11 tips voor mooie kinderfoto’s

Update op 27 januari 2023
Hoe fotografeer je kinderen?

Kinderen zijn een geliefd foto-object. Maar kinderfotografie is soms een hele uitdaging. Hoe maak je leuke, spontane foto’s van je kinderen die technisch goed zijn?

Je ziet ze vaak voorbijkomen op social media; de schatten van anderen zo leuk mogelijk gefotografeerd. Ik heb vaak mijn mobiel (ik fotografeer vanwege een hoge resolutie met een Samsung S10) in de aanslag om leuke momenten en een mooie lichtval vast te leggen. Ik heb een fotografieopleiding en heb goed leren kijken.

Toch is kinderfotografie een vak apart. Om jou te helpen leuke kinderfoto’s te maken, geef ik je hieronder enkele tips.

De techniek

Lenzen

Vermijd de groothoeklens .Dus niet hoger dan 50 mm (is standaard). Met een groothoeklens krijg je gekke vervormingen in het gezicht, zeker als je je kind van dichtbij fotografeert.
Inzoomen (een close-up maken) is wel weer mooi om de gezichtsuitdrukking goed in beeld te krijgen. Doe dit van een afstand zodat je kind niet optisch een enorm hoofd krijgt.

Ooghoogte

Zak door je knieën en fotografeer je kind op ooghoogte. Zo maak je beter contact, maar kun je ook goed scherpstellen op de ogen. En daarin ligt toch de emotie besloten die je zo graag vastlegt.

Kijkruimte

Kijkt je kind niet in de lens, maar erlangs of opzij, laat in het beeld dan wat ‘kijkruimte’ over. Dat is ruimte tussen het gezicht en de rand van het kader. Zo kijkt je kind niet de foto ‘uit’.

Voorkom bewegingsonscherpte

Het leukst zijn de foto’s waarop je kind bezig is. Omdat het dan beweegt, kun je onscherpe foto’s krijgen. Dat voorkom je met een snelle sluitertijd, in elk geval meer dan 1/60 sec. Dat is ook in te stellen op de camera van de meeste mobieltjes.

Gebruik daglicht

Daglicht is het mooist voor natuurlijke foto’s. Maar vermijd direct zonlicht midden op de dag. Je krijgt sterke contrasten en dat maakt een goede belichting een stuk lastiger. Ook lopen de schaduwen dan helemaal dicht.

Het mooist zijn de lage ochtendzon en zon aan het eind van de middag. Daarmee kun je je onderwerp – jouw kind – mooi uitlichten.

De sfeer

Maak ze aan het lachen

En dat doe je natuurlijk niet door ‘Say cheeeese’ te zeggen. Want dan krijg je van die onnatuurlijke grimassen die misschien wel nooit meer weggaan zodra jij je camera pakt, omdat je kind denkt dat het zo hoort. Speel met ze of vang het moment dat ze genieten van hun spel.

Maak het gezellig en ga samen iets leuks doen. Doe een leuk zoekspelletje of maak samen een toverstok. Zo associëren ze de camera met gezelligheid en vrolijkheid en schieten ze niet in een kramp als dat ding weer eens tevoorschijn komt.

Doe met ze mee

Speel mee of maak grapjes die ze begrijpen. Dus niet: Er gaat een vis naar de dokter. “Ik zie het al”, zegt die meteen. “Uit de kom!”

Wel – vooral bij kleine kinderen – gekke geluiden maken en meekletsen of liedjes zingen. Vergeet ook niet je klein te maken door door je knieën te gaan. Zo doe je pas echt mee!

Niet dwingen

Je kunt kinderen niet dwingen onderwerp op een foto te zijn. Ook niet door ze van alles te beloven, snoep, speelgoed, beeldschermtijd… Of ze dingen te onthouden als ze níet meewerken. Zoiets druist volledig in tegen de principes van natuurlijk en empathisch ouderschap.

En je denkt toch niet dat je op die manier die leuke gezellige foto krijgt die je graag wilt?

Hou je camera bij de hand

Dat wil zeggen: als je uit bent op een mooi plaatje. Want niets is vervelender dat net dat leuke moment of dat mooie beeld met die prachtige lichtval te missen. En vragen of je kind nog eens kan teruggaan naar die plek en het wilt overdoen is zooo nep. Ook dan is er geen sprake van een spontane foto. En dat zie je.

Heb geduld

Fotograferen is wel iets dat je snel doet, je wilt immers dat ene moment pakken, maar niet gehaast. Je ben gewoon aanwezig bij wat zich afspeelt en hebt de tijd om dat ene fotogenieke moment af te wachten.

Een leuke foto kun je bij kinderen meestal niet afdwingen. Geduld is essentieel bij kinderfotografie.

Maak ze schoon

Ook al zet je niets in scène, omdat je juist een spontane foto wilt, het kan geen kwaad even te checken of er geen chocoladepasta rond de mond zit. Of een snottebel onder de neus.

Het zou jammer zijn; heb je net dat leuke moment te pakken, staat je kind er wat smoezelig op. Hoewel dat wel schattig kan zijn. Het hangt ook een beetje van de situatie af. Maar het is iets om op te letten.

Foto door Donnie Ray Jones, gepubliceerd onder Creative Commons licentie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven