Vegan appelflappen en bananenbeignets

Update op 1 oktober 2022
Bananenbeignets oud en nieuw

Wil je met Oud en Nieuw iets anders op tafel dan oliebollen? Bak dan in een uurtje deze lekkere vegan appelflappen, bananenbeignets of sneeuwballen met chocoladesaus.

Gemakkelijk te maken en om je vingers bij af te likken! Ik koos voor vegan recepten, omdat deze net zo lekker zijn en minder schadelijk voor de natuur en dier.

Appelbeignets zelf bakken

Vegan appelflappen

Wat heb je nodig?

  • 125 gram bloem
  • 2 tot 2,5 dl lauwe rijstemelk of amandelmelk
  • 10 gram gist
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 2 eetlepels lijnzaad 5 minuten geweekt in 1 eetlepel water (in plaats van een ei)
  • 5 stevige appels
  • stevia of palmsuiker
  • kaneel

Hoe maak je ze?

Maak een glad beslag van de bloem met een beetje zout, ruim 1 dl melk en een beetje stevia of palmsuiker. Voeg daarna de rest van de melk toe. Laat dit afgedekt op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Schil in die tijd de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Maak dan in een diepe pan de olie dampend heet. Zet de warmtebron dan wat lager. Dompel de appelschijven in het deeg. Laat ze vervolgens met een vork in het hete vet glijden en bak ze bruin en knapperig.

Laat de appelbeignets in een vergiet uitlekken en serveer ze met kaneel en palmsuiker of ahornsiroop.

Recept voor bananenbeignets

Bananenbeignets

Wat heb je nodig?

  • 100 gram bloem
  • 1,5 tot 2 dl amandelmelk of rijstemelk
  • 2 eetlepels lijnzaad 5 minuten geweekt in 1 eetlepel water (in plaats van een ei)
  • 10 gram gist
  • snufje zout
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 4 bananen

Hoe maak je ze?

Haal de bananen uit hun schil en snijd ze in de lengte door. Daarna nog een keer in de breedte, zodat je van elke banaan 4 beignets kunt maken.

Maak een glad beslag van de bloem met een beetje zout, ruim 1 dl melk en een beetje stevia of palmsuiker. Voeg daarna de rest van de melk toe. Laat dit afgedekt op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Maak dan in een diepe pan de olie dampend heet. Zet de warmtebron dan wat lager. Dompel de stukken banaan in het deeg. Laat ze vervolgens met een vork in het hete vet glijden en bak ze bruin en knapperig.

Laat de bananenbeignets in een vergiet uitlekken en serveer ze met kaneel en palmsuiker of ahornsiroop.

Meer vegan inspiratie? Kijk dan naar Lekker Plantaardig!

Sneeuwballen met chocoladesaus

Behalve appelflappen en bananenbeignets kun je ook deze ´sneeuwballen´ maken. Ze verschillen van oliebollen door de afwezigheid van bloem, rozijnen en krenten.

Wat heb je nodig?

Voor de sneeuwballen:

  • 1,5 dl water
  • 30 gram volle margarine
  • 100 gram gezeefde bloem
  • 4 eetlepels water + 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder (in plaats van 2 eieren)
  • een snufje zout
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 0,5 liter chocoladesaus

Voor de chocoladesaus:

  • 0,5 liter amandelmelk of rijstemelk
  • 20 gram cacao
  • 35 gram palmsuiker of stevia
  • 20 gram maïzena

Recept voor chocoladesaus

Hoe maak je ze?

De sneeuwballen:

Breng de het water aan de kook met de boter en wat zout.. Strooi er vlug de gezeefde bloem in, zet de warmtebron uit en roer net zolang totdat het deeg als een droge bal van de pan loslaat.

Neem dan de pan van de warmtebron en laat het mengsel iets afkoelen. De 4 eetlepels water en 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder roer je goed door totdat het geleiachtig is. Dat mengsel roer je vervolgens door het deeg. Roer totdat het deeg glad is. Roer dan nog 5 minuten zodat het deeg mooi luchtig wordt.

Maak de olie heet, maar niet zo heet als bij bovenstaande twee recepten. Laat het deeg in kleine ballen met behulp van twee lepels in de hete olie glijden. Laat de ballen uitrijzen en bak ze gaar en goudbruin op een middelmatige temperatuur. Dit doe je ongeveer 5 minuten.

Daarna pak je de sneeuwballen met een schuimspaan of frituurlepel uit de pan. Laat ze in een vergiet uitlekken en leg ze op een schotel. Serveer ze met chocoladesaus die je er apart bij zet. De ballen kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

De chocoladesaus:

Breng het grootste gedeelte van de melk aan de kook op een hoge temperatuur. Meng dan de rest van de elk met de maïzena, de palmsuiker of stevia tot een glad papje. Giet dit al roerende in de kokende melk, zet de warmtebron laag en laat goed doorkoken. Laat de saus dan afkoelen terwijl je af en toe roert om velvorming te voorkomen.

Toch liever oliebollen in plaats van appelflappen en bananenbeignets? Lees dan dit oliebollenrecept!

Fotocredits:
Appelbeignets, Franklin Heijnen (licentie) – gebakken banaan, Wajakemek/Rashdanothman (licentie) – chocoladesaus, Fotosearch

3 gedachten over “Vegan appelflappen en bananenbeignets”

  1. Dag,
    Ik vind het jammer dat in uw veganistische recept voor appelflappen honing voorkomt, terwijl u zelf reeds aangeeft dat je ook ahornsiroop kunt gebruiken. Waarom dan toch een product van dierlijke afkomst aanraden?

  2. Pingback: De lekkerste oliebollen zijn veganistische oliebollen - Ouders van nature

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven