Tips voor de aanschaf van een speeltoestel

Update op 18 maart 2024
Speeltoestellen worden verduurzaamd met bestrijdingsmiddelen

Als je over een tuin beschikt, dan is een speeltoestel in je tuin van toegevoegde waarde. Een eigen speelhuisje vinden kinderen geweldig! Maar waar let je op bij de aanschaf van een speelelement?

Ik ben groot voorstander van buitenspelen. Boompje klimmen, slootje springen, balanceren op boomstammen, het is goed voor de motorische, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Park en bos zijn fantastisch, maar wil jij ze ook in eigen tuin voldoende uitdaging bieden en kun je geen natuurlijke speeltuin rond je huis maken, dan kun je wellicht een speeltoestel kopen.

In een speelhuisje kunnen kinderen zich terug te trekken en knus schuilen als het regent. Met een speelelement combineer je verschillende speelmogelijkheden. Afhankelijk van de grootte zitten er behalve een huisje ook een klimrek, toren, schommel, glijbaan of zelfs trampoline bij. Combineer zo’n buitenspeeltoestel met kindvriendelijk beplanting en verhogingen in je tuin en je hebt een prachtige privéspeeltuin

Er is online enorm veel keuze in speeltoestellen. Waar let je op als je er een koopt?

Veiligheid

Allereerst natuurlijk veiligheid. Lees goed de gebruiksaanwijzing.

Wat algemene tips:

  • Zorg voor een stevig speeltoestel door de palen ten minste zestig cm diep in de grond te slaan. Verankeren doe je door dwarsbalken te plaatsen die je in cement giet.
  • Lijm de houten onderdelen goed vast en verwijder uitstekende stukken hout. Rond scherpe hoeken af, breng verbindingen verzonken aan en dek ze af zodat kinderen nergens met hun kleding aan blijven haken.
  • Breng onder het toestel een zachte laag aan van boomschors of zand. Heb je een speeltoestel met een fundamentvloer? Gebruik dan rubberen tegels.
  • Controleer het speeltoestel regelmatig op zwakke plekken als gevolg van weersinvloeden of slijtage.

Alle speeltoestellen moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen voor speelgoed NEN EN 71. Check bij jouw leverancier of het speeltoestel van jouw keuze daaraan voldoet.

Ruimte, tijd en budget

Met de aanschaf van een speeltoestel moet je kijken naar de hoeveelheid tijd en geld die je kunt besteden en de ruimte in je tuin. Een speeltoestel neemt aardig wat plek in beslag. Houd ook rekening met de ruimte die kinderen eromheen nodig hebben voor bijvoorbeeld schommelen. Ruimte rond het speeltoestel is belangrijk voor de veiligheid.

Hoeveel tijd heb jij voor montage? Het kost wat tijd om een speeltoestel goed in elkaar te zetten, reken gerust op een paar dagen als je een combinatie van meerdere functionaliteiten hebt. Je kunt het bij de meeste leveranciers ook uitbesteden, maar de kosten daarvan kunnen aardig oplopen.

De prijs van een speeltoestel varieert van een paar honderd euro tot meer dan 1000 euro. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Voor dat geld hebben je kinderen wel zo’n tien jaar speelplezier.

Levensduur

Bijna alle speeltoestellen worden van hout gemaakt. Dat is stevig materiaal. Je hoeft zo’n houten buitenspeeltoestel zelf niet meer te beitsen of te verven. Veel speeltoestellen zijn geïmpregneerd met Tanalith E 3475 en gaan daardoor lang mee. Daarover hieronder meer.

Tips om de zandbak netjes te houden:

  • Plaats worteldoek onder het zand zodat onkruiden geen kans hebben.
  • Dek de zandbak af voor buurtkatten.

Duurzaamheid

Hout is – afhankelijk van de herkomst – duurzaam materiaal. Je hoeft het niet snelt te vervangen. Omdat het verduurzaamd wordt, gaan speeltoestellen minstens tien jaar mee. Veel speeltoestellen worden verduurzaamd met Tanalith E 3475, een middel tegen schimmels, kevers en termieten. Het bevat geen chroom (lees hier wat daarvan de effecten zijn), maar koper. Toch is Tanalith niet onschuldig en schadelijk voor de gezondheid en de omgeving. Zoek daarom naar een leverancier die op duurzame wijze het hout behandelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven