11 activiteiten met modder voor Modderdag

Update op 26 juni 2023
Modderdag 2018

Deze week is het Modderdag. Ter inspiratie geef ik je 11 activiteiten met modder. Laat die kinderen maar lekker vies worden!

Sommige ouders en verzorgers zien hun kinderen liever schoon. Maar deze week is het Modderdag en mogen de kinderen in de modder rollen. Geef je kind de vrijheid om lekker vies te worden! Modder voelt heerlijk aan, je kunt er veel creativiteit in kwijt en kinderen hebben er de grootste lol mee.

Lekker met modder spelen tijdens Modderdag

Het is misschien even een drempeltje over, je kinderen expres vies laten worden. Maar modder is gezond en kinderen die vies worden als ze buiten spelen, hebben in elk geval plezier gehad. Om er zelf ook lol in te krijgen, geef ik je 11 activiteiten om eens lekker vies te worden.

1. Diersporen maken

Eerst maak je een grote modderpoel. Omdat het zo droog en warm is, droogt de modder razendsnel op als je er niet steeds water bijdoet. Daar kun je leuk gebruik van maken door sporen in de modder te maken. Pak er een zoekkaart bij met dierensporen en laat elk kind een favoriet dier kiezen. Wie maakt het beste dierenspoor?

diersporen in de modder

Zorg ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft en de sporen niet door elkaar lopen. Dat doet je door een gebied af te bakenen en de kinderen bijvoorbeeld vanuit het midden naar buiten toe te laten wandelen als je een grote modderpoel hebt kunnen maken. Laat ze met hun vingers de dierensporen maken en eventueel met een schepje terwijl ze lopen hun eigen sporen (voetstappen) uitwissen of gladstrijken. Zo lijkt het net alsof er alleen dieren hebben gelopen!

Je kunt de kinderen er een verhaal bij laten bedenken: waar ging het dier naartoe? Wat moest het doen? Daarbij kun je aanhaken op daadwerkelijke activiteiten door het dier (baby’s verzorgen, voedsel zoeken, wegrennen voor een roofdier enz.).

Je kunt ook zelf een verhaal bedenken – bijvoorbeeld over een feest of picknick met dieren- waarbij ze uiteindelijk allemaal hun eigen kant opgaan. Misschien regent het de komende dagen nog steeds niet en kunnen de kinderen hun eigen sporen blijven bewonderen.

Modderdag is vies worden

2. Modderpoel op Modderdag

Maak je een modderpoel waarin de kinderen als varkentjes mogen rollen. Leuk is een modderengel maken in plaats van een sneeuwengel. Of maak een modderdisco met muziek en laat ze dansen in de poel. Lekker, die modder tussen je tenen!

Languit in de modder tijdens Modderdag

3. Modderglijbaan

De modderglijbaan mag niet ontbreken. Heel lekker glijd je met een sleetje, zo’n plat plastic ding. Hoe langer de baan, hoe beter. Zorg voor een zachte landing.

4. Versier jezelf met modder

Beschilder elkaar of jezelf als een lid van een inheems volk. Pak er een boek bij met voorbeelden van bijvoorbeeld de Maori. Misschien een dans of spel erbij bedenken? Vaak beschilderen natives zich als onderdeel van een ritueel. Leuk om daar meer informatie over op te zoeken!

Jezelf beschilderen met modder voor Modderdag

Maak een mooie foto’s als herinnering.

5. Moddermasker

Modder is goed voor je huid en is verwerkt in schoonheidsmaskertjes. Smeer je helemaal in of alleen je gezicht , laat het drogen en spoel het weer af.

6. Voetballen in de drek

De meeste kinderen worden tijdens een partijtje voetbal al wel vies. Maar voetballer in de modder is nóg viezer! Organiseer een voetbalwedstrijd in de modder. Plaats de leukste foto’s op de Facebookpagina van Ouders van Nature.

De voetbalwedstrijd laten volgen door een moddergevecht is ook leuk

modderschoenen tijdens Modderdag

7. Kleien met modder

Als het je lukt om van modder klei te maken, kunnen jullie kunstwerken maken. In de zon zullen ze misschien barsten, maar het maken is al genieten.

Tip: goede klei zit tussen zand en modder in en is meestal wat gelig. Speel een beetje met de verhoudingen zand, modder en water om de juiste dikte en viscositeit te krijgen.

8. Schilderen met modder

Ook leuk om te maken, zijn schilderijen van modder. Pak een vel papier en maak met je vingers een schilderij.

Kunst met modder kun je ook maken door ín de modder te tekenen (diapositief). Smeer een vel in met modder, leg het neer en maak met vingers en andere materialen dunne en dikke lijnen in de modder tot een afbeelding. Laat het vel liggen, anders druipt alle modder eraf. Laat het drogen in de zon.

Een derde methode is wat abstracter door van een afstand modder naar een groot stuk papier of laken te gooien. Welke figuren zie jij erin?

9. Taartjes op Modderdag

Voor kinderen die zich liever niet insmeren met modder: taartjes bakken en versieren met wat je in de omgeving vindt aan natuurlijke materialen is óók leuk.

Kleuters genieten van Modderdag

Of leg wat speelgoed naast een modderpoel. Auto’s vies maken en weer wassen (ook wat emmers water erbij) is ook spelen met modder.

10. Bodemdiertjes zoeken

Ga op zoek naar diertjes in de modder. Misschien vind je er wormen! Je kunt van modder ook een (tijdelijk) wormenhotel maken. Maak het niet te nat, want dan verdrinken ze. Wat blaadjes erbij zodat de wormen te eten hebben is fijn.

peuter speelt bij modderplas tijdens Modderdag

11. Een huis van modder

Bouwen met zelfgemaakte stenen van modder is erg leuk. Eventueel maak je op Modderdag de stenen en bouw je een of meer dagen later het huis als de ‘stenen’ zijn uitgehard.

Bekijk ook eens deze activiteiten met modder.

Heel veel plezier op Modderdag! Laat je zien op Facebook hoe het is gegaan?

Fotocredits:
Man glijdt voorover in de modder door Lance Cpl. Tyler Main, via Wikimedia Commons
Twee kindjes zittend in de modder door Travel Oriented gepubliceerd onder Creative Commonslicentie
Kinderen liggen in de modder door Dru Bloomfield gepubliceerd onder Creative Commonslicentie
Afrikaanse Stam door Rod Waddington gepubliceerd onder Creative Commonslicentie
Jongen languit in de modder door Chascar gepubliceerd onder Creative Commonslicentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven