Je hebt kinderen die graag mee naar buiten gaan en kinderen die je echt mee moet sleuren. Maar moet je dat wel doen? Kweek je geen weerzin als je kinderen dwingt mee te gaan wandelen met het hele gezin?
Wandelen is iets voor grote mensen. Kinderen wandelen niet, die spelen buiten. Ok, de trend is dat ze dat steeds minder doen helaas, maar als ze buiten zijn, spelen ze. Ze lopen niet van A naar A, een rondje door het bos, zoals volwassenen dat doen.
Toch willen we graag dat ze met ons meelopen als we op vakantie zijn met onze kinderen of op zondag naar het bos gaan. Daar ging de Opvoedvraag in Trouw onlangs over: krijgen kinderen geen hekel aan wandelen als we ze dwingen mee te gaan?
Opvoedkundige Tischa Neve en ik mochten die vraag beantwoorden. Hier kun je onze reactie lezen.
Tips om natuur leuk te maken voor kinderen
Wil je meer tips om wandelen in de natuur leuk te maken voor kinderen? Lees dan onderstaande do’s en don’ts.
Zo krijgen kinderen een hekel aan wandelen
- Jij hebt een mooie route uitgestippeld en je gaat ervan uit dat iedereen daarvan geniet. Niet aanstellen meekomen. En gewoon doorgaan als de tocht wat lang blijkt of je een stukje moet klimmen. Daar word je sterk van. Ook niet te vaak stoppen, dat kost teveel tijd. Weet je zeker dat je niet over grenzen gaat?
- Je gilt ‘Kom uit die booom’ als je kind hoger dan een meter klimt. Je bent bang dat hij valt als hij over een boomstam loopt en dat ‘ie vies wordt als hij met aarde en plassen speelt. Het liefst houd je je kinderen naast je op het pad. Kijk om je heen! Zo kun je toch ook genieten?
- Als het regent, ga je niet. Ook al is het maar wat miezerregen. En van kou houd je ook niet. Dan maar geen frisse neus halen, fris is aan jou niet besteed. Je bent een echte mooiweerloper en jouw kinderen volgen jouw voorbeeld.
Hoe leer je kinderen houden van natuur?
- Wees niet bang als kinderen bewegen. Ze hebben het nodig voor hun ontwikkeling. Wat jij ziet als een groot risico is voor kinderen het aftasten van hun fysieke grenzen en kunnen. Als je ze teveel beperkt, ontwikkelen ze zich minder goed en wordt buiten zijn minder leuk. Zoveel kan er niet gebeuren. Water en verkeer zijn voor mij de grootste gevaren. En gevaarlijke wilde dieren, maar die kom je nauwelijks tegen in Nederland en België.
- Wees enthousiast en niet huiverig voor water en kou. Laat zien dat het menselijk lichaam tegen een stootje kan en trek onder alle weersomstandigheden – ok, met onweer naar buiten gaat misschien wat ver – er op uit. Kleed je goed, zodat niemand het koud krijgt en de kleding droog blijft.
- Verzin iets leuks om te doen. Dat kan een sportieve, creatieve of onderzoeksactiviteit zijn. In de categorie Spelen vind je tal van ideeën. Je kunt ook een leuk doel stellen om naartoe te lopen (pannenkoekenhuis) of een picknick halverwege plannen. Verzamel onderweg spullen om binnen te knutselen.
- Geef kinderen inspraak. Laat ze meebeslissen over de plek waar kan worden gewandeld of de dag waarop je dat doet.
- Stop als kinderen iets bijzonders zien of iets leuks willen doen. Neem daar de tijd voor.
- Laat je leiden door de verwondering en het enthousiasme van de kinderen. Probeer ook onbevangen te kijken en zie de schoonheid van druppels die aan bladeren hangen of langs een boomstam naar beneden glijden, van het geluid van een waterval en de ruisende bladeren. Sta open voor alles wat je met je zintuigen kunt waarnemen en wijs de kinderen hierop.
- Leer iets over de omgeving, of dat nu cultuur of natuur is. Zo kun je onderweg als gids iets vertellen en wordt de wandeling leerzaam en interessant.
- Wees niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer. Doe mee met de spelletjes van de kinderen en ga ook eens die boom in. Nog goed voor je conditie ook!
Ik moet toegeven, ik heb gemakkelijk praten. Ik heb een hond en mijn kind gaat van zijn geboorte af aan dagelijks twee uur mee naar buiten. Hij is opgegroeid met natuur en weet zich er prima te vermaken. Elke keer weer. Hij is zo gewend aan buiten zijn dat hij eigenlijk nooit met tegenzin is meegegaan.
Kinderen stimuleren de natuur in te gaan
Met name als kinderen wat ouder worden, laten we zeggen een jaar of 10, kan mee gaan wandelen een probleem worden. Toch is het belangrijk ze mee naar buiten te nemen. Hier kun je lezen waarom natuur zo goed is voor kinderen.
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je zelf een goede tips of ervaring hebben of iets anders willen vertellen, laat dan vooral hieronder een reactie achter!