Voetafdruk of handafdruk maken in brooddeeg

Update op 26 januari 2023
Handafdruk maken met brooddeeg

Hoe hard je kindje groeit, kun je goed vastleggen door een hand- of voetafdruk te maken in brooddeeg. Met een lintje erdoor is deze knutsel leuk voor aan de muur.

Ik kreeg toen ik zwanger was, zo’n kant-en-klare doos om een handafdruk en voetafdruk te maken. Een ontzettend leuk kraamcadeau!

Die afdruk is gemaakt en ik wil er nu weer een maken, zodat je goed het verschil ziet in het babyhandje en dat van mijn schoolgaande kind.

Een hand- of voetafdruk maak je gemakkelijk en goedkoop met brooddeeg. Heb je weleens brooddeeg gemaakt? Ontzettend leuk om te doen! Brooddeeg, ook wel zoutdeeg genoemd, bevat geen chemische toevoegingen, alleen water, zout, bloem en olie. Het is daardoor helemaal niet erg als je kindje er een hapje van neemt.

Je kunt van brooddeeg leuke dingen maken – die vaak wat platter zijn, brooddeeg is wat minder stevig dan klei – die als je ze in de oven bakt keihard worden.

Hoe maak je brooddeeg?

Je kunt dus van alles maken van brooddeeg, maar ik leg hier uit hoe je een handafdruk of voetafdruk van brooddeeg maakt.

Wat heb je nodig voor een handafdruk in brooddeeg?

De spullen die je nodig hebt om brooddeeg te maken:

 • Oven
 • Grote kom
 • Bordje
 • Mes
 • Paperclip
 • Stukje touw
 • Sateprikker
 • Verf of lak
 • Kwast

De ingrediënten voor het brooddeeg zelf:

 • 1 kopje zout
 • 1,5 kopje bloem
 • 0,5 kopje water (voeg toe totdat kneedbaar is)
 • 2 eetlepels olie

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed alles goed door elkaar. Blijft het deeg teveel plakken aan je handen, doe er dan wat bloem bij. Is het brooddeeg te droog en kun je er geen mooie bol van maken, doe er dan wat water bij.

hoe maak je brooddeeg?

Als je het goed verpakt, kun je dit één week bewaren in de koelkast.
Wil je er weer mee werken, dan moet je het eerst op kamertemperatuur laten komen en er misschien wat water aan toevoegen om het weer goed kneedbaar te krijgen.

En zo maak je de handafdruk in brooddeeg

 1. Strooi wat bloem op je werkplek tegen het plakken van het deeg. Kneed het deeg tot een mooie bol en druk de bol plat. Je kunt ook een deegroller gebruiken.
 2. Leg dan een bord op de plak brooddeeg en snij met een mes langs de omtrek van het bordje. Je krijgt nu een mooie ronde plak brooddeeg waar je een afdruk in kunt maken.
 3. Druk de voet of hand van je kind in het deeg. Als de afdruk mislukt, kneed dan het brooddeeg opnieuw en maak weer een ronde plak.
 4. Maak met een satéprikker twee gaatjes in de plak brooddeeg, daar kun je straks een stukje touw doorheen rijgen om de handafdruk op te hangen. Je kunt ook een opengebogen paperclip in het brooddeeg drukken en de bovenkant als haakje gebruiken.
 5. Doe de plak brooddeeg mét handafdruk op een stuk bakpapier op de bakplaat in de oven. Bak de handafdruk op 150 graden gedurende ongeveer 1,5 uur in een niet voorverwarmde oven. Als de plak keihard is, kan hij eruit.
 6. Lak of verf de handafdruk en schrijf je naam en leeftijd erbij. Touwtje erdoor en hij kan aan de muur!

afdrukken in brooddeeg maken

Bolle afdruk

Wil je liever een bolle afdruk? Giet de afdruk dan vol met gips. Smeer er eerst wat gips in met een kwastje om te voorkomen dat het gips teveel vastplakt aan het zoutdeeg. Giet dan voorzichtig de rest van het gips in je afdruk. Drogen…en klaar!

Nat zand

Je kunt dit trouwens ook met nat zand doen. Doe het zand (iets vochtig) in een bakje, druk het voetje of handje erin, giet het gips erin en laat drogen.

Ik ben benieuwd naar jullie kunstwerken! Plaats je een foto van het resultaat in deFacebookgroep van Ouders van Nature?

👉 Lees hier hoe je een silhouet kunt maken van het gezicht van je kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven