Herfst: knutselen met bladeren

Knutselen met herfst bladeren

Knutselen met blaadjes is leuk! Ik zocht online inspiratie om mooie dingen te maken met de prachtige herfstbladeren die we verzamelden tijdens onze boswandelingen. En ik vond veel leuke voorbeelden en creaties. De leukste tips deel ik hier met jou.

1. Bladermasker

Maak een bladermasker van karton en plak daarop gedroogde bladeren. Vergeet niet de bladeren van tevoren goed te drogen! Plak je ze vers en laat je ze drogen als ze er eenmaal op zitten, dan is het resultaat een masker met gekrulde bladeren.
Lees de instructies om dit bladermasker te knutselen hier op Smallfriendly.com.

2. Bladerpotje

Een glazen pot versierd met bladeren en een kaarsje erin geeft een mooie warme gloed. Echt voor de herfst! Let ook hier goed op dat je goed gedroogde bladeren gebruikt. Zorgvuldig drogen kost ongeveer twee weken. In de beschrijving staat dat je mod podge moet gebruiken (een soort lijm). Hier zie je hoe je dat zelf kunt maken. En lees op Gingerbreadsnowflakes.com hoe je de bladeren op het potje plakt.

3. Bladafdruk maken

Wat erg leuk is en niet al te ingewikkeld, is een afdruk maken met vetkrijt van gevallen bladeren. Leg een blad onder een vel papier en strijk erover met een of met kleurtjes. Om ervoor te zorgen dat de bladeren niet verschuiven, kun je het blad met drafting tape vastplakken aan het vel papier. Je kunt de gekleurde bladeren uitknippen en op een zelfgemaakte grote kartonnen boom plakken. Bekijk een voorbeeld daarvan op Mykidsmake.com.

4. Blafafdruk in verf

Een andere manier is om een blad in te smeren met verf en vervolgens op een vel papier af te drukken. Je kunt verschillende kleurtjes verf gebruiken. Fascinerend vond ik om te ontdekken dat een blad zelf ook de vorm van een boom in zich heeft. Kijk hier hoe dat eruit ziet. Krijg de jongens in beweging door de kleuren uit de bladeren te slaan met een hamer.

In onderstaand filmpje zie je hoe dat moet.

5. Bladermandala

Nog een lege plek op de muur? Maak dan deze mandala die je vastzet met plakgum zoals Mounting Putty of Blu Tack. De bladeren kun je eerst mooi versieren en behandelen met doorzichtige lijm, zodat ze langer mooi blijven. Meer manieren om bladeren te conserveren, vind je hier.

Op Artfulparent.com vind je een uitgebreide handleiding voor de mandala. Je kunt ze natuurlijk ook op papier maken, voorbeelden daarvan vind je op Childinharmony.com.

6. Bladfiguurtjes knutselen

Erg leuk is om van bladeren dieren te maken. Door deze activiteit leren kinderen echt naar de vormen en kleuren van de bladeren kijken. Mooie voorbeelden van bladdieren zie je op Myowlbarn.com. Je kunt natuurlijk ook zelf de basis tekenen en bladeren gebruiken om het af te maken. Zoals esdoorbladeren voor de vleugels van een getekende vlinder of een beukenblad voor het schild van een  schildpad met potlood of pen.

7. Doorzichtig bladschilderij

Voor de iets oudere kinderen die al meer kunnen, is dit een leuk idee: bladeren of bloemen in een zwevend lijstje. Daar zit natuurlijk folie in, maar het lijkt net alsof blad en bloem zweven. Erg mooi om voor het raam te hangen of cadeau te geven! Het is gemakkelijker dan je denkt, kijk op Alanajonesmann.com voor de instructies.

Je kunt ook twee goedkope lijstjes gebruiken en daar het glas uithalen. Kijk hier hoe je dat kunt doen.

Veel plezier met het maken van prachtige kunstwerken met de kinderen. En niet te vergeten, het samen verzamelen van de mooiste bladeren.

De foto is afkomstig van Smallfriendly.com.

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Goede voornemens 2018: meer aandacht, minder mobiel - Ouders van nature - januari 5, 2018

    […] Knutselen is geweldig en heel belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit en motoriek. En ook weer voor de eerder genoemde gehechtheid door de aandacht die je geeft. Ik ben er niet zo handig in, maar internet biedt uitkomst! Je vindt er talloze voorbeelden om na te bootsen. Zoals deze knutsels van herfstbladeren. […]

Geef een reactie

error: Content is protected !!