Is jouw kind gek op koekjes? Bak dan samen deze suikervrije kerstkransjes om met een lintje in de boom te hangen of meteen op te eten.
Dit gemakkelijke recept is lekker én gezonder dan koekjes met suiker. Als je geen amandelen lust of een notenallergie hebt, kun je het amandelschaafsel weglaten. Vervang voor een zuivelvrije versie van dit recept de boter door 75 gram kokosolie, de melk door sojamelk, rijstemelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk en het eiwit door 2.5 eetlepel lijnzaad plus 3 eetlepels water.
Wat heb je nodig voor een bakplaat vol?
- 200 gram bloem of volkoren speltmeel
- 150 gram roomboter
- Eiwit van 1 ei
- Mespunt zout
- Vleugje kaneel
- Beetje melk
- 60 gram palmsuiker (of kokosbloemsuiker)
- Zakje amandelschaafsel (50 gram)
- Uitsteekvormpjes
- Keukenkwastje
- Appelboor
- Eventueel lintjes om de kerstkransjes mee in de kerstboom te hangen
Hoe maak je de kerstkransjes?
- Doe de bloem en boter in een ruime kom. Snij de boter in kleine stukjes.
- Voeg de palmsuiker, het eiwit, het kaneel en zout toe. Roer goed door en kneed daarna snel tot een samenhangend deeg.
- Bestuif het aanrecht en je roller met bloem. Rol het deeg uit op het aanrecht tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Maak de koekjes met de uitsteekvormpjes. Dat mogen natuurlijk ook andere vormen zijn. Gebruik een appelboor om kleine rondjes uit het midden van elk kransje te steken. Zo kan je de koekjes na het bakken met een lintje aan de kerstboom hangen.
- Leg elk koekje voorzichtig op het bakblik. Zorg ervoor dat de koekjes een klein stukje van elkaar af liggen.
- Het overgebleven deeg kun je nogmaals uitrollen. Daarmee kun je nog meer koekjes maken. Ga net zolang door tot het deeg op is.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Als je amandelschaafsel op je kerstkransjes wilt: doe de melk in een klein bakje of een kopje. Gebruik je keukenkwastje om elk koekje met wat melk te bestrijken. Strooi dan wat amandelschaafsel op elk koekje en verspreid dit mooi over elk koekje.
- Bak de kerstkransjes gedurende 20-25 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze heel lichtbruin zijn geworden.
- Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster of een plat bord en laat ze afkoelen. Dan pas worden ze knapperig.
Je kunt de kerstkransjes met stukjes lint in de boom hangen. Laat je me weten hoe ze smaakten?
👉 Ook lekker met de kerstdagen: warme appeltaart met spijs.
Foto: (c) IvonneWierink www.fotosearch.nl Stock Photography