Welke waarden geef je je kind mee?

Update op 23 juni 2022
De waarden die je je kind kunt meegeven zijn rust, vertrouwen, gezondheid, liefde en ontwikkeling.

Wat wil je voorleven? Misschien is dit een vraag waar je nooit over nadenkt. En dat is ook niet zo gek, gezien je drukke leven. Toch is het fijn om eens stil te staan bij de waarden die je je kind wilt meegeven.

Als je een kind krijgt, verandert er veel in je leven. Op alle gebieden, en dat is fijn en soms ook verwarrend tegelijk. De dingen die je eerst zo belangrijk vindt, lijken er opeens veel minder toe te doen. Of je maakt je nu juist druk om bepaalde zaken, waar je nog nooit aandacht aan hebt besteed. Puur omdat het eerder niet van belang was voor jou. Het moederschap doet iets met je. Het verandert je kijk op het leven.

Er onvoorwaardelijk voor je kind willen zijn

De ene moeder sluit vanaf de geboorte haar kindje direct in haar hart. De ander moet wennen en vraagt zich af waar die roze wolk toch is, voordat haar kind een plekje heeft veroverd in haar leven. Maar alle moeders merken al snel dat het kleine mensje onderdeel van hun uitmaakt. Dat ze er onvoorwaardelijk voor hun kind willen zijn.

De connectie vanuit mijn hart

Het gevoel van verbondenheid raakt mij als moeder iedere keer weer. In de tijd dat mijn kinderen baby waren en ook nu ze allebei puber zijn. Die connectie vanuit mijn hart, het lijntje dat er altijd is, zorgt ervoor dat ik voel hoe het met ze gaat. En wat ik ze kan geven, aanreiken en leren in het leven. Dat doe ik niet alleen met woorden, maar ook door het voor te leven. In eerste instantie vond ik dat wel lastig, want tja, hoe doe je dat?

Wat ik mijn kinderen wil meegeven als basis

Maar sinds ik coach ben en veel meer ervaar welke keuzes ik bewust zelf kan en mag maken in het leven, weet ik dat het gaat om het laten zien wat er écht toe doet voor mij. Dat zijn mijn waarden. Wat mij raakt in mijn hart, wat komt vanuit mijn kern, wat goed is voor de wereld om me heen. Dus ook voor mijn kinderen. En al weet ik dat ze later hun eigen waarden hebben en ontdekken, nu wil ik hen dit meegeven. Als basis. Voor mij gaat het – op dit moment – om: liefde, rust, plezier, openheid, vertrouwen, verbinding, gezondheid, ontwikkeling en vrijheid.

Welke waarden vind jij nu belangrijk?

Heb jij wel eens nagedacht over wat jij wilt voorleven? Wat voor moeder je wilt zijn? Welke waarden jij nu belangrijk vindt in het leven vanuit je moederrol? Waarden zijn dynamisch en zeker niet vaststaand. Daarom vind je nu als moeder andere dingen belangrijk dan voorheen. Je situatie is veranderd, op je werk en thuis. Je hartsverlangen laat je weten wat je wilt. Vanuit deze kern komen je waarden als vanzelf naar boven ‘borrelen’.

Wie jij bent en wat je wil meegeven

Voel maar eens bij jezelf, terwijl je dit artikel leest: waar denk je nu aan als je vanuit je essentie laat binnenkomen wat er écht toe doet voor jou? Waar gaat het écht om? Waar wil je je energie in steken? Schrijf het op of maak een notitie op je laptop of telefoon. Voel je het van binnen? Raakt het je, word je er blij van, komt het binnen? Ook als je je kinderen voor je ziet? Dát wil je voorleven, dat ben jij en wil je meegeven aan je kinderen. En niet alleen dat.

Waarden groeien met jou mee

Het maakt het opvoeden makkelijker, omdat je vanuit je hart leeft. Wat jij belangrijk vindt, geef je door. En daarnaast helpt het je bij het bewust maken van andere, nieuwe keuzes. Keuzes die passen bij de levensfase, de gezinsfase waarin je nu zit. Vaak heb je jouw keuzes gemaakt voordat je moeder werd. Of toen je kind nog baby was. Realiseer je dat je waarden met jou meegroeien en dat ze kunnen veranderen. Op dit moment schrijf je er bijvoorbeeld 5-10 op, die je misschien over 3 jaar weer zult aanvullen met een aantal nieuwe waarden. Of verruilt voor juist hele andere belangrijke zaken die op dat moment spelen.

Een frisse blik geeft nieuwe mogelijkheden

Mijn ervaring is dat er iedere keer weer ruimte ontstaat om mee te bewegen. Om de dingen zo te gaan doen in je leven – in je gezin, voor je werk, in je sociale leven – die passen bij de fase waarin je zit. Soms is het een hele uitdaging. Maar vaak geeft zo’n frisse blik juist ook weer nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. En hoe fijn is dat?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven