Hoe houd je herfstbladeren mooi?

Update op 26 januari 2023
Tips om herfstbladeren te bewaren

Herfst is de tijd om mooie bladeren te zoeken. Alleen jammer dat ze zo snel lelijk worden. Hoe houd je herstbladeren mooi? Ik geef je drie tips om herfstbladeren mooi te bewaren.

Bij een van de methodes duurt het een week voordat de bladeren klaar zijn. Alle manieren van conserveren moeten door volwassenen worden uitgevoerd.

De glycerinemethode

Eén manier is om de bladeren in een glycerine-wateroplossing te plaatsen. Hierdoor blijven je bladeren in goede staat en blijven ze relatief flexibel. Deze conserveringsmethode werkt omdat het natuurlijke vocht dat in de bladeren aanwezig is, wordt vervangen door de glycerine-wateroplossing. Hierdoor blijven de textuur en de vorm van het blad behouden.

Dit heb je nodig:

 • Glycerine
 • Water
 • Platte schaal of diep bord
 • Iets om de bladeren onder te dompelen
 • Bladeren

Zo doe je het:

Meng een deel glycerine met twee delen water. Je hebt voldoende nodig om de bladeren onder te dompelen, reken op ongeveer één beker.

Giet de oplossing in een platte schaal of diep, plaats de bladeren in de oplossing en zorg dat ze los van elkaar liggen. Leg dan iets op de bladeren, zodat ze ondergedompeld zijn. (Tip: gebruik twee stukjes piepschuim of hout.

Leg daar het blad op en giet er voldoende glycerineoplossing overheen zodat dit tussen de bladeren en het materiaal loopt. Leg dan het andere stuk hout of piepschuim op de bladeren en de oplossing. Nu kun je een zwaar voorwerp bovenop het bovenste stuk hout/piepschuim leggen zonder dat dit voorwerp in de oplossing komt.)

Houd de bladeren 2-6 dagen ondergedompeld in de oplossing.
Droog de bladeren dan voorzichtig met een papieren handdoek. Ze moeten zacht en buigzaam aanvoelen.

Bekijk hier de glycerinemethode:

De waspapieren persmethode

Een van de meest gebruikelijke manieren om bladeren te bewaren, is door ze tussen waspapier te drukken.

Dit heb je nodig:

 • Bladeren
 • Waspapier
 • Dunne handdoek of papier
 • Strijkbout
 • Strijkplank

Zo doe je het:

Plaats een blad tussen twee stukken waspapier.

Leg een handdoek of een stuk dik papier over het waspapier.

Druk op de handdoek of het papier met een warm strijkijzer om de vellen waspapier aan elkaar te hechten. Dit duurt ongeveer 2-5 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe vochtig het blad is. Als je klaar bent met één kant, draai je het blad om en doe je de andere kant.

Snijd het waspapier uit rond het blad en laat een klein randje waspapier achter zodat het blad goed ‘ingepakt’ blijft.

In plaats van de bladen uit te snijden, kun je ook het waspapier van de bladeren pellen, zodat er een waslaag achterblijft om de bladeren te beschermen. Probeer dit eerst op één blad om te zien of deze manier werkt.

De magnetronmethode

Dankzij de moderne technologie is er nog een andere manier om herfstbladeren te conserveren. Voor deze methode heb je een magnetron nodig.

Dit heb je nodig:

 • Verse bladeren die niet zijn uitgedroogd
 • Papieren handdoeken
 • Magnetronoven
 • Acrylspray

Zo doe je het:

Leg de blaadjes op twee papieren handdoekjes. En bedek ze met een papieren handdoek.

Stop de bladeren in de magnetron gedurende 30-180 seconden. Wees heel voorzichtig en let goed op. Bladeren die te lang in de magnetron zitten, kunnen vlam vatten. Hoe droger de bladeren, hoe minder tijd ze nodig zullen hebben. Bladeren die omkrullen als je ze uit de magnetron hebt gehaald, hebben er niet lang genoeg in gezeten.

Bladeren die verschroeid zijn, hebben er juist te lang in gezeten. Probeer dit voorzichtig uit en verleng de tijd eventueel met slechts een paar seconden per keer.

Laat de bladeren een dag of twee liggen en maak het af door acrylspray op beide zijden van de bladeren te spuiten.

Deze geprepareerde bladeren kun je goed gebruiken als je het bladermasker, de bladermandala, het bladschilderij of de bladfiguurtjes wilt maken uit deze blog met 7 x knutselen met herftsbladeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven