Snel recept: chili sin carne

Update op 6 oktober 2022
Chili sin Carne

Deze chili sin carne is niet moeilijk om te maken. De pesto-topping is een heerlijke toevoeging voor deze bonensoep die met wat brood een volledige maaltijd is.

Bonen zijn een waardevolle bron van eiwitten. Heel handig als je met je gezin wat vaker of helemaal plantaardig eet.  Maar bonen veroorzaken ook flatulentie (winderigheid). Daar is wat aan te doen.

Wat helpt is de bonen voor het koken om te spoelen onder de kraan in een vergiet. Kook ze vervolgens goed gaar. Eventueel kun je tussendoor nog eens het water verversen. Niet zo duurzaam, want je gebruikt meer water en moet de bonen opnieuw opwarmen, maar het helpt wèl tegen winderigheid.

Ze zeggen dat als je een blaadje laurierblad, zeewier (kelp of kombu), fenegriek, komijn, gember of wat bonenkruid bij de bonen voegt tijdens het koken, deze beter verteerbaar zijn. Maar ook goed kauwen voorkomt een opgeblazen gevoel en gasvorming.

Wat houd je nu nog tegen deze heerlijke maaltijdsoep te maken? Het is een heerlijke soep voor na een lange boswandeling! En hoe vaker je bonen eet, hoe meer je maag en darmen wennen aan deze groente waarmee het binnenin wat rustiger wordt.

Wat heb je nodig voor de bonensoep?

  • 1 theelepel en een 1/4 kopje extra vergine olijfolie
  • 1 kleine gele ui, gehakt
  • 2 wortelen, in blokjes gesneden
  • 1 blikje van 400 gram gepelde tomaten
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 blik van 440 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik van 440 gram cannellinibonen bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik van 440 gram bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels pijnboompitten, fijngehakt
  • 1 kopje verse bladpeterselie, fijngesneden
  • eventueel knapperig brood

Hoe maak je deze chili sin carne?

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de wortelen toe en roerbak dit gaar in ongeveer 5 minuten.

Meng de tomaten en hun vloeistof, 2 kopjes water, 1 ½ theelepel zout en ½ theelepel peper en breng dit aan de kook.

Voeg de kikkererwten, cannellini en bruine bonen toe en laat alles ongeveer 3 minuten koken.

Vermeng de knoflook, pijnboompitten, peterselie, de resterende ¼ kopje olie, ¼ theelepel zout, en ⅛ theelepel peper in een kleine kom met een vijzel. Dit is de pesto waarmee je de soep garneert. (Vers is lekkerder, maar kunt ook een potje pesto kopen.)

Verdeel de chili over kommen en voeg de pesto toe aan elke kom. Serveer eventueel met brood en wat sojaroom of sojayoghurt.

 

Foto: Samchills

2 gedachten over “Snel recept: chili sin carne”

  1. Tip: Vroeger kon je met een flinke schep chilipoeder de typische chili-con/sin-carne smaak meegeven aan je gerecht. Toen veranderde de inhoud van een potje chilipoeder in 100% gemalen chilipeper, nog scherper dan cayennepeper! Het duurde even voor ik dat door had, en een aantal maaltijden werden verpest: véél te pittig en minder lekker! En ik maar piekeren wat ik verkeerd had gedaan…
    Gelukkig kun je het oude, milde “chilipoeder” gemakkelijk zelf namaken, door gelijke delen milde paprika, gemalen komijn (djinten), oregano en chilipeper te gebruiken. Voor kleine kinderen iets minder chilipeper, en let op dat je paprika van de milde variant hebt. Lekker in al je Mexicaanse recepten en bij voorbeeld ook erg geschikt voor geroosterde pompoen (meng blokjes pompoen met olijfolie en kruiden en rooster in een half uurtje in de oven).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven