verderop) een smartphone of tablet met internet en gps.

Hoe vang je waterdiertjes?

Laat het net zakken in de modder op de bodem, veeg hem langzaam heen en weer en til hem voorzichtig op uit het water (als de zeef leeg is, probeer dan opnieuw – je moet misschien een paar keer zwaaien om iets te vangen).

Waterdieren zitten vaak tussen de planten, dus schep daar vooral met je net. Keer eventueel stenen om, daar komt ook van alles onder vandaan. Breng de gevonden slakken, kleine garnalen, rivierkreeften over naar een kleine plastic container gevuld met vijverwater (geen kraanwater!). Verwijder takjes en planten.

Misschien vang je wel een grote spinnende watertor?

Welke waterdiertjes kan je tegenkomen?

  • De waterschorpioen: hangt vaak stil aan het wateroppervlak om waterdiertjes (zoals kikkervisjes) te vangen. De lange buis aan z’n achterlijf is niet om te steken, maar om adem te halen
  • Bootsmannetje: zwemt op z’n rug en kan ook vliegen. Let op: hij kan ook heel hard bijten!
  • De eendagsvlieg (haft): leeft wel een jaar onder water als haftenlarf, waarna hij zich verpopt om één dag een prachtige paringsdans op te voeren boven water

Wil je de diertjes goed herkennen, dan moet je heel goed kijken naar de plaatjes op je zoekkaart of het veldgidsje. Let goed op het aantal poten en het aantal staartdraden. Je kunt je gemakkelijk vergissen, dus denk niet te snel dat je het wel weet!

Waterdiertjes zoeken met een schepnet

Waterdiertjestelling

Leuk hè, waterdiertjes zoeken? Helaas gaat het op veel plekken niet goed met de waterdiertjes. Want hoewel de waterkwaliteit de laatste decennia is verbeterd, voldoen de meeste wateren nog niet aan de eisen.

Om meer te kunnen zeggen over de kwaliteit van het water, startte het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE een waterdiertjestelling waaraan je kunt meedoen (leuk vanaf 7-8 jaar). Je voert je waarnemingen dan door via een speciale app. Je helpt de onderzoekers zo de diertjes in kaart te brengen en de kwaliteit van het water te bepalen.

Waterdiertjes zoeken watersalamander

Als je meedoet aan de telling, kun je het beste minstens 50 dieren vangen. Zet internet en gps op je smartphone of tablet aan en ga naar www.waterdiertjes.nl. Daar staat vervolgens een handleiding over hoe je je waarnemingen invoert.

Wanneer je klaar bent met je onderzoek, breng je de beestjes voorzichtig terug naar hun huis.

Wil je nog een leuke natuuractiviteit doen? Wat dacht je van gipsafdrukken maken van dierensporen? Of misschien doe je liever spelletjes met bomen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven