Maak zelf een wandelstok of toverstok

Update op 4 januari 2023
Jongen met stok www.oudersvannature.nl

Elke keer als we naar het bos gaan, neemt mijn zoontje stokken mee naar huis. De tuin ligt er inmiddels vol mee.Hij maakt er graag mooie dingen van met zijn mes. Leer hier hoe je een mooie wandelstok maakt.

Kinderen houden van stokken. Je kunt er hutten mee bouwen, pijlen van maken, vuurtjes mee stoken en.. er een mooie wandelstok of toverstok van maken.

Iedereen zijn eigen wandelstok

Wandelstokken waren vroeger heel gewoon, iedereen had er een. En elke stok had een verhaal. Dat verhaal werd erin gekerfd met woorden of symbolen die soms kenmerkend waren voor de streek waaruit men kwam.

In de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw was de wandelstok zelfs een statussymbool. Rijke heren, jong en oud, hadden er vaak een met een zilveren of ivoren knop. De stok diende niet alleen ter ondersteuning, maar ook als versiering en of om je te verdedigen tegen aanvallen van honden of lastige mensen.

Dat laatste gebeurde al in de tijd van Mozes. Herders hadden een stok om mee te wandelen, maar ook om zichzelf en de schapen te verdedigen. De wandelstok heeft dus een rijke geschiedenis en zijn geliefde verzamelobjecten voor verzamelaars.

De moderne wandelstok

Ook nu vinden kinderen het vaak leuk een eigen stok te hebben. Een stuk hout ter herinnering aan een leuke vakantie of een bijzondere gebeurtenis. Of gewoon om lekker mee te wandelen of te toveren. Het maken van zo’n stok is voor kinderen een geweldig project. Een mooie stok uitkiezen, de bast verwijderen, erin kerven en vervolgens een beschermingslaagje eroverheen. Nog een hele kunst die al jong kan worden aangeleerd. Bekijk onderstaand filmpje maar eens.

Hoe maak je je eigen stok?

Wie een mooie wandelstok of toverstok wil maken die jarenlang mooi blijft, moet dus een aantal handelingen uitvoeren. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Stok zoeken

Zoek een stok van ongeveer een meter en 4 tot 7 centimeter doorsnee. Kies voor zacht hout van berk, populier, grenen, ceder of wilg, dat snijdt het gemakkelijkst. Je kunt ook suikerriet gebruiken, maar dat moet je eerst een maand laten drogen. Schil de bast eraf met een mes. Altijd van je af snijden!

Stok versieren

Vervolgens ga je de stok versieren. Eventueel kun je hem eerst nog opschuren met medium schuurpapier. Verwijder met een doek af en toe het stof.

Het beste kun je eerst met potlood tekenen of schrijven wat je op de stok wilt hebben. Dat kerf je later met een mes, guts of beitel uit. Mooi is bijvoorbeeld een slang die om de stok heen kronkelt van onder naar boven. Of je eigen naam. Laat aan de bovenkant zo’n 12 centimeter vrij voor de handgreep.

maak je eigen wandelstok of toverstok

Je kunt er ook voor kiezen om niet te kerven, maar te branden met een soldeerbout of speciale houtbrander. Dit heet pyrografie. Ook dan is het handig om de afbeelding eerst met een potlood te tekenen.

De wandelstok in kleurtjes verven of helemaal bruin branden met een verfbrander is ook nog een mogelijkheid.

Afwerken wandelstok

Als je klaar bent met de versiering, is het mooi om de stok te voorzien van een beschermende laag. Daarvoor kun je (kleurloze) bijenwas gebruiken, een natuurlijk product. Het beste kun je meerdere lagen aanbrengen met telkens een dag ertussen om het goed in te laten trekken. Als je daarmee klaar bent, goed opwrijven met een droge zachte doek. Zo gaat je wandelstok zeker een jaar of tien mee.

maak je eigen toverstok

De bijenwas zorgt voor vergeling van het hout. Prima als je dat mooi vindt, maar als je het hout licht wilt houden of het het een andere kleur wilt geven, is bijenwas niet geschikt. Heb je het eenmaal aangebracht, dan kun je er niet meer overheen met lak of beits.

Deze producten kun je namelijk ook gebruiken om de stok te conserveren. Van lak of beits moeten net als bij bijenwas minstens twee lagen worden aangebracht. Laat de stok goed drogen tussen het aanbrengen van de lagen.

Naar buiten!

En nu lekker naar buiten met de stok die nu wel een stootje kan hebben. Waarschijnlijk komt je kind al weer snel met een nieuwe stok die opnieuw versierd moet worden. Zo kunt je een mooi verzameling wandelstokken maken. Je weet nu hoe het moet!

Knutseltip 👉 Maak ook eens een mobiel van gevonden schatten!

Fotocredits:
Foto jongetje Mollybeee
Foto wandelstokken Rogier Vogelzang van Creanatura

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven