Dit is typisch Beierse gebak. Vroeger gold het als armeluisvoedsel. Tegenwoordig is het typisch kerstgebak.
Kerst is verworden tot een eetfestijn. ‘s Middags beginnen we al met koekjes en gebak. Dan komen de nootjes en de chips… En dan is daar nog het kerstmaal!
Toch wil ik graag van het Beiers gebak proeven. Het intrigeert me dat de armen dit vroeger aten. Toch een vorm van luxe, al zal dit wat we nu als kerstgebak gebruiken destijds iets anders gesmaakt hebben.
Ingrediënten voor 4 porties kerstgebak
Voor het deeg
250 gram bloem
1 ei
1 snufje zout
2 eetlepels olie
wat water
Voor het koken
1/4 liter melk (wat je gerust kunt vervangen door rijstemelk, kokosmelk, amandelmelk of sojamelk)
100 gram boter
2-3 appels
50 gr rozijnen
1 eetlepel stevia of yaconsiroop
Bereidingstijd : 40 min
Zo maak je dit gebak
Kneed meel, eieren , zout, olie en water. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen waarvan je vervolgens platte bolletjes maakt. Laat dit drogen.
Kook in een lage, brede pan de boter, melk en stevia. Voeg dan de appels en rozijnen toe naar smaak. Leg de platte broodjes naast elkaar in de pan in de hete vloeistof. Doe de deksel erop en laat het geheel op een laag vuurtje gedurende 25 minuten koken of zet het op een lage stand in de oven (met deksel!).
Haal na dat kleine halve uurtje de bollen eruit en bestrooi met kaneel. Ook lekker met compôte!
Alternatief voor Beiers kerstgebak
Niet zo’n fan van zoete deegbollen? Probeer dan deze vegan citroencake eens. Die is wat minder zoet en veel steviger dan de luchtige Beierse bollen. En, ook niet onbelangrijk, omdat je bij dat recept geen eieren of andere dierlijke producten gebruikt, voorkom je dierenleed. n plantaardig is nog goed voor het milieu bovendien!