Herfst: 7 ideeën om te knutselen met bladeren

Update op 26 januari 2023
Creatief met herfst bladeren

Knutselen met bladeren is zo leuk! Ik zocht online inspiratie om mooie dingen te maken met de prachtige herfstbladeren die we verzamelden tijdens onze boswandelingen. De leukste tips deel ik hier met jou.

1. Bladermasker

Knip een een masker uit van karton met gaten waardoor de kinderen kunnen kijken. Daarop plak je met lijm gedroogde bladeren. Vergeet niet de bladeren eerst goed te drogen! Goed droog zijn bladeren meestal na een week of twee. Want plak je ze vers en laat je ze drogen als ze er eenmaal op zitten, dan is het resultaat een masker met gekrulde bladeren.

Begin met de grootste bladeren aan de buitenkant en werk langzaam naar binnen toe eindigend met de kleinste bladeren.

Je kunt er zelfs een dierenmasker van maken, zoals dit leuke vossenmasker.

Maak gaatjes aan weerskanten van het masker en rijg aan elke kant een touwtje door. Zo heb je twee touwtjes om aan de achterkant van het hoofd vast te maken.

2. Bladerpotje

Een glazen pot versierd met bladeren en een kaarsje erin geeft een mooie warme gloed. Een leuk idee voor de herfst! Let ook hier goed op dat je goed gedroogde bladeren gebruikt (ongeveer twee weken drogen). Zorgvuldig drogen kost ongeveer twee weken. In de beschrijving staat dat je mod podge moet gebruiken (een soort lijm). Hier zie je hoe je dat zelf kunt maken.

Smeer een schone glazen pot, bijvoorbeeld een jampot, in met de mod podge. Gebruik daarvoor een dikke platte penseel. Dan druk je de bladeren erop en schuif je ze op de plek waar je ze wilt hebben. kies voor lichte bladeren die licht doorlaten. Met donkere bladeren kun je accenten aanbrengen.

Je kunt de bladeren elkaar laten overlappen, maar niet teveel, want dan schijnt er geen licht meer doorheen. Terwijl je de mod podge blijven smeren terwijl de de bladeren plakt. Stip de open plekjes als alle bladeren erop zitten extra aan met de mod podge. Dat is mooier dan strepen.

Laat de pot goed drogen en smeer deze dan nog eens in met de mod podge. Opnieuw laten drogen een paar uur lang of een nacht en dan de pot inspuiten met kleurloze acrylspray. Kaarsje erin en je hebt heel sfeervolle lichtjes in huis!

Hier zie je een uitgebreide tutorial:

3. Bladafdruk maken

Wat erg leuk is en niet al te ingewikkeld, is een afdruk maken met vetkrijt van gevallen bladeren. Leg een blad onder een vel papier en strijk erover met een of met kleurtjes. Om ervoor te zorgen dat de bladeren niet verschuiven, kun je het blad met schildersplakband vastplakken aan het vel papier.

Helemaal mooi wordt het als je meerdere (herfst)kleurtjes gebruikt!

Je kunt de gekleurde bladeren uitknippen en op een zelfgemaakte grote kartonnen boom plakken. Bekijk hieronder het filmpje voor een leuk voorbeeld.

4. Bladerafdruk in verf

Een andere manier is om een blad in te smeren met verf en vervolgens op een vel papier af te drukken. Je kunt verschillende kleurtjes verf gebruiken. Fascinerend vond ik om te ontdekken dat een blad zelf ook de vorm van een boom in zich heeft. Kijk hier hoe dat eruit ziet.

Krijg de jongens in beweging door de kleuren uit de bladeren te slaan met een hamer. De bladeren leg je dan tussen twee lapjes stof.

In onderstaand filmpje zie je hoe dat moet.

5. Bladermandala

Nog een lege plek op de muur? Maak dan een mandala die je op de muur vastplakt met plakgum (plakkussentjes). De bladeren kun je eerst behandelen met doorzichtige lijm, zodat ze langer mooi blijven. Lees meer over manieren om bladeren te conserveren.

Een mandala maken van herfstbladeren kan een manier zijn om in de herfstvibe te komen. Hier zie je een mooi voorbeeld van een mandala met bladeren, noten en bloemen op de grond.

Je kunt de mandala ook op transparant papier plakken en als raamhanger gebruiken. Voorbeelden daarvan vind je op Childinharmony.com.

6. Bladfiguurtjes knutselen

Erg leuk is om van bladeren dieren te maken. Door deze activiteit leren kinderen echt naar de vormen en kleuren van de bladeren kijken. Wat voorbeelden zie je hier:

Je kunt natuurlijk ook zelf de basis tekenen en bladeren gebruiken om het af te maken. Zoals esdoorbladeren voor de vleugels van een getekende vlinder of een beukenblad voor het schild van een  schildpad met potlood of pen.

7. Doorzichtig bladschilderij

Voor de iets oudere kinderen die al meer kunnen, is dit een leuk idee: bladeren of bloemen in een zwevend lijstje. Daar zit natuurlijk glas in, maar het lijkt net alsof blad en bloem zweven. Erg mooi om voor het raam te hangen of cadeau te geven! Kijk hieronder voor de instructies:

Je kunt hiervoor gedroogde  bladeren en bloemen gebruiken, maar ook geconserveerde bladeren.

Veel plezier met het maken van prachtige kunstwerken met de kinderen. En niet te vergeten, het samen verzamelen van de mooiste bladeren.

Wil je weten hoe je bladeren goed houdbaar maakt? Lees dan deze blog over het conserveren van bladeren!
De foto is afkomstig van Smallfriendly.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven