Spelen met de wind

Update op 5 januari 2023
kinderen spelen met bladeren

Naar buiten gaan en spelen met wind is heerlijk. Kijken naar zwaaiende takken, blaadjes die als confetti naar beneden dwarrelen, de wind te voelen langs je wangen… Wind is onzichtbaar en toch is het er. Voor jonge kinderen een fascinerend mysterie. Voel, zie en hoor de wind.

Spelen met wind kan op veel manieren. Mijn zoontje en ik vinden het altijd leuk om bladeren omhoog te gooien en te kijken op wie de meeste vallen. Of we doen wie een blaadje het verst met de wind kan laten meevoeren. We staan op een boomstronk en laten een blaadje zo hoog als we kunnen los. Wie komt het verst?

Hetzelfde kun je doen met andere lichte voorwerpen uit de natuur: een zaadje van een esdoorn (zo’n helikoptertje), een veertje. Lukt het ze te laten dansen op de wind?

Vliegen als een vogel

Soms zie je vogels die zich laten meevoeren en te lijken genieten van de wind. Het skelet van vleugels lijkt een beetje op het skelet van een arm met een hand en 1 vinger. De volgende visualisatie geeft rust en laat kinderen één zijn met de natuur.

Zoek eerst samen een mooie veer, of neem er een mee van huis. Kijk ernaar, voel de veer, ruik eraan en probeer te raden van welke vogel de veer is. Zoek dan een hoge plek op en laat je kind de ogen sluiten. Nu mag het doen alsof het een vogel is.

Begeleid de visualisatie met praten. Zeg dingen als ‘Je armen zijn vleugels geworden. Je bent bedekt met veren. Wat voor kleur hebben je veren? Wat voor soort snavel heb je? Wat voor soort vogel ben je? Welk geluid maak je? Voel de wind door je veren. Spreid je vleugels uit en voel hoe de wind je optilt. In gedachten stijg je op. Je zweeft hoog in de lucht. Je voelt je gedragen door de warme wind. Hoe voelt dat? Wat zie je? Waar vlieg je heen? Wat ga je daar doen? Vlieg nu 5 minuten door het bos en bekijk je omgeving door de ogen van een vogel en vlieg dan weer terug naar deze plek.’

Laat het kind dan zijn ogen weer open doen en zeg een poosje niets. Dan kun je vragen wat het kind in gedachten allemaal heeft gezien en waar het naartoe vloog.

 

Kind vliegt als een vogel in de wind

Geurspeurtocht

Deze activiteit vereist wat voorbereiding. Neem een sterk luchtje mee naar het bos, liefst niet synthetisch. Dat kan een rijpe ui zijn of een lekker etherische olie op natuurlijke basis.

Stippel een route uit en verspreid de geur langs de route. Doe dat met een afstand die groot genoeg is zodat de kinderen goed ruiken waar de volgende plek is. Je kunt de route zo uitzetten dat jullie tegen de wind inlopen. Draait de wind? Dan wordt het een uitdaging de juiste weg te vinden!

Verras je kind bij de finish met iets lekkers of een klein cadeautje.

Spelen met wind met een bladmobiel

Neem een mooie kronkelige stok mee uit het bos. Verzamel bladeren en laat die drogen (twee weken). Als je ze vervolgens in bijenwas doopt, behouden ze hun mooie kleuren.

Lees hier verschillende manieren om bladeren te prepareren.

Als de was gedroogd is, rijg je draadjes door de bladeren. Knoop de bladeren op verschillende hoogten aan de tak. Aan de uiteinden kun je een bosje bladeren als versiering bij elkaar binden.

Hang de mobiel op een plek waar de bladeren kunnen dansen in de wind.

Maakte jij een mooie natuurmobiel? Plaats een foto op de Facebookpagina van Ouders van Nature. Heb je trouwens mijn regenspelletjes al gelezen?

 

Fotocredits:
Kinderen met bladeren van Daria Fedorova, gepubliceerd onder Wikipedia Commons
Kind met open armen van Patricia Russano Cuyumjian, gepubliceerd onder Creative Commons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven