Alle planten en dieren reageren op weersveranderingen. Die eigenschappen kunnen jou helpen zelf het weer te voorspellen. Je kunt zelfs met een dennenappel het weer voorspellen. Lees maar.
Dieren voelen atmosferische veranderingen beter aan dan mensen. Neem nou bijen. Blijven ze dicht bij de korf, dan is er slecht weer op komst. Vliegen ze ver uit, dan blijft hebt weer mooi. In mijn blog Hoe kun je zelf het weer voorspellen geef ik je meer voorbeelden van dieren die het weer voorspellen.
Natuuractiviteit
Ook planten reageren op het weer. Als bloemen zich sluiten, wordt het weer slechter. Dit geldt ook voor dennenappels. Een leuke natuuractiviteit is daar een barometer van maken. Maar probeer eerst zelf eens te voelen wat voor weer het wordt.
Buitenspelen en zelf het weer onderzoeken
Ga naar buiten en voel eens goed wat voor weer het is. Is het koud of niet, waait het, is er bewolking, regent het?
Zingen de vogels uitbundig of houden ze zich verscholen? Waaraan kun je zien wat voor weer het wordt? Hangt er sneeuw in de lucht, is er storm op komst of kun je maar vast beter een schuilplaats gaan zoeken voor de regen?
Je kunt het ruiken als het gaat regenen, bij vochtig weer ruiken geuren sterker. Je kunt het ook voelen aan je eigen haar, het gaat dan krullen of wordt kroezig. Als het koud is of vriest wordt je haar statisch en gaat het soms recht overeind staan.
Dennenappels reageren op regen
Een dennenappel zit zo in elkaar dat als het vochtig is de dennenappelblaadjes, of schubben, sluiten om de zaadjes die ertussen zitten te beschermen tegen vocht. Dat is vaak in perioden waarin het veel regent en de zaadjes zich nog ontwikkelen. Als het droog is gaan de schubben juist openstaan, zodat de zaden verspreid kunnen worden. Dat is meestal in de zomer.
Hoe werkt dit precies? De schubben krimpen bij vocht aan de binnenkant en rekken juist uit aan de buitenkant. Hierdoor sluiten de schubben zich bij vocht.
Droogt de dennenappel op, dan werkt dit net andersom. Dan krimpen de schubben aan de buitenkant en rekken de schubben uit aan de binnenkant waardoor de dennenappel open gaat bij droogte.
Proefje
Dit kun je zelf ontdekken met het volgende proefje: leg een gesloten dennenappel op de verwarming, na een aantal uur zullen de schubben wagenwijd openstaan. Leg een open dennenappel in een bak met water, de schubben zullen zich sluiten. Dit proefje kun je zo vaak herhalen als je wilt.
Zo kun je met een dennenappel het weer voorspellen
Zoek wat naaldbomen op en raap met de kinderen wat dennenappels om een ‘barometer’ van te maken. Hang een flinke dennenappel buiten voor het raam op aan een touwtje. Is de luchtvochtigheid hoog, dan sluiten de schubben zich. Er is dan grote kans op regen. Staan de schubben helemaal open, dan is er droge lucht en gaat het hoogstwaarschijnlijk niet regenen. Zo kun de dennenappel het weer laten voorspellen. Leuk toch?
Deze natuuractiviteit is met toestemming geïnspireerd op de activiteit Het weer voorspellen van NatuurWijs. Deze stichting biedt naschoolse activiteiten, bosuitjes en themalessen voor basisscholen, brede scholen en bso’s.
Fotocredit: Statisch haar, foto door Craig Kirkwood gepubliceerd onder Creative Commons-licentie.
2 gedachten over “Met een dennenappel het weer voorspellen”
Goede avond met de HeerAkkerman ik heb een vraag over de dennen ik heb van gisteren af dennen in de huis kamer op vensterbank gezet het zijn weervoor spellers wordt er gezegd mijn vraag is wanneer werkt de den appel in de huis kamer pas
Goedeavond mijnheer Akkerman. De dennenappel moet buiten zijn, anders kan hij niet reageren op de luchtvochtigheid. U kunt hem voor het raam hangen, dan kunt u van binnenuit zien of er regen aankomt.