Help kinderen bij goede voornemens

Update op 30 december 2023
Kinderen kunnen ook goede voornemens hebben

Goede voornemens hebben, lijkt alleen iets voor volwassenen. Niets is minder waar. Goede voornemens hebben, betekent doelen stellen. Ze geven je leven richting. Dat geldt ook voor kinderen. Hoe help je kinderen goede voornemens te formuleren?

Je kunt denken dat goede voornemens geen zin hebben, omdat ze toch vaak niet worden nagekomen. Maar je kunt het ook anders bekijken.

Goede voornemens geven richting

Het is belangrijk om af en toe de mallemolen van het leven te stoppen en te bekijken waar je nu eigenlijk naartoe wilt. Anders drijven we gewoon doelloos rond … als een blad dat wordt meegesleept in een snel bewegende kreek. We laten andere mensen ons schema en onze richting dicteren, in plaats van de leiding te nemen over ons eigen leven.

Doelen stellen kun je wekelijks doen, aan de eettafel, dagelijks aan het ontbijt (‘Wat gaan we doen vandaag?’), maar ook eens per jaar. Oud en nieuw – een nieuw begin – is een goed moment om je koers opnieuw te bepalen. Volwassenen kunnen kinderen daarbij helpen.

3 manieren om goede voornemens te delen

Je kunt je goede voornemens voor jezelf houden. Maar als je ze uitspreekt, is dat een stimulans ze ook echt na te komen. Bovendien leef je voor hoe je dat doet, als je ze deelt met je kinderen, doelen stellen en aan jezelf (willen) werken.

Hier zijn 3 manieren om er een gezellige middag of avond van te maken en gezamenlijk de goede doelen te bespreken.

Alle goede voornemens in een pot

Knip stukjes papier in een formaat dat groot genoeg is om er een paar zinnen op te schrijven. Pak een aantal pennen en vraag alle gezinsleden om aan tafel te gaan zitten. Moedig nu iedereen aan om 3-5 doelen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Dit kunnen school- of werkgerelateerde onderwerpen zijn, het mag over de omgang met vrienden of familieleden gaan, over sport, hobby’s, reizen, iets nieuws proberen … alles mag!

Jonge kinderen kun je helpen door samen antwoorden te bedenken op vragen als: Wat zou je willen doen in het nieuwe jaar? Wat zou echt speciaal zijn? Of je kunt ze tekeningen laten maken.

Zijn alle briefjes klaar? Dan kun je je bedoelingen aan elkaar voorlezen en de briefjes daarna opvouwen en in een doos of pot bewaren. Je kunt ze er tot het einde van het jaar in laten, of elke 3 maanden of halverwege het jaar nog eens lezen. Op dat moment kun je voornemens die niet voor je werken eruit halen en nieuwe toevoegen. Een kwestie van je doelen bijstellen.

Goede voornemens in een kringgesprek

Vind je briefjes wat omslachtig? Dan kan je er ook voor kiezen om de goede doelen samen te bespreken. Nodig alle gezinsleden en/of vrienden uit in de woonkamer en vraag hen om een comfortabele plek op een stoel of bank te vinden. Vorm zo een cirkel. Iedere aanwezige kan één intentie of doel kiezen en dit uitleggen aan de rest van het gezin. Daarna is de volgende persoon aan de beurt. Zo ga je de cirkel rond totdat iedereen klaar is.

Als je jongere kinderen hebt die moeite hebben om te luisteren, gebruik dan een (mooi versierde) praatstok of een steen die wordt doorgegeven aan de persoon die spreekt. De persoon die het voorwerp vasthoudt, is de enige die mag praten. De rest moet op dat moment aandachtig luisteren. Meteen een goede luisteroefening!

Goede voornemens op een poster

Zoek een groot posterformaat stuk papier of en een plek in je huis waar iedereen bijeen kan komen. Geef iedereen een andere kleur pen. Iedereen krijgt de kans om een doel of intentie voor het jaar op te schrijven op de poster. Blijf de kring rondgaan tot het papier volledig bedekt is of de ideeën opraken.

Hang de kleurrijke poster op. Elke keer als je er langsloopt, wordt je herinnerd aan het krachtige en gezellige moment van samen doelen stellen.

Kinderen leren keuzes maken

Bij alle drie de opties kun je halverwege het jaar voornemens schrappen die niet (meer) bij je passen en er eventueel nieuwe voornemens voor in de plaats stellen. Richting geven, doelen stellen, hoeft niet maar één keer per jaar. Het gaat erom dat je bewust de touwtjes in handen neemt.

Door samen voornemens te bespreken en op te schrijven, integreer je deze in de levens van de kinderen. Zo wordt het steeds gemakkelijker en natuurlijker voor ze doelen te stellen. Daarmee ontwikkelen ze een belangrijke vaardigheid om zelf richting te geven aan hun eigen leven. Om bewust keuzes te maken en daarvoor te gaan. Iets waar ze als volwassenen van zullen profiteren.

Ik wens je een gelukkig en gezond 2024 !!

Bekijk ook mijn goede voornemens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven