Hoe kweek je zelf een eik of beuk?

Update op 18 mei 2023
zelf een eikenboom opkweken

Het is een goed eikeljaar. Daar zullen de wilde zwijnen van smullen! Uit elke eikel die niet wordt opgegeten groeit een boom. Hoe leuk is het om zelf een eik op te kweken?

Heb je het weleens gedaan? Een eikel of beukennoot in een potje gestopt om te zien of er echt iets uitkwam?
Wij wel! We namen een eikel mee uit het bos, samen met een beetje bosgrond.

Hoe kweek je een eik?

We stopten hem in een potje. En toen maar afwachten. Hoe leuk was het toen al na een week (wel goed vochtig houden) de eerste blaadjes uit de grond kwamen!

Na een maand hebben we ons boompje een groter potje gegeven. In de winter stond het binnen. Beter is in een kas, maar die hadden we niet tot onze beschikking. In de lente laat je het plantje langzaam wennen aan de buitentemperatuur door het overdag buiten te zetten. ’s Nachts kan het in april immers nog vriezen.

eik en beuk uit het bos

Boompje naar buiten

Is de nachtvorst weg, dan kan het plantje dag en nacht naar buiten. Wel goed water blijven geven!

Begin juni hebben wij het boompje dat inmiddels zo’n 15 cm hoog was in de volle grond gezet. En het groeide!

Het was erg leuk om te zien. De eerste herfst en winter heeft het inmiddels doorstaan. Heel bijzonder is het om te zien hoe het nieuwe takken en bladeren ontwikkelt. Wij vinden de boom een aanwinst voor de moestuin, omdat hij voor schaduw zorgt en vocht vasthoudt en afgeeft aan de planten.

Wil je meer tips voor de (moes)tuin? Kijk dan even hier!

Ons boompje is een boom

Deze tweede herfst verliest onze boom, inmiddels een halve meter hoog, opnieuw zijn bladeren. Ons boompje is een echte boom aan het worden en de stam wordt inmiddels van echt hout.

Onze eigen eikenboom. Die wel 200 jaar kan worden. Een beuk haalt met gemak 100 tot 150 jaar. De levensduur wordt bepaald door drie factoren: de boomsoort, de standplaats en het beheer.

eikenboom zelf zaaien

Hoe leuk is het te weten dat jouw boom je overleeft? Ik denk weleens als ik door een park of bos met hele dikke oude bomen loop: als bomen konden praten…

De oudste boom van Nederland

Vermoedelijk staat de oudste boom van Nederland in Sambeek (Oost-Brabant). De lindeboom staat midden op het dorpsplein, de leeftijd schat men tussen de 500 en 1.000 jaar. De precieze leeftijd is niet bekend. De leeftijdsringen kunnen niet worden geteld, want de boom is hol. De stamomtrek is 7,9 meter en daarmee is de linde ook de dikste boom van Nederland.

Wat mag je meenemen uit het bos?

10 gedachten over “Hoe kweek je zelf een eik of beuk?”

  1. Leuk dat je het vraagt Jerome! De boom is nu 180 cm hoog en we hebben hem uit de voortuin naar een landgoed in de buurt verplaatst. We hebben wel eerst toestemming van de boswachter gevraagd, want daar wordt natuurlijk aan bosbeheer gedaan en ze willen liever geen exoten en ook alleen maar eiken van een bepaalde soort. Gelukkig paste deze in het gebied. Nu even kijken of hij aanslaat, want hij staat er pas drie weken.

 1. Leuk om te lezen dat je zelf ook een beuk of eik kan kweken. Dit ga ik zeker eens proberen met mijn kinderen. Hopelijk ontstaat er een mooie plant die wij vervolgens in de tuin kunnen laten uitgroeien tot een mooie boom!

 2. Bert Schram

  Ik heb de eikenboom van +/- 2 maanden oud, nu een meter hoog. Verbazingwekkende groeispurt. Gewoon binnen in het keukenraam.
  Laat hem nu (23 Mei) langzaam wennen aan de buitenlucht. Half dagje buiten spelen. HIHI.

  1. Leuk Bert! Ontzettend mooi toch om te zien hoe snel dat gaat? Ah, je bent hem aan het ‘afharden’, zoals dat heet. Grote vraag: waar laat je hem? Want eikenbomen worden groot… 😉 Ik heb die van mij in de voortuin, maar weet niet of hij daar kan blijven staan.

 3. De meeste eikeltjes die ik als kind probeerde te laten kiemen, deden het wel. Daarna werden ze helaas gesloopt door de glazenwasser. Had ze op een verkeerde plek neergezet. Mijn broer heeft bij zijn huis in Zwolle wel zelf gekiemde eikjes staan van zo’n 8 meter hoog inmiddels.

 4. Vankersschaever

  je hebt veel,heel veel geluk gehad met het kiemen van de zaadjes. Normaal gezien kiemen beuken- en eikennootjes, net als alle andere harde zaden (vb taxus…)niet spontaan omdat er een vorm van beschermlaag rond de kiem zit om die te beschermen.

  Daarom moeten ze eerst gestratifieerd worden. beroepskwekers weten dit maar al te goed.(zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Stratificatie_(botanie)

  1. Bedankt voor je waardevolle aanvulling! Weer wat geleerd 😉 Ik lees in je link dat stratificatie ook door een koudeperiode kan plaatsvinden. Het is al een paar jaar geleden en het kan goed het geval zijn geweest dat voordat we de eikel meenamen het al flink koud was geweest aan de grond. Maar het is een goeie tip: als je met succes wilt planten, laat je de vrucht eerst even buiten in de kou liggen, zodat de harde zaadhuid beschadigt en de plant kan ontkiemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven