De lekkerste tzatziki

Recept voor tzatziki

Dit gerecht is heerlijk bij een (vegetarische) barbecue. Tzatziki is in de koelkast goed houdbaar. Het beste bereid je het een dag van tevoren. De reden daarvoor staat onderaan bij de tips.

Ingrediënten voor de lekkerste tzatziki (4 pers.)

  • 350 g Griekse yoghurt (10% is het lekkerst)
  • 1 komkommer (bij 500 gram yoghurt met 1,5 a 2 geraspte komkommers)
  • 2 eetlepels vers geperste citroensap.2 teentjes uitgeperste knoflook
  • scheutje olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • wat paprikapoeder voor de garnering

Voorbereiding van de tzatziki

  1. Schil de komkommer, snij deze doormidden en verwijder de zaadjes.
  2. Rasp dan de komkommer of snij hem in kleine stukjes.
  3. Doe dan de komkommer in een kaasdoek of theedoek en laat een klein half uurtje uitlekken boven een kom terwijl het de bodem niet raakt (met een elastiek ophangen).
  4. Knijp dan het laatste sap eruit.

Tzatziki maken

  1. Doe de yoghurt, komkommer,citroensap, knoflook, zout en peper in een kom.
  2. Roer alles door elkaar en voeg een scheutje olijfolie toe.
  3. Strooi er ten slotte wat paprikapoeder over.

Tips voor een nóg lekkerder tzatziki

  • Je kunt er wat meer citroensap en knoflook, maar niet teveel. Anders wordt het te scherp.
  • In plaats van paprikapoeder kun je ook 1 1/2 eetlepel verse gehakte dille en/of een eetlepel vers gehakte pepermunt toevoegen. Door de laatste wordt het gerecht wat pittiger.
  • Als je paprikapoeder gebruikt, kun je eventueel ook tijm toe en wat peterselie toevoegen.
  • Je kan ook de yoghurt in een kaasdoek of in een zeef die met een doek of wit keukenpapier bekleed is laten uitlekken. Dan krijg je hangop wat een goeie basis is voor de tzatziki. Het resultaat wordt wat steviger.
  • De tzatziki maak je eveneens dikker door er een droge boterham (oud of even geroosterd) aan de oppervlakte in te leggen. Die trekt het vocht eruit. Dat doe je drie keer: de eerste boterham is na een uur kletsnat, de tweede laat je er een paar uur in zitten en de laatste hele een nacht lang. Het beste is daarom de tzaziki een dag van tevoren te bereiden.

Dit gerecht past goed bij deze vegetarische chili!

Fotocredit:
Door Nikodem Nijaki [CC BY-SA 3.0 ], van Wikimedia Commons

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

error: Content is protected !!