9 tips voor focus in een druk gezinsleven

Update op 27 januari 2023

Ik moest er even over nadenken, maar mijn belangrijkste goede voornemen is focus. Hoe krijg je dat? En waarop eigenlijk?

12 ambachten, 13 ongelukken. Of laatbloeier. Homo universalis mag ook, dat klinkt heerlijk alomvattend. Met kiezen heb ik altijd moeite gehad. Zoveel leuke dingen die je kunt doen, zoveel mogelijkheden in onze wereld.

Ik begon als journalist en fotograaf, werd toen communicatieadviseur terwijl de voorliefde voor natuur en duurzaamheid bleef.

De liefde voor kinderen was er ook altijd al en groeide toen ik zelf moeder werd. Ik besloot met kinderen te gaan werken in de natuur en werd NatuurWijzer en pedagogisch medewerker. Mijn visie op opvoeden, affiniteit met buitenspelen en gezonde voeding schreef ik op in dit magazine.

Het thema voeding werd belangrijk en ik startte een scheurkalender met (duurzaam) vegan recepten voor mensen die de eerste stap zetten naar plantaardige voeding. En omdat ik het belangrijk vind dat kinderen weten waar voedsel vandaan komt, startte ik een online moestuincursus met ondersteuning bij ontwerp en aanleg van de moestuin voor ouders, kinderopvang en onderwijs. Zo’n moestuin is tegelijkertijd ook een mooie omgeving om kinderen te leren over natuur en duurzaamheid.

Inmiddels ben ik erachter dat ik gek ben op drie dingen: kinderen, natuur/voeding en communicatie. Ik focus me nu op de scheurkalender, de moestuincursus en dit online magazine. Dat is nog best veel volgens sommigen, maar ik heb al heel veel geschrapt en er is overlap.

Ik ben zo benieuwd: hoe breng jij focus aan in je werkzaamheden als dit er verschillende zijn?
Laat het me hieronder weten!

Focus met een druk gezinsleven

Laatste schreef ik over het belang van goede voornemens of eigenlijk het stellen van doelen voor kinderen, maar ook ik heb goede voornemens. Ik wil meer focus.

Maar focus is niet altijd gemakkelijk. Ook in het dagelijks leven is alles interessant en word ik soms afgeleid terwijl ik echt even door wil. Toch wil ik meer focus.

Focus als ik werk.

Focus als ik aan het koken ben.

Focus als ik met mijn kind praat.

Focus als ik wandel met de hond (dat is nog het gemakkelijkst).

Focus als ik met een vriendin bel.

Focus als ik bedenk wat we vanavond gaan eten.

Focus als we eten.

Als drukke moeder moet je veel schotels laten draaien en continu schakelen. Door te combineren en vooruit denken probeer je efficiënt te werken en je moet je voortdurend verplaatsen in anderen. Dat maakt het behoorlijk lastig om te focussen!

Ik vergeet dan ook nogal veel, maak soms rare zinnen (best hilarisch) en start met iets terwijl ik al met iets anders bezig was. Ik ben chaotisch (en creatief!) van aard, maar het mag iets minder vermoeiend. Dus zocht ik de beste tips voor drukke moeders om meer focus aan te brengen in het dagelijks leven. Omdat met meer toewijding, meer concentratie je uiteindelijk meer resultaat behaalt. Hier komen ze:

Doelen stellen

Bepaal wat je die dag voor elkaar wilt krijgen of wat je in elk geval wilt doen met je kind. Maak daar tijd voor vrij met een reële tijdsplanning. Ikzelf ben daar geen ster in , maar hé, al doende leert men 😉

Motiveer jezelf

Voor focus is het belangrijk dat je gemotiveerd bent. En ben je dat niet, dan word je het maar. Er is een reden dat je iets doet, het levert je voordelen op. Achterhaal deze en herhaal ze als een mantra. Het houdt je bij de les.

Deel je tijd in

Ik hak mijn dag altijd van tevoren in stukjes voor de verschillende taken die ik heb. Het is fijn als je een duidelijke begin- en eindtijd hebt voor de dingen die je doet. En als je een wekker zet die afgaat op de eindtijd, hoef je ook niet steeds op de klok te kijken en je je overgeven aan de activiteit van dat moment. Focus!

Weersta verleidingen

Zet het geluid van je telefoon (en je computer of laptop) uit als je hiermee niet direct iets hoeft te doen. Weersta de verleiding om even tussendoor iets anders zoals een wasje te doen (tenzij je kind is gevallen en een pleister nodig heeft), probeer één ding tegelijk te doen.

Verleidingen weerstaan is een discipline die je kunt trainen. Het helpt als je de dingen waar je het minste zin in hebt het eerst doet. Dan is je wilskracht nog het grootst.

Wel of niet multitasken?

Voor mij persoonlijk werkt het niet, prikkels genoeg hier trouwens, maar uit onderzoek blijkt dat als je iets doet waarbij je hersenen te weinig worden uitgedaagd, je brein iets erbij gaat zoeken. De prefrontale cortex – een gebied in de hersenen dat verantwoordelijkheid is voor het plannen en analyseren van nieuwe informatie – is namelijk altijd op zoek naar nieuwe prikkels. Werkt het bij jou ook zo, dan zou het verhogen door het aantal prikkels je juist een betere focus kunnen opleveren.

Je kunt het spannend maken voor je brein op een aantal manieren:

Multitasken zodat je brein voldoende prikkels krijgt. Kies dan wel voor een gemakkelijke taak voor het brein erbij, zoals het luisteren naar muziek. Herkenbaar voor sommigen die graag op die manier studeerden.

Sneller werken zodat je geconcentreerd moet blijven.

De taak zelf interessanter maken door deze aan te passen. Hang je de was op, probeer het dan op kleur te hangen. Klinkt stom, maar zelf zo’n uitdaging schijnt te werken.

Haal de deadline naar voren. Zo sta je meer op scherp (= focus). Héél herkenbaar, deze laatste! Ik haal hem niet dichterbij, door uitstel komt hij vanzelf en heb ik hyperfocus nodig deze te halen 😀

Neem pauzes

Niemand kan een dag lang gefocust zijn. Neem pauzes en geef je brein de ruimte af en toe even af te dwalen. Zo kun je geestelijk uitrusten, even afstand nemen en de dingen weer op een rij zetten. Neem ook de tijd even te zitten of juist even te bewegen.

Beloon jezelf

Jezelf belonen na een vervelende klus of als je een doel hebt behaald, helpt ook. Dat hoeft niet direct met de snoeppot, want dan straf je je zelf eerder dan dat je beloont, maar kan ook door iets leukers te gaan doen.

Concentratieoefeningen

Door concentratieoefeningen te doen, leer je je beter focussen. Oefeningen in focus zeg maar. Eten met niets anders in gedachten dan het eten op je bord (dit lukt dus alleen met kind op school of de kinderopvang). Of wandelen met de hond met alleen de hond in gedachten. Ook leuk voor de hond!

Eet, slaap en denk gezond

Ongezonde voeding, te weinig slaap, het heeft invloed op je focus. En teveel negatieve gedachten halen je je ook uit je concentratie. Positieve gedachten dragen je. En dragen energetisch ook gedeeltelijk bij aan de totstandkoming van je toekomst, daar geloof ik in.

Visualiseer

Ook visualiseren helpt om je doelen te halen. Mentaal en energetisch. Door te visualiseren leer je jezelf ook beter focussen, omdat je precies weet wat er moet gebeuren.

Met mijn focus is het nu gedaan geloof ik. Tijd om samen met de hond te wandelen!

Lees ook de 23 manieren om een relaxte ouder te zijn!
Foto door Chevanon Photography via Pexels 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven