Met een dennenappel het weer voorspellen

Update op 23 januari 2023
dennenappel_natuuractiviteit

Alle planten en dieren reageren op weersveranderingen. Die eigenschappen kunnen jou helpen zelf het weer te voorspellen. Je kunt zelfs met een dennenappel het weer voorspellen. Lees maar.

Dieren voelen atmosferische veranderingen beter aan dan mensen. Neem nou bijen. Blijven ze dicht bij de korf, dan is er slecht weer op komst. Vliegen ze ver uit, dan blijft hebt weer mooi. In mijn blog Hoe kun je zelf het weer voorspellen geef ik je meer voorbeelden van dieren die het weer voorspellen.

Natuuractiviteit

Ook planten reageren op het weer. Als bloemen zich sluiten, wordt het weer slechter. Dit geldt ook voor dennenappels. Een leuke natuuractiviteit is daar een barometer van maken. Maar probeer eerst zelf eens te voelen wat voor weer het wordt.

Buitenspelen en zelf het weer onderzoeken

Ga naar buiten en voel eens goed wat voor weer het is. Is het koud of niet, waait het, is er bewolking, regent het

Zingen de vogels uitbundig of houden ze zich verscholen? Waaraan kun je zien wat voor weer het wordt? Hangt er sneeuw in de lucht, is er storm op komst of kun je maar vast beter een schuilplaats gaan zoeken voor de regen?

zelf_weer_voorspellen_statisch_haar

Je kunt het ruiken als het gaat regenen, bij vochtig weer ruiken geuren sterker. Je kunt het ook voelen aan je eigen haar, het gaat dan krullen of wordt kroezig. Als het koud is of vriest wordt je haar statisch en gaat het soms recht overeind staan.

Dennenappels reageren op regen

Een dennenappel zit zo in elkaar dat als het vochtig is de dennenappelblaadjes, of schubben, sluiten om de zaadjes die ertussen zitten te beschermen tegen vocht. Dat is vaak in perioden waarin het veel regent en de zaadjes zich nog ontwikkelen. Als het droog is gaan de schubben juist openstaan, zodat de zaden verspreid kunnen worden. Dat is meestal in de zomer.

Hoe werkt dit precies? De schubben krimpen bij vocht aan de binnenkant en rekken juist uit aan de buitenkant. Hierdoor sluiten de schubben zich bij vocht.

natuuractiviteit dennenappel weer voorspellen

Droogt de dennenappel op, dan werkt dit net andersom. Dan krimpen de schubben aan de buitenkant en rekken de schubben uit aan de binnenkant waardoor de dennenappel open gaat bij droogte.

Proefje

Dit kun je zelf ontdekken met het volgende proefje: leg een gesloten dennenappel op de verwarming, na een aantal uur zullen de schubben wagenwijd openstaan. Leg een open dennenappel in een bak met water, de schubben zullen zich sluiten. Dit proefje kun je zo vaak herhalen als je wilt.

Zo kun je met een dennenappel het weer voorspellen

Zoek wat naaldbomen op en raap met de kinderen wat dennenappels om een barometer van te maken. Hang een flinke dennenappel buiten voor het raam op aan een touwtje. Deze ‘barometer’ zal laten weten of het droog of vochtig is buiten door de schubben te sluiten of openen. Zo kun de dennenappel het weer laten voorspellen. Leuk toch?

Deze natuuractiviteit is met toestemming geïnspireerd op de activiteit Het weer voorspellen van NatuurWijs. Deze stichting biedt naschoolse activiteiten, bosuitjes en themalessen voor basisscholen, brede scholen en bso’s.

Fotocredit:
Statisch haar, foto door Craig Kirkwood gepubliceerd onder Creative Commons-licentie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven