Vakantieactiviteiten als verrassing

Update op 27 januari 2023
Een van de leukste vakantietips die ik kreeg was activiteiten als verrassing in zelfgemaakte envelopjes.

Het is vakantie en verveling ligt op de loer. Wat ga je doen met de kinderen? Van een vriendin kreeg ik een héél leuk idee…

Dit jaar gaan we niet weg. Ik ben te druk met mijn vega en vegan scheurkalenders, de moestuincursus, het budget staat het niet toe en onze hond is te oud om naar de oppas te brengen. Genoeg redenen om hier te blijven.

Gelukkig is mijn zoon naar een heel leuk zomerkamp geweest waar het een week lang feest was. Zo kon ik lekker doorwerken en had hij een goed begin van de vakantie. Nu is hij terug en wil hij spelen en avonturen beleven. Maar veel kinderen zijn weg, dus gaan we samen leuke dingen doen. De boog kan niet altijd gespannen zijn en samen leuke herinneringen maken is gezellig en waardevol.

Pretpark of museum?

Maar wat ga je doen? Er is genoeg aanbod. Het zwembad, bos en strand, een museum, speeltuin of pretpark, een festival waar ook kinderen zich vermaken, noem maar op. Thuis leuke dingen doen zoals koekjes bakken of iets lekker koken, spelletjes doen of knutselen is ook heel gezellig.

We moeten plannen. Want ik merk dat zonder planning de tijd voorbij vliegt soms zonder dat je iets concreets hebt gedaan. Of je bent te lang bezig met een klusje hier, een wasje daar, nog even de mail beantwoorden, in de tuin is ook nog iets te doen…

Plannen dus. Nu is hij oud genoeg om mee te denken over activiteiten. En ik ben er om zijn ideeën te toetsen aan de tijd, het weer en het budget. Samen zijn er we er met een kop thee voor gaan zitten. Eerst gewoon geroepen wat in ons opkwam. Ik ben weg van musea waar kinderen iets van opsteken, maar ook lekker actief zijn. En van natuuractiviteiten waar ze ook van leren, maar die ook ontspannend zijn, zoals deze activiteiten met bomen.

Mijn zoon is van de pretparken, het zwembad, pannenkoeken eten, gewoon genieten en lol maken. Wat is het dan leuk om samen voor de komende weken een agenda op te stellen waar je beiden plezier aan beleeft! En waarbij je rekening houdt met je budget. Goedkope activiteiten kunnen ook heel erg leuk zijn. Zoals een fotospeurtocht of samen brownies bakken.

Spannende vakantie

Maar nu komt het.. het leukste is dat je weliswaar de activiteiten van tevoren hebt bedacht, maar elke dag tóch een verrassing is.

Hoe doe je dit?

Door een lange slinger te maken met voor elke dag één envelopje. En in elk envelopje zit één van de activiteiten die je samen heb bedacht. de enveloppen heb ik gemaakt door een A5-envelop in tweeën te knippen, aan de knipkant weer dicht te plakken, zodat ze A6-formaat zijn geworden. Samen hebben we er leuke tekeningen op gemaakt en data op gezet.

Je hoeft de dagen niet vol te plannen, je kunt ook een bezoek aan het zwembad doen in de middag terwijl jij ’s ochtend een wasje opvouwt en je kind zichzelf vermaakt  met in het vooruitzicht lekker spelen in het zwembad en quality time met mama. Een andere dag kun je misschien wat meer vullen en verder weg gaan. Naar het strand, een museum of een pretpark. Je kunt het zo gek maken als je wilt en de lijst met activiteiten helemaal afstemmen op jouw budget en agenda.

Het leuke is: je hoeft die agenda helemaal niet vooruit te plannen 😉 Jij weet wanneer de activiteiten het beste uitkomen. Regenachtige dag? Op naar het binnenzwembad! Verder niets te doen thuis? Wat verder reizen naar een leuk kinderfestival bijvoorbeeld.

Uitstapjes plannen

Hoe regel je dat? Je bekijkt je agenda en de weersvoorspelling en stopt de avond van tevoren het briefje in de envelop met daarop de activiteit die op dat moment het beste uitkomt.

Dat de envelopjes allemaal leeg zijn en jij er elke avond één vult, hoeven de kinderen helemaal niet te weten. Die verheugen zich gewoon op het openen van het envelopje van die dag. Met een leuke activiteit die jullie samen hebben bedacht, dus die altijd in de smaak valt. En dat is misschien nog wel het allerleukste, elke dag is voor hen een verrassing!

Hoe breng jij je vakantie door? Brengt dit je op een idee? Welke activiteiten stop je in de envelopjes en pakte het goed uit? Laat het me weten onder de blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven