Het prachtige prentenboek De bossen in biedt veel uitleg over de ontwikkeling van zaadje tot boom, van bossen in het algemeen en de verschillende soorten bossen. Echt een leuk cadeau voor de Kerst!
Als natuurmens zwerf ik graag door bossen. Grote, bossen, kleine bossen, loofbomen, naaldbos, allemaal leuk. Ik zoek diersporen, probeer de vogels te herkennen, terwijl de kinderen klimmen in bomen en natuurschatten zoeken.
Het bos is echt genieten en van levensbelang voor ons allemaal. Dat is een van de belangrijkste boodschappen die de makers van Het bos in willen meegeven. Bossen zijn de longen van de aarde en herbergen een schat aan biodiversiteit die de veerkracht van onze natuur bepalen. In één hoofdstuk wordt specifiek ingegaan op de waarde van bossen voor onze planeet.
Bestel het boek nu en ontvang het morgen!
Bladeren herkennen
Met dit boek willen auteur Christiane Dorion en illustratrice Jane McGuinness de liefde voor bossen stimuleren door te laten zien wat er leeft en hoe bomen groeien en zich tot elkaar verhouden.
Steeds wordt op twee pagina’s een onderwerp uitgelegd voorzien van mooie, lieve illustraties. Je leert hoe uit een zaadje een boom groeit. Vervolgens hoe een boom elkaar steekt met wortels, stam en blad. Hoe vormen bomen samen een bos? Wat is het verschil tussen loofbomen en naaldbomen? In het hoofdstuk ‘Herken loofbomen’ worden de bladeren met een duidelijk silhouet weergegeven met de namen erbij.
De natuurlijke kringloop
Welke dieren wonen in de verschillende bossen wereldwijd? En wat eten ze in het bos? Hoe slapen ze? Alle dieren komen aan bod, van klein tot groot. Ook worden de verblijfsplaatsen van deze dieren getekend en beschreven. Elk dier is belangrijk, wormen, kevers en nog kleinere diertjes zorgen ervoor dat het dode materiaal verteerd en zo dient als voedingsbodem voor nieuw leven. De kringloop van het bos leven wordt goed uitgelegd.
Eenvoudige uitleg
De teksten zijn kort, meestal acht, soms 16 regels lang. De tekeningen verhelderen en illustreren de teksten en vaak staat daarbij ook nog de naam van de soort. Er is veel praktische uitleg, zoals over het planten van een boom, en een woordenlijstje achterin met uitleg van moeilijk woorden zoals chlorofyl en ecosysteem.
Het boek is bedoeld vanaf 5 jaar. Vanaf die leeftijd is het een prachtig prentenboek. Iets ouder kunnen de kinderen zelf de informatieve teksten lezen, die in een wat kleiner lettertype zijn gedrukt, waarschijnlijk om alle ruimte te bieden aan de mooie plaatjes.
Vandaag besteld, morgen in huis!
Natuurbeschermers
De oorspronkelijke titel van het boek is Into the forest, Wander through our woodland world. De informatie is voor een belangrijk deel afkomstig van de Woodland Trust, een Britse organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen in het Verenigd Koninkrijk.
De makers Christiane Dorion en Jane McGuinness zijn echte natuurliefhebbers. Auteur Dorion groeide op in Quebec, Canada. Nadat ze was gepromoveerd op het gebied van milieueducatie, ontwikkelde ze een basisschoolprogramma voor het Britse Wereld Natuur Fonds. Tegenwoordig werkt ze samen met het Forum voor de Toekomst, een non-profitorganisatie voor duurzame ontwikkeling. Met haar boeken wil Christiane kinderen aanmoedigen om onze planeet te beschermen.
Illustratrice Jane McGuinness groeide op in Schotland. De natuur speelt altijd een belangrijke rol in haar werk.