9 tips voor milieubewuste kinderen

Update op 26 januari 2023
Hoe breng je kinderen milieubewustzijn bij?

Shoot! Dit jaar is de aarde al op 10 mei verbruikt als we allemaal als een Europeaan zouden leven. Overshoot Day dwingt ons beter met de aarde om te gaan. Hoe maken we van onze kinderen milieubewuste kinderen?

Earth Overshoot Day is de dag van het jaar waarop de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen en voeding heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd kan geven en aan geproduceerde afvalstoffen kan verwerken. Vanaf dat moment vragen we dus meer van de aarde dan zij aankan.

Vorig jaar lag de datum waarop we meer wereldbollen nodig hadden dan er zijn op 1 augustus. D.w.z., als we ons mondiale verbruik delen door alle wereldburgers, dus inclusief een heleboel Afrikanen die noodgedwongen uiterst milieuvriendelijk zijn.

Rekenen we op Europees niveau, dus doen we net alsof alle wereldburgers net zo leven als een Europeaan, dan hebben we de aarde in 2019 al op 10 mei op verbruikt. Welke rekensom je ook maakt, duidelijk is dat het zo niet langer kan doorgaan. Laten we de volgende generatie leren anders om te gaan met de volgende thema’s:

Afval scheiden

Als je boodschappen doet let je op verpakking. Liever niet en als het er dan toch omheen zit, is het opnieuw te gebruiken. Dan moet het wel gescheiden worden. Hoe stimuleer je milieubewuste kinderen hieraan mee te doen?

Plaats in je keuken vijf aparte afvalbakken met elk een eigen kleur voor papier, PMD (plastic/metaal/drinkpakken), glas, gft en de rest. Als je op de bakken een plaatje plakt van wat erin moet, is het aardig duidelijk. Oefenen in afval scheiden kunnen jullie met dit leuke online spelletje voor kinderen.

Beter warme sokken dan verwarming hoger zetten

Zuinig met energie

Licht aan laten, verwarming een graadje hoger als het wat frisser wordt, het zijn allemaal gewoontes die anders moeten. Geef zelf het goede voorbeeld en trek eerst een trui en sloffen aan als je het koud hebt. Geef je kinderen een lekker huisvest of -pak en een paar leuke vilten, warme sloffen (pas op met wol wat veel dierenleed veroorzaakt).

En kies daarnaast voor de duurzaamste energieleverancier.

Ga goed om met natuur

Natuurlijk gooi je geen afval niet in de natuur weg, maar bedenk je ook wat ballonnen met natuur doen. En dat geldt dus ook voor ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen van latex (lees de link maar).

Leer je kinderen over natuur, ga met ze naar buiten (kan ook een park zijn), doe spelletjes en vertel erover.

Zijn jouw kinderen graag actief in de natuur? Bij het Wereld Natuur Fonds kun je als je tussen 3 en 6 jaar bent WNF-Bamboekidsz worden en een WNF Ranger als je tussen de 6 en 12 jaar bent. Je krijgt dan veel informatie over de natuur wereldwijd en wordt beschermer van de natuur.

Als je lid wordt van Oerrr van Vereniging Natuurmonumenten krijg je tips en tools om buiten te spelen en onderzoek te doen. En je kunt mee met de boswachter. Ook als jeugdlid van een van de Provinciale Landschappen ontvang je vaak leuke zoekkaarten en kinderwandelboekjes.

Met het IVN kun je meewerken met de boswachter tijdens beheerdagen.

Een kind dat veel in de natuur is, gaat van natuur houden en wil het als volwassene beschermen, zo blijkt uit onderzoek.

Bovendien is buitenspelen gezond voor kinderen.

Duurzame voeding

Leer je kind geen eten weg te gooien. Laat het zelf opscheppen zodat je kind leert inschatten hoeveel hij op kan.

Eet biologisch of teel zelf biologische groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen de waarde van voeding leren als ze het zelf telen, maar ook dat ze gezonder gaan eten, en dat is toch ook weer mooi meegenomen!

Eet wat vaker vegetarisch, want vlees is slecht voor het milieu. Leer jouw kind hoe lekker eten zonder vlees kan zijn.

Veganistische recepten zijn door de diversiteit aan ingrediënten vaak ook erg lekker. Ook zuivel, dus melk, vla, yoghurt en kaas, belast het milieu enorm. Probeer eens een veganistisch recept.

Wees zuinig met water

Dat is soms een lastige. Met water spelen is zo leuk en in bad gaan ook. Maar een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Leer kinderen daarom dat een douche ook lekker is en dat je dat beter niet te lang doet (max. 5 minuten).

Je kunt een waterbesparende douchekop kopen. Kies dan voor een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Dat scheelt ten opzichte van een extra grote regendouchekop maar liefst 60% water!

Speelgoed

Vaak beperk je liever de hoeveelheid speelgoed voor kinderen, want hoe meer keus, hoe lastiger het voor kinderen is om rustig te spelen. Ze worden teveel afgeleid en geprikkeld door ander speelgoed om hen heen.

Speelgoed hoeft niet nieuw te zijn, wel is het fijn als het lang meegaat. Koop liefst geen goedkoop spul dat vaak gemaakt wordt in lagelonenlanden en plastic speelgoed met chemische weekmakers. Bij de speel-o-theek, in de meeste gemeenten aanwezig, kun je elke week nieuw speelgoed mag lenen.

Kleding

Koop tweedehands kleding. Let erop bij nieuwe kleding dat het milieuvriendelijk geproduceerd is, lang meegaat en onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Duurzame kledingmerken gebruiken vaak bio-katoen, bamboe, zijde of hennep. Dat is duurzamer dan kunststof en diervriendelijker dan wol. Bijkomend voordeel is dat deze materialen heel fijn aanvoelen.

Dergelijke kleding is vaak wat duurder, maar er komt geen plastic in het milieu wat bij kunststof kleding wel het geval is. En de kleding gaat lang mee.

Huisdieren en milieu

Huisdieren zijn goed voor kinderen. Maar wist je dat je zelfs bij het houden van huisdieren op het milieu kunt letten? Zo kun je:

  • Tweedehands spullen kopen voor je huisdier (hok, krabpaal, aquarium);
  • beter plantenetende dieren houden dan vleesetende;
  • en liever goudvissen houden dan tropische.

Lees meer over het duurzaam houden van huisdieren.

Kinderen leren fietsen is beter voor het milieu

Milieuvriendelijk reizen

Ook een vakantie in Nederland is erg leuk voor kinderen! Leer ze hun eigen land ontdekken door steeds naar een ander plekje op vakantie te gaan. Ook leuk is een fietsvakantie door (een deel van) Nederland. Duurzaam, slow – zo zie je meer – en gezellig.

Fietsen is sowieso goed voor het milieu, dus beter wen je kinderen aan vervoer per fiets in plaats van met de auto voor de korte afstanden.

Gebruik zoveel mogelijk openbaar vervoer voor langere afstanden. Leer kinderen te reizen met de trein of bus, zodat ze dit later zelf gemakkelijker doen.

Duurzaam is niet beperkt of grauw

Ik hoop dat je duurzaam opvoeden ook als een feest kunt zien. Kinderen zijn flexibel en nemen over wat wij ze leren. Met de fiets, plantaardig eten, afval scheiden, als ze ermee groeien is het voor hen de normaalste zaak van de wereld.

Wij geven als volwassene de norm aan. En hoe normaal is het eigenlijk dat we zo met de aarde omgaan dat die ook voor jouw kinderen leefbaar is?

Fotocredits:
Wollen sokken door Bark gepubliceerd onder CC-licentie
Afbeelding kinderfiets van Markus Distelrath via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven