11 buitenspeeltips voor de winter

Update op 23 januari 2023
Ook met deze buitenspeeltips voor de winter met je kinderen goed aankleden.

jongetje_buitenspelen_winter_skipak

Het is ijskoud en veel kinderen kruipen lekker bij de kachel. Toch is het goed als kinderen dagelijks buitenspelen. In deze blog geef ik je daarom 11 buitenspeeltips voor de winter.

Zorg er in elk geval voor dat kinderen goed zijn aangekleed. Dat betekent een skibroek of onder een gewone broek een thermobroek of wollen maillot. Misschien een extra paar sokken en warme winterlaarzen. Sportschoenen of regenlaarzen zijn als het erg koud is niet warm genoeg.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar ik maakte het als NatuurWijzer regelmatig mee dat kinderen die een paar uur met me op pad gingen het koud hadden, omdat ze geen passende of onvoldoende kleding aan hadden.

Tips voor buitenspelen in de winter

Een muts is heel belangrijk. Want via je hoofd verlies je veel warmte. Een sjaal en warme handschoenen zijn onmisbaar. Kinderen die goed gekleed zijn in de winter, hebben echt geen last van de kou. Zeker als je ze lekker laat bewegen. Ik geef je wat buitenspeeltips voor de winter om met ze te doen.

Zoals bellenblazen. De bellen worden ijsbellen. Erg mooi om te zien!

En dit zijn de andere 11 buitenspeeltips voor de winter:

 1. Maak een vuurtje om marshmellows te roosteren of aardappels poffen. Echt winters en als je een verhaal rond het vuur vertelt, wordt het helemaal een winterfeestje.
 2. Maak voer voor de vogels, die hebben het hard nodig. Pindaslingers, vetbollen maken, de vogels zijn er gek op. Vogelvoer maken kun je binnen doen, maar je kunt ook een tafeltje buiten zetten met benodigdheden voor vogelvoer.
 3. Picknicken in de winter? Dat is leuk! Neem een thermoskan warme chocomelk mee, een warme deken om op te zitten en zoek een beschut plekje op. Kleed je natuurlijk ook goed aan.
 4. Markeer de route die je loopt door kunstzinnige stenenhoopjes te maken. Of kijk welke stenen je vindt met de apps die ik noem in de blog over spelen met stenen. Je kunt ook stenen mee naar huis nemen om een kunstwerk van stenen te maken.
 5. Maak een parcours van tafels, stoelen, hoepels en laat de kinderen springen, rennen, rollen en rondjes draaien. Zo worden ze lekker warm.
 6. Doe de avond van tevoren water in ballonnen en laat die in een nacht opvriezen. De volgende dag prik je de ballonnen kapot en heb je ijsbowlingballen om mee te kegelen. Kan alleen als het goed vriest!
 7. Doe een sneeuwbalgevecht met opgerolde sokken als er geen sneeuw ligt. Zo hebben jullie toch (nep)sneeuwpret. Wie is het vaakst geraakt? Een voordeel is dat je elkaar zo geen pijn doet.
 8. Als de aarde wat vochtig is, ga dan zoeken naar dierensporen. Met een zoekkaart kun je uitvinden van welk dier het is. Eventueel maak je met behulp van gips een afdruk van het dierenspoor.
 9. Maak een composthoop, handig voor de moestuin, klein of groot. Daarvoor hoef je niet per se een speciale compostbak te kopen. Maak er zelf één met strobalen of door een gat te graven. Leer kinderen hoe je bruine en groene lagen maakt en wat je erin kunt verwerken (onder meer etensresten).
 10. Raap rommel op. Dat kan met prikstokken, ik heb er een paar gekocht om af en toe vuil te rapen met kinderen. Je kunt er een wedstrijd van maken: wie vindt iets groots of juist heel kleins? Vind nu iets roods, blauws, enz. De wereld wordt er schoner van, je vindt de gekste dingen en kinderen leren dat afval op straat of in de natuur gooien eigenlijk heel stom is.
 11. Doe één van de tien renspelletjes die ik eerder beschreef. Bewegen is belangrijk met dit weer.

Als je zoekt onder Spelen op Ouders van Nature vind je nog veel meer buitenspeelideeën. Zelf nog tips? Deel ze hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven