Een tuin – klein of groot – is een fijne plek om buiten te spelen en even tot rust te komen. Maar hoe maak je een kindvriendelijke tuin waar het goed toeven is voor dieren en leuk en veilig voor kinderen?
Wil je je tuin echt kindvriendelijk maken, dan zorg je dat er afwisseling is tussen rust, creativiteit, natuurbeleving en spel zoals klimmen, glijden of voetballen. De plaatsing van het groen bepaalt de looproutes van de kinderen. houd daar bij de beplanting rekening mee.
Zo mogelijk leg je water aan in je tuin. Het heeft een grote natuurwaarde en kinderen vinden het geweldig om mee te spelen. Daarnaast zorg je voor rustplekken in de vorm van bankjes, een hut of een boomstam.
Veilige tuin voor kinderen
Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je tuin veilig is. Dat betekent geen giftige planten en bessen. Giftige bessen hebben kamperfoelie, sneeuwbes, wilde wingerd, klimop, lijsterbes, hulst peperboompje, kardinaalsmuts, Gelderse roos en laurierskers.
Giftige tuinplanten zijn:
- gouden regen
- taxus
- wonderboom
- monnikskap
- vingerhoedskruid
- oleander
- reuzenberenklauw
- buxus
- rhodondendron
Heb je bovenstaande planten in de tuin, verwijder ze dan of voorkom dat je kind deze planten aanraakt (reuzenberenklauw, buxus, wolfsmelk en monnikskap) of delen van de plant of besjes opeet.
Alles over giftige bladeren, bloemen, besjes en planten leer je in de online moestuincursus Moestuinieren met Kinderen.
Natuurlijk pas je op met scherpe randen en voorwerpen, maar let ook op oneffenheden in de ondergrond.
Laat je kind ook geen moment alleen achter bij een zwembad of ander water. Een peuter kan in enkele centimeters water verdrinken.
Natuurlijke speeltuin
Maak van je tuin een echte speeltuin. Dat kan met een glijbaan, trampoline of schommel. Tips voor de aanschaf van een speeltoestel vind je hier.
Een echt natuurlijke speeltuin maak je met natuurlijke elementen. Zo kun je met grote hoge keien of boomstammen je kind uitdagen te klauteren en springen, goed voor het evenwichtsgevoel. Zorg voor een dempende ondergrond met gras, zand of houtsnippers rondom.
Wie al een klimboom heeft, heeft geluk. Maar je kunt de klimboom ook laten aanplanten.
Apetrots zijn kinderen als ze de top bereiken. En het is heerlijk te wiegen op wiebelende takken tussen ruisende bladeren… Zelf een boomhut bouwen (of bestellen) is ook geweldig.
Een zandbak mag niet ontbreken in een speeltuin. Houdt deze goed schoon of dek hem af. En misschien kun je wel een waterloopje aanleggen? Over een waterloop of vijver kun je een boomstam leggen.
Bouw samen een wilgentenenhut of – als je het echt groots wilt aanpakken – laat een tunnel maken in een aangelegde heuvel.
Maak mozaïekpaden of hinkelpaden van verschillende kleuren stenen en zorg voor een stuk gras als hangplek of om lekker te ballen en koppeltje te duiken. Bij mooi weer kunnen jullie er lekker picknicken. Graszoden is de snelste manier om een grasveldje te creëren.
Plekken in je tuin om uit te rusten
Vooral oudere kinderen hebben behoefte aan chillplekken. Dat kan van alles zijn. Een boomhut of wilgentenenhut zijn fijne natuurlijke plekken om je even terug te trekken.
Maar ook in een bamboebos kun je je mooi verstoppen. De bamboe plant je het beste aan boven een meter. Het groeit snel, maar zo heb je er direct iets aan. De eerste twee jaar goed opletten dat de bamboe niet teveel beschadigt door het spelen. Daarna is de aanplant sterk genoeg om zich te herstellen.
Om even te zitten kun je boomstammetjes gebruiken of een liggende boomstam. Een picknicktafel is en fijne plek om samen te komen en te eten, te tekenen of te knutselen.
Minder natuurlijk, maar wel fijn: lekkere tuinstoelen met zachte kussens. Ook heerlijk zijn grote weerbestendige zitkussens.
Zorg voor schaduw in je tuin
Bescherm je kind tegen de zon. Kinderen zijn heel gevoelig voor een zonnesteek.
Zorg voor voldoende schaduwplekken in de tuin met bomen, een mooie doek die je tussen schuur en schutting spant of een pergola die je laat begroeien met druiven.
Van wilgentenen kun je niet alleen een schutting of hut bouwen, maar ook een afdakje. Maak eerst het frame waarop je de buigzame wilgentenen vastmaakt en zet het scherm dan op palen.
Wil je een snelle oplossing? Maak dan met drie stokken, een stuk touw en oude dekbedovertrekken een kleurige tipi. Een paar leuke kleedjes en kussens eronder en je hebt een heerlijk schaduwrijke chillplek on jouw kindvriendelijke tuin!
Een moestuin starten
Wil je je kind echt een geschenk voor het leven geven? Leer het dan moestuinieren! Door klimaatverandering en steeds minder landbouwgrond wordt voedsel in de toekomst duur. Wie kan moestuinieren zal dus veel geld besparen.
Veel kinderen vinden het bovendien heerlijk te rommelen in de moestuin. Bijkomend voordeel: bewezen is dat ze vaak gezonder leren eten en veel leren over natuur. Moestuinieren met Kinderen is een hele leuke cursus waarbij eerst de ouders stap-voor-stap (wekelijks tips en recepten) leren moestuinieren. Deze kennis kunnen ze vervolgens doorgeven aan hun kinderen. Er komen veel leuke natuurweetjes voorbij en interessante filmpjes om samen met je kind te kijken.
Zo kom je veel te weten. Hoe kun je het weer voorspellen? Hoe ziet een kikker in zijn winterslaap eruit? De moestuin als ingang voor natuurbeleving!
Sensorische beplanting in je tuin
Kinderen genieten vooral zintuiglijk. Je doet ze dan ook een groot plezier als je in je kindvriendelijke tuin planten hebt die lekker ruiken, lekker voelen én lekker smaken.
Ik noemde al de druivenstruiken rondom de pergola. Maar je kunt ook denken aan cherrytomaatjes, aardbeien, bessen, waterkers of andere natuurlijk snoepgoed die je zo van uit de tuin kunt opeten.
Planten die lekker voelen zijn bijvoorbeeld ezelsoor, het zachte schapengras, verend kussenachtig mos en de zijdezachte bloemen van het hazestaartje (Lagurus ovatus).
Heerlijk ruiken doen lavendel, de eenjarige siererwt (Lathyrus odoratus), kamperfoelie, boerenjasmijn en geurgeraniums.
Maar ook kruiden zoals de dropplant, basilicum (je hebt ook citroenbasilicum en kaneelbasilicum) en de maggiplant (Levisticum). Vaak moet je de kruiden even aanraken of het blad licht kneuzen om de geur vrij te laten komen.
In eerder genoemde moestuincursus wordt veel aandacht besteed aan planten waaraan kinderen plezier beleven.
Dieren in de kindvriendelijke tuin
Een natuurlijke tuin met veel verschillende soorten planten en gelegenheid om nesten te bouwen en te schuilen trekt vogels, vlinders, kikkers en egels aan.
Maar je kunt ook tamme dieren in je tuin houden zoals kippen of konijnen. Kinderen leren veel van dieren. Zo leren ze bijvoorbeeld van jongs af aan verantwoordelijkheid te dragen (wel goed begeleiden!). Daarnaast bieden huisdieren kinderen troost in geval van tegenslag.
De poep van de dieren kun je dan weer als mest gebruiken voor je moestuin.
Fotocredits: Afbeelding kind in boom van Esther Merbt via Pixabay Afbeelding van huisje en meisje Rudy and Peter Skitterians via Pixabay