Spelen in de modder doen we niet vaak. Maar deze week is het Modderdag, de dag om lekker vies te worden. Speel lekker mee met je kinderen. Want spelen met modder is goed voor lichaam en geest!
Nou is buitenspelen op zich al goed voor kinderen, maar met modder is buitenspelen extra waardevol.
Gelukkig met modder
Wist je bijvoorbeeld dat je gelukkig wordt (Engelstalige link) van spelen met modder? In modder en aarde zit een bacterie genaamd Mycobacterium vaccae die indirect ervoor zorgt dat je lichaam serotonine aanmaakt. Maar alleen al van het gevoel van modder tussen mijn tenen kan ik heel blij worden.
Gezonder door spelen in modder
Spelen in de modder is daarnaast goed voor het immuunsysteem. Je komt in aanraking met allerlei bacteriën die het immuunsysteem een boost geven en er bovendien voor zorgen dat kinderen minder snel allergieën ontwikkelen.
Slim door modder?
Wie met modder speelt gebruikt veel zintuigen en dat is goed voor de ontwikkeling. Met modder spelen maakt slim bovendien. Dezelfde bacterie waarvan je gelukkig wordt, stimuleert namelijk ook cognitieve functies. Daarnaast worden kinderen met modder creatief uitgedaagd. Je kunt met modder de mooiste kunstwerken maken!
5 ideeën voor spelen met modder
Modderpoel
Wie het echt groots wil aanpakken maakt een grote kuil en mengt daarin 1/3 zand en 2/3 aarde. Dat is de perfectie mix voor goede modder. Daar kun je vervolgens van alles in kwijt. Denk aan:
- Kookgerei
- Boomstammetjes als tafeltjes
- Lege knijpflessen
- Auto’s
- Dino’s
- Tuingereedschap
- Natuurlijke materialen als takken en stenen
Wie geen 12 vierkante meter tot zijn beschikking heeft, kan ook gewoon een grote bak met modder vullen en voorzien van materialen. Ongetwijfeld een succesrecept voor uren speelplezier.
Modderkunst
Er zijn verschillende manieren om kunst met modder te maken:
- Maak hand- en voetafdrukken op papier, hout of steen’.
- Vul oude verfspuiten met modder en laat de kinderen die kunstzinnig leegspuiten op een oude tafel.
- Maak perfect ronde modderballen. Versier deze met natuurlijke materialen zoals takjes, bloemen, bladeren en steentjes. Stapel ze dan op elkaar om een kunstwerk te maken.
Bouwen met modder
Met stokjes om te verstevigen kun je van modder huisjes bouwen. Je kunt tunnels maken, een geheime kamer, torens en misschien zelfs een slotgracht.
Ook leuk is een bouwterrein namaken waarop je de trucks en hijskranen laat rijden. Vergeet de scheppen en helmen niet voor de ‘bouwvakkers’.
Met water kun je in de modder een rivier namaken met dammetjes. Bootjes erbij en spelen maar!
Moddertaarten
Met modder is het goed taarten bakken. En dan bedoel ik niet een beetje modder in een bakje, omkeren en klaar is kees. Nee, wat ik bedoel is culinaire hoogstandjes met meer ingrediénten dan alleen modder. Zoals gebroken eierschalen, gedroogde en gemalen sinaasappelschil of in stukjes gebroken bladeren.
Ook met zand, dennenappels, gras, takjes, kiezelstenen, schors en houtsnippers, zaden en schelpen kun je leuk versieren. Voordeel: van moddertaartjes word je niet dik 😉
Maak het echt door met echt (oud) keukengerei en misschien zelfs een kookboek te werken. Vergeet de handdoeken niet voor vieze handjes!
Moddersurfen
Met wat meer water maak je een modderpoel waarop kinderen kunnen surfen. Zorg voor een rond plastic plaat of kleine surfplank. Moddersurfen is goed voor de balans en het inschatten van de juiste snelheid.
Met iets minder water kun je ook een glijbaan maken. Dat is leuk als het niet al te koud is, want je kunt je voorstellen dat bij modderglijden geen stukje droog blijft!
Hier vind je nog meer activiteiten voor Modderdag!
Wat doe jij met Modderdag? Inspireer anderen en laat het me hieronder weten!
Fotocredits: Jongen met modder door David K. Voeten met modder door Austin Kirk onder licentie