Speurtocht met foto’s

Update op 30 november 2022
Jongen loopt speurtocht en wijst

Door deze fotospeurtocht leren kinderen goed kijken. Heel jonge kinderen hebben soms al genoeg aan de achtertuin.

Hiervoor moet je eerst de tuin of het bos in met je camera om wat foto’s te maken. Met deze foto’s maak je de speurtocht voor je kind. De afbeeldingen op de plaatjes moeten buiten in het echt worden gevonden.

Je kunt de fotospeurtocht zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wilt. Foto’s van plekken in het gebied die je gemakkelijk herkent of een favoriet speeltoestel of grappig, opvallend bord zijn eenvoudig te raden. Moeilijker worden bomen, en paadjes waarvan er verschillende zijn of bloemen. Jij kunt de foto’s wel mooi vinden of denken dat je kind weet waar het zich bevindt, maar bedenk dat jij weet waar je de foto maakte. Je kind niet.

Maak het niet te moeilijk om het leuk te houden! Niet te moeilijk, niet te gemakkelijk, en dat is nog een hele opgave.

Wat heb je nodig voor deze fotospeurtocht?

  • Camera
  • Printer
  • Lamineermachine (je kunt dit ook laten doen)
  • Perforator
  • Ring om de foto’s bij elkaar te houden
  • Schaar
  • Tuin of wilde natuur
  • Een enthousiaste fotograaf

Speurtocht maken door zelf foto's te nemen

Hoe maak je de speurtocht?

Maak een wandeling door bos, park of tuin en maak foto’s van bomen en struiken, bankjes, vijvers en andere elementen die goed herkenbaar zijn. Doe dit volgens een route die leuk en begaanbaar is voor je kind. Maak de foto’s zo dat de te lopen route duidelijk wordt. Je kunt bijvoorbeeld een opvallende boomstam van dichtbij fotograferen terwijl je fotografeert in de richting waarin moet worden gelopen.

Je kunt ervoor kiezen je kind flink te laten bewegen, te laten klauteren, ergens onderdoor kruipen. Dat doe je door verschillende standpunten in te nemen met je camera. Je kind moet die standpunten innemen om een bepaald beeld, bijvoorbeeld een vogelnest of elfenbank, te kunnen zien.

Print de foto’s uit, knip ze op maat, lamineer ze, maak met de perforator een gat in de hoeken en bind ze bij elkaar met een ringetje. Door de afbeeldingen te lamineren, worden ze weerbestendig en kun je de route nog eens lopen. Je kunt eventueel twee foto’s met de rug naar elkaar toe lamineren.

Jongen loopt speurtocht en wijst

De fotospeurtocht lopen

Dan ga je met je kind naar buiten. Loop mee en geef aanwijzingen als je kind uit koers raakt. Een volwassene kijkt anders naar dingen dan een kind en heeft een ander standpunt, dus soms is iets wat voor jou herkenbaar is voor een kind minder gemakkelijk te vinden.

Als alle afbeeldingen zijn gevonden, kun je naar binnen gaan om meer informatie op te zoeken over een boom, een vogelnest of een vennetje. Zo wordt een leuke speurtocht ook nog leerzaam!

Lees ook de tips voor de beste kinderfoto’s.
Fotocredits:
Mama fotografeert, Blackyuuki - Jongetje heeft iets gevonden, Philippe Put

2 gedachten over “Speurtocht met foto’s”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven