Mijn hoogsensitieve kinderen

Update op 25 januari 2023
Hoe ga je om met hoogsensitieve kinderen?
Gastblog

Tegenwoordig wordt veel geschreven over hoogsensitiviteit. Sommige mensen zeggen dat het een hype is. Ik denk dat mensen tegenwoordig bewuster leven en graag willen weten hoe hun hoogsensitieve kinderen de wereld ervaren. Dat wil ik in elk geval wel.

Hoogsensitiviteit is ons als ouders niet vreemd. Mijn partner en ik scoren hoog wat sensitiviteit betreft. Als volwassenen kun je dit beter relativeren dan wanneer je kind bent. Wat houdt hoogsensitiviteit in voor een kind?

Kenmerken hoogsensitieve kinderen

Eigenlijk maken een heleboel dingen je onrustig.

Als baby schrik je vaak snel van de kleinste dingen, zoals een deur die dicht gaat of iemand die hoest. Maar een hoogsensitief kind schrikt ook van:

 • Harde geluiden en veel geluid tegelijkertijd
 • Warmte of kou
 • Felle lampen
 • Vreemde mensen
 • Mensen met emotionele belasting

Als opgroeiend kind komt daar nog zoveel bij:

 • Douchen
 • Haren wassen
 • De labeltjes in kleding
 • Kleding in de verkeerde stof
 • Sokken
 • Voedsel
 • Geuren
 • Smaak
 • Tanden poetsen
 • Drukke omgeving

Sensitive people suffer more,
But they also love more
and dream more.

Hoogsensitieve kinderen hebben een lage tolerantie. Ze ervaren pijn eerder en hebben er eerder last van als anderen ongevraagd hun spullen gebruiken. Ook al heeft mijn hoogsensitieve zoontje 3 stuks van iets, het is van hem. Oh, en plotseling afwijken van de structuur nemen ze ons ook niet in dank af, met vaak een boze discussie tot gevolg.

Hoogsensitiviteit en empathie

Hoogsensitieve kinderen hebben veel inlevingsvermogen, in zowel mens als dier. Ze zijn gek op baby’s en dieren. Als onze poes bijvoorbeeld valt, wordt deze meteen opgepakt en geknuffeld. Er wordt gevraagd of het wel goed met hem gaat.

Deze kinderen staan heel erg open en voelen vaak dat er iets niet pluis is. Bij hun vriendjes, maar ook andere mensen die bij ons thuis komen.

Hoogsensitieve kinderen hebben een rijk gevoelsleven. Voor deze kinderen is het soms lastig hun eigen emoties te kunnen onderscheiden van de emotie van iemand anders, omdat ze zoveel inlevingsvermogen hebben.

Mijn hoogsensitieve kinderen zijn erg opmerkzaam: ze zien alle kleine details, zelfs als ze je lang niet hebben gezien.

Dit alles is slechts een kleine opsomming.

Gevoelig zenuwstelsel

Hoogsensitiviteit is geen aanstellerij, 1 op de 5 kinderen is hoogsensitief.

Kinderen die hoogsensitief zijn, ervaren meer en intenser. Het zenuwstelsel werkt anders dan bij iemand die ‘normaal’ is. Het schijnt zelfs met een bepaald soort gen te maken te hebben, vergelijkbaar met een ‘depressiegen.’ Het zenuwstelsel zuigt de vele informatie of prikkels op en werkt dit alles nauwkeurig uit. Het kost een hoogsensitief kind veel energie en tijd om daarvan te herstellen.

Een voorbeeld kan ik geven van één van mijn jongens, die van 3 jaar. Als ik met hem een wandelingetje maak buiten gaat dit als volgt:

“Hey mam kijk! Een grote groene tractor, en wat gaat hij doen? Hij rijdt langzaam. Mam! Ik hoor een ambulance. Mam, wat ruik ik, het is vies, het stinkt (uitlaatgas tractor) Kijk, een klein hondje! Mam, daar is de speeltuin, ik wil daar spelen.”En even later: “Mijn schoen zit niet goed. (Klittebandje bijna los.) Om dan weer te zeggen: “Mama, hoor je dat?” (vingertje omhoog). “Een vliegtuig, héél hoog!”

When little people
are overwhelmed by big emotion,
It’s our job to share our calm not join
their chaos.

Een ander voorbeeld: een stukje op de fiets met mijn zesjarige achterop. … Lange Stilte …. “Hmmm…” “Wat is er?” “Lekker mam, zo achterop. En de wind is echt heel fijn!” “Ja, vind je dat lekker?” “Ja mam, de wind is superzacht en mijn haar beweegt erdoor.” (Zijn haar is gekortwiekte stekeltjes) “Vind je dat fijn? Geniet je ervan?” “Ja mam, ik heb mijn ogen dicht, dit is echt heerlijk en ik word niet moe van het fietsen.” (We wonen 5 minuten fietsen van school).

Met mijn oudste van 11 beleef ik andere situaties. Er is perfectionisme en hij pikt emoties snel op, maar hij is net als die van 3 supersnel afgeleid.

Tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen

Mijn drie hoogsensitieve kinderen leer ik om te gaan met hun intense gevoelens. Ik leer ze echt te voelen en hun gevoelens bespreekbaar te maken.Wat voel je en waar komt dat vandaan?

Het is belangrijk voor hoogsensitieve kinderen zoveel mogelijk rust te krijgen, ze moeten de tijd krijgen alle prikkels te verwerken. En ook de ruimte om te ontladen. De kunst voor mij als ouder is hun lichaamstaal te lezen en te zorgen dat ze gehoord worden. Dat doe ik door bijvoorbeeld een pyjamamiddag te houden of in het weekend en hele dag niks te doen.

Hoewel de dierentuin het ook altijd goed doet. Met elkaar genieten van qualitytime, pure aandacht voor elkaar hebben en vooral geen haast. Superbelangrijk. Ook het planbord met structuur doet hier veel goeds.

Boeken over hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is echt heel mooi, als je weet hoe je ermee om kan gaan en handvatten hebt om je kinderen erin te begeleiden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms denk ik het gevonden te hebben en het andere moment loop ik weer tegen een muur!

Parenting a highly sensitive child
means becoming an expert planner.

Ik wil graag weten wat er in die koppies gebeurt van mijn kinderen. Veel lezen heeft me goed op weg geholpen. Drie boeken die ik je kan aanraden:

Het hoogsensitieve kind en Hoogsensitieve personen van Elaine Aron

Het hooggevoelige kind met een sterke wil van Janneke Olphen

En ik heb nog een boek klaar liggen over dit onderwerp. Hoe meer informatie ik heb, hoe beter ik mezelf kan ontplooien in het ouderschap. En daar worden gezinsleden gelukkig van! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven