Is jouw kind bang voor corona?

Update op 22 juni 2022
Kinderen kunnen erg bang zijn voor het coronavirus zoals dit meisje met mondmaster en teddybeer.

De wereld is in de greep van corona en dat doet iets met onze kinderen. Niet alleen in praktische zin, maar zeker ook psychisch. Hoe zorg je ervoor dat kinderen niet in angst gaan leven?

In angst leven is op het moment zelf niet prettig. Maar angst kan – als het zich ontwikkelt tot een angststoornis – ook op latere leeftijd gevolgen hebben. Kinderen met een angststoornis kunnen later een depressie ontwikkelen of verdovende middelen gaan gebruiken. Het aantal kinderen en jongeren met angstklachten die zo ernstig zijn dat ze deskundige hulp nodig hebben, verdubbelde sinds de coronacrisis van 8 naar 16 procent. Laten we voorkomen dat het coronavirus het leven van onze kinderen gaat beheersen en dat ze voortdurend in angst leven.

Hoe we omgaan met maatregelen, is ieders eigen keuze. Of je je kind laat inenten, of je het isoleert bij klachten, laat testen, een mondkapje laat dragen en heel vaak de handen laat wassen, het hangt af van jouw visie op gezondheid. De maatregelen die je neemt in het leven van je kind hebben in elk geval invloed op de beleving van het kind en kunnen medebepalend zijn voor angstgevoelens. Ongeacht jouw keuze, hoe beperk je nu eventuele angst van jouw kind voor Covid-19?

Vragen over corona

Er is veel onzeker. Net als bij klimaatverandering, ook zo’n enorm levensbedreigend probleem waar je als individu en zeker als kind weinig grip op lijkt te hebben. Ook in het geval van Covid-19 zijn er veel vragen waar volwassenen geen antwoord op hebben en kinderen al helemaal niet. Teveel vragen roepen angst op, kinderen willen rust en duidelijkheid, nog meer dan volwassenen.

Hier lees je enkele tips om met kinderen te praten over het coronavirus.

Als je wilt uitleggen wat het coronavirus is, kun je ze onderstaand filmpje (7-12 jaar) laten zien. Het is van vorig jaar en wat gedateerd. Ook ben je het misschien niet met alles eens, bijvoorbeeld met de anderhalve meter. Bekijk het en beslis of het iets is voor je kind.

 

Leg tot 12 jaar niet teveel uit. Teveel informatie, zeker als het slecht nieuws is, kan kinderen bang maken. Beantwoord vragen, wees duidelijk en eerlijk, maar ook terughoudend in de hoeveelheid. Als je iets van je kind vraagt, bijvoorbeeld handen wassen of in ellenboog niezen, dan hoef je niet steeds uit te leggen waarom. Kies je koers en vraag kinderen concreet bepaalde dingen te doen en te laten om ziek worden te vermijden. Dat is iets anders dan voorkomen. Het is net als met griep: het coronavirus is overal, voorkomen lijkt onmogelijk.

In dit boekje over het coronavirus (zelf uitprinten of online lezen) voor kinderen van 5-9 jaar wordt uitgelegd hoe het coronavirus zich verspreidt.

Omgaan met de onzekerheden van Covid-19

In onze maakbare samenleving lijken we een beetje verleerd om met onzekerheden in het leven om te gaan. Jaren terug was gezondheid(szorg) voor velen minder vanzelfsprekend dan nu. Voor kinderen is het heftig om met deze onzekerheden om te gaan, ze kunnen er nog minder mee dan volwassenen. Leg daarom je twijfels over maatregelen en oorzaken niet bij je kind neer.

Maakt je kind zich desondanks veel zorgen? Laat het veel praten. On onderstaande korte getekende video over het coronavirus vinden kinderen misschien herkenning. Het is gemaakt door twee Duitse wetenschappers. Kinderpsychologen Anke Klein en Annelieke Hagen lieten het vertalen naar het Nederlands met als doel angst en zorgen bij kinderen over het coronavirus te verminderen.

Positieve tips in tijden van corona

Stellen je kinderen jou veel vragen over corona? Probeer die dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Maar zeg rustig dat veel nog niet bekend is en dat jullie daarom voorzichtig doen, als je het antwoord ook niet weet. Leg de nadruk op wat jullie wel doen om je weerstand op peil te houden: gezonde voeding, vaak naar buiten voor vitamine D, lekker bewegen en overgewicht voorkomen.

Zorg ervoor dat er voldoende leuke momenten zijn gevuld met samen leuke dingen doen en spelen. Dat hoeft niet veel geld te kosten en kan heel eenvoudig zijn. Blijf samen leuke herinneringen maken en doe alsof er niets aan de hand is. Hoe? Kijk naar je kinderen, ze kunnen het als geen ander!

 

Fotocredit:
Foto meisje met mondmaster en beer door www.vperemen.com, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven