Gezonde versierde appels als traktatie

Update op 5 januari 2023
Traktatie appels met nootjes en chocolade

Er is er een jarig en dan ga je uitdelen in de klas. Maar welke traktatie is lekker, gezond en aan te passen op allergieën? Wij kozen voor licht gestoofde appels met cranberries, nootjes en chocola. Deze versierde appels zijn compleet verantwoord en om je vingers bij af te likken.

Appels doen het altijd goed als traktatie op school. Maar gewoon een ongeschilde appel is wat saai. Dit fruit is goed te combineren met nootjes en de friszure cranberries. De chocoladetopping maakt het natuurlijk een echte lekkernij.

Deze versierde appels zijn bovendien gemakkelijk en snel te maken.

Wat heb je nodig voor deze verjaardagstraktatie?

 • 20 appels
 • 8 repen melkchocolade van 200 gram (eventueel vegan)
 • 600 gram cranberries
 • 600 gram gemengde noten

Hoe maak je de versierde appels?

 • Snijd de appels doormidden en verwijder de pitjes en wat vruchtvlees, zodat een mooi holletje ontstaat. Als het goed is, komt het steeltje vanzelf mee. Er ontstaat hierdoor een klein gaatje. Dat is niet erg, de nootjes vallen er niet door.
 • Leg de halve, gedeeltelijk uitgeholde appels op een bakplaat. Doe deze even in een voorverwarmde oven op zo’n 225 graden gedurende 10 minuten. Ze moeten iets zachter worden, maar niet bruin.

Gezonde snacks appels

 • Smelt ondertussen de repen chocola die je in kleine stukjes hebt gebroken. Dat doe je door een klein pannetje met de chocolade in een grotere pan met zachtjes kokend water te hangen. Au bain-marie dus. Roer af en toe door. Zet het vuur niet te hard! Het mag niet te heet worden.
 • Haal de appels uit de oven, pas op voor je vingers, en vul ze met een klein handje noten en wat cranberries (een stuk of zeven).

Gezonde snacks appels

 • Dan giet je er met een pollepel wat chocoladesaus overheen. Dat zal nog een tijdje zacht blijven, de appels zijn immers nog warm.
 • Prik er dan vrolijke vlaggetjes in en klaar is je traktatie!

Gevulde appels als traktatie op school

Tips voor allergische kinderen:

Voor degenen met een notenallergie laat je de noten weg. Daarvoor in de plaats doe je wat meer cranberries en wat vlokken kokos in het holletje.

Degenen met een koemelkallergie krijgen appels zonder chocolade. In plaats daarvan strooi je ook hier wat vlokken kokos. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor carobe. Het smelten daarvan zal een experiment zijn, ik heb het nog niet geprobeerd.

Prik om deze andere appels te herkennen er vlaggetjes met een andere vorm of kleur in het vruchtvlees.

Bij ons vonden de kinderen (en de juffen) deze traktatie heerlijk! Wat is jouw ervaring?

👉 Probeer ook eens deze gezonde lunch op school!

Meer plantaardige lekkernijen? Kijk dan eens naar Lekker Plantaardig!

2 gedachten over “Gezonde versierde appels als traktatie”

  1. Hoi Linda, koud vind ik persoonlijk lekkerder. Omdat de chocolade dan gestold is en lekker knapperig. Ook wordt het minder een kliederboel, ook wel fijn 😉 Maar je brengt me op een idee, misschien is deze verjaardagstraktatie ook warm wel lekker! Alleen zal niet elke school de faciliteiten hebben om een schaal appeltjes op te warmen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven